Vain Pirkkalassa: Soukonlahden kerrostalot rakenteille etuajassa jo tänä vuonna

Rakentaja sai ARA:lta vihreää valoa, rakentaminen alkamassa Pirkkalassa, ainakin asumisoikeutta luvassa.

HAVAINNEKUVA Soukonlahden alueesta sen ollessa valmis. Pirkkalan kunnanhallitus päätti maanantaina vuokrata alueelta kolme tonttia Mangrove Rakennuttaja Oy:lle. Näille tulevat talot näkyvät kuvan vasemmassa yläreunassa Nokialle vievän rampin kulmassa. Tämä aiemmin valmistunut havainnekuva ei välttämättä vastaa aivan tarkasti lopullista toteutusta.

PIRKKALAN kunnanhallitus päätti maanantaina vuokrata kaksi Soukonlahden kerrostalotonttia aikaistetusti rakennusliike Mangrove Rakennuttaja Oy:lle.

Yritys pyysi elokuussa hakemuksellaan kuntaa luovuttamaan tontit jo tänä vuonna, koska se on saamassa ARA:lta puoltavan lainapäätöksen toiselle tonteista ja toisellekin sellainen on pian odotettavissa. Yhtiö aikoo aloittaa rakentamisen Soukonlahdessa jo tämän vuoden aikana.

Alkuperäinen aikataulu oli luovuttaa tontit ensi vuonna.

Molemmat tontit ovat Ara-kohteita ja niille on nousemassa ainakin asumisoikeusasuntoja.

Yhtiö menestyi Pirkkalan kunnan järjestämässä laatupohjaisessa tontinluovutuskilpailussa ja sai rakennettavakseen myös kolmannen tontin. Sen yhtiö aikoo vuokrata kunnalta ensi vuonna.

Kaksi tonteista vuokrataan Mangrove Rakennuttaja Oy:lle ja yksi yhtiön perustamalle Asumisoikeus Oy Pirkkalan Torninjuuri 9B:lle.

Tonttien vuosivuokrat ovat 15 640 euroa, 17 425 euroa ja 31 942 euroa.

Kolmella tontilla on rakennusoikeutta yhteensä yli 7000 kerrosneliötä. Se tarkoittaa laskennallisesti 140 asuntoa, mikäli asuntokoko olisi keskimäärin 50 neliötä.

Soukonlahti on Rajasalmen sillan kupeeseen nouseva täysin uusi asuinalue. Vuokrattavat tontit ovat Naistenmatkantien varressa lähellä Nokian moottoritielle kääntyvää ramppia.

SOUKONLAHDESSA ei ole vielä yhtään rakennusta. Ensimmäinen lähtenee rakentumaan jo tänä vuonna ja muutamien vuosien kuluessa näissä maisemissa nähtäneen jo pitkälle edennyt asuinalue. Kuva: Sebastian Stenvall.

PIRKKALAN kunta järjesti Turrin korttelien 119 ja 122 tontinluovutusmenettelyn kesällä 2022. Kunnan linjausten mukaan tontit luovutetaan laatuperusteisesti. Asemakaavassa kyseiset tontit on osoitettu asuinkerrostalojen, kytkettyjen kaupunkipientalojen ja kaupunkirivitalojen korttelialueeseen.

Mukaan pyydettiin kaikki rakennusliikkeet, jotka olivat ilmoittaneet kiinnostuksensa luovutettaviin kerrostalotontteihin. Kirje menettelystä lähetettiin 34 yhtiölle ja määräaikaan mennessä ehdotuksia palautettiin kuusitoista kappaletta.

Hakijoiden tuli laatia korttelin 119, jossa nyt vuokratut tontit sijaitsevat, yhdistävästä rakennuksesta yleistasoinen vapaamuotoinen esitys alueen toteutuksesta.

Suunnitelmista tuli ilmetä rakennusten julkisivut ja materiaalit, sekä yleispiirteinen asemapiirros, eli kokonaisuuden kattava arkkitehtoninen idea sekä huoneistojakauma.

Luovutuksen erityisehtona oli toteuttaa kortteliin ARA-tuotantoa minimissään 2000 kerrosneliötä.

Suunnitelmien taso oli kunnan arvion mukaan erittäin laadukas ja parhaimmillaan erinomainen.