Hatanpään sairaalaan kulkemista julkisilla hankaloitetaan aina vaan – onko tämä vasta esimakua pahemmasta?

Apua tarvitsevien asiat eivät näytä kiinnostavan liikennesuunnittelijoita.

HATANPÄÄN sairaalaan on kirjoittajan mukaan vaikea päästä julkisella liikenteellä. Kuva: Sanni Harmanen

TAMPEREEN joukkoliikenne on meidän verovaroilla ja käyttömaksuilla kustantamaamme ja ylläpitämäämme toimintaa. Yleishyödyllisenä liikelaitoksena sen pitäisi tuottaa palveluita, jotka tyydyttävät asiakkaidensa tarpeita muun muassa bussien aikataulu- sekä reittisuunnittelussa.

Toteutuneita palveluita voidaan katsoa esimerkin valossa. Hatanpään sairaala on monelle Tampereen asukkaalle paikka, jossa käydään muun muassa terveysasemalla, laboratoriossa, röntgentutkimuksissa sekä hakemassa hoito. Lisäksi lähimmäiset käyvät vuodeosastoilla katsomassa hoidossa olevia ystäviään. Hatanpäällä sijaitsevat myös kiirevastaanottopalvelut. Apua tarvitsevien asiat eivät kovin paljon näytä kiinnostavan liikennesuunnittelijoita.

Edellisen kerran, kun bussireittejä rukattiin, Hatanpään sairaalaan kulkua hankaloitettiin muun muassa härmäläläisten osalta. Viimeisimmän reittimuutosratkaisun jälkeen vain linjojen 13 ja 15 nysset vievät Hatanpään sairaalan asiakkaita perille. Linjoja 13 Tesoma–Hallila sekä 15 Höytämö–Myllypuro yhdistää yksi yhteinen tekijä: molemmat kulkevat Ratinan kautta. Toisin sanoen Keskustorilta ja muilta keskeisiltä paikoilta kulkeminen edellyttää vaihtojen käyttöä.

Näillä reittiratkaisuilla on toistuvasti hankaloitettu terveyspalveluiden tarpeessa olevia kuntalaisia. Mitä suuremmalla todennäköisyydellä ratikkalinjan jatko aikaansaa lisää matkantekoon hidasteita.

HATANPÄÄN sairaalan rakennusten kuntoisuusluokitusta on toistuvasti veivailtu, kalliista remontoinnista ja uudistuksista huolimatta. Taustalla näkyvät ”haaveet” koko laitoksen lakkauttamisesta ja palveluiden siirtämisestä. Ovatko bussikansan kulkuyhteyksien heikentäminen esimakua?

Kaupungin johdossa näyttää olevan suuntauksia koko Hatanpään niemen asuttamiselle. Sitä ajavat ovat grynderien juoksupoikia. Rakentajat saavat rakentaa miten sattuu, kunnollista valvontaa vailla. Kyllä asukkaat korjaavat tehdyt virheratkaisut kustannuksellaan.

Eiköhän vielä siirretä arboretum jonnekin korpeen. Se olisi Tampereen luontokohteiden kohtelun mukaista.

Markku Lehtinen

Tampere