Anian koulun vintiltä löytyi tuhoutunut kukko – Osa Vapriikista tutuista näyttelyesineistä on kärsinyt vahinkoa Pirkkalan kunnan säilytyksessä

Birckala 1017 -näyttelyn esineistöön kuuluu esimerkiksi rakennettuja eläimiä.

BIRCKALA-NÄYTTELYN esineistöön kuuluva rakennettu kukko näytti tuhoutuneen säilytyksessä Anian koulun vintillä.

OSA Tampereen museokeskus Vapriikissa alkujaan esillä olleen Birckala 1017 -näyttelyn esineistöstä on kärsinyt vahinkoja Pirkkalan kunnan säilytyksessä.

Kunta lunasti keväällä 2019 osan Vapriikissa vuosina 2017–2019 pidetyn näyttelyn aineistosta ja rekvisiitasta. Pirkkalan Tursiannotkon historiaa esittelevä näyttely on haluttu siitä lähtien asettaa pysyvästi esille Pirkkalaan. Tämänhetkinen suunnitelma on sijoittaa esineet Kirkonkylän vanhalle koululle perustettavaan omatoimimuseoon vuoden 2024 syksyllä.

Näyttelyn esineistöä, kuten rakennettuja eläimiä ja ennallistuksia Tursiannotkon löydöistä, on säilytetty esimerkiksi Anian vanhan kyläkoulun vintillä. Kunnan lunastamiin esineisiin eivät kuuluneet Tursiannotkon aidot esinelöydöt.

PIRKKALAINEN-LEHDEN vieraillessa Anian koululla viime heinäkuussa kävi ilmi, että osa näyttelyesineistä on kokenut vahinkoa säilytyksessä. Ainakin yksi rakennettu kukko oli hajonnut osiin. Myös rakennettu kana näytti menettäneen höyheniään, kenties hiiren hampaissa.

Sen sijaan lehmä- ja lammashahmot näyttivät päälle päin olevan hyvässä kunnossa.

Pirkkalainen tiedusteli näyttelyesineiden kunnosta viime viikolla kunnan kulttuurikoordinaattorilta Karoliina Karpiomaalta. Karpiomaa kertoi sähköpostitse, että esineistö on pääosin kunnossa ja joidenkin esineiden huono kunto on kunnalla tiedossa.

”Näyttelyä varten aineisto huolletaan. Vaihtoehtoisia varastotiloja ei kunnalla valitettavasti ole, mutta selvitystyö näyttelyaineistojen ja muun esineistön sijoittamisesta muihin varastotiloihin on käynnissä kulttuuripalveluiden ja tilapalveluiden yhteistyönä”, Karpiomaa toteaa.

VAPRIIKISSA esillä ollut näyttely perustui Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Tursiannotkossa vuosina 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

PIRKKALAN kunta omistaa osan Birckala 1017 -näyttelyn esineistöstä.
RAKENNETTU kukko oli kokenut kovia.
MYÖS kanahahmo oli menettänyt höyheniään.