Syksy on nykyään yleistä aikaa leirikouluille – Pirkkalan Nuolialan yläkoulusta käytiin syyskuussa kaikkien aikojen ensimmäisellä luokkaretkellä

Leirikoulun valvoja Pauli Nurmi kertoo nuorten matkasta Vierumäen urheiluopistoon.

NUOLIALAN yläkoulun 9C-luokka teki syyskuussa onnistuneen luokkaretken Vierumäen urheiluopistoon. Kaikki luokan 19 oppilasta pääsivät mukaan. Kuva: Pauli Nurmi

PIRKKALAN Nuolialan koulu laajeni yhtenäiskouluksi vuonna 2019, mutta kautta aikain ensimmäisen luokkaretken Nuolialan yläkoulusta teki 9C-luokka tänä syksynä.

Käytäntö on nykyään sellainen, että järjestelyt ja rahaliikenteen hoitavat vanhemmat. Koulu mahdollistaa reissun, jos luokanvalvoja tulee mukaan. Matkan suunnittelu ja varainhoito onnistuu hyvin jo kahdelta henkilöltä. Varainkeruuseen, mikäli sitä halutaan tehdä, kannattaa käyttää sitten laajemmin hartioita. Oppilaamme leipoivat ja myivät kahvittelutilaisuuksissa leivonnaisia ja kahvia. Lisäksi myytiin jonkin verran tavaraa.

Saimme myynneillä noin viidesosan luokkaretkemme kuluista katettua, joten reissun omakustannus jäi alle 300 euroa per oppilas.

LEIRIKOULUN suunnittelu aloitettiin syyskuussa 2022, jolloin tarjouksia pyydettiin kuudesta eri paikasta. Syys-lokakuussa leirikouluajankohdat alkavat vuoden päähän elo-syyskuun osalta olla jo hyvin varattuja, joten alkusyksynä kannattaa suunnittelu jo aloittaa ja tarjouksia pyytää. Trendit olivat eläneet leirikoulujen osalta sellaisiksi, että syksy kattaa jo lähes puolet kaikista tehdyistä Suomen leirikouluista.

Oppilaamme olivat käyneet leirikoulua Pirkkalan alakoulussaan Suomen nuorisokeskuksen kohteissa, osa Marttisissa ja osa Oivangissa. Lokakuussa 2022 Nuolialan 9C:n oppilaat äänestivät Vierumäen urheiluopiston leirikoulumme kohteeksi, ja siellä käytiin neljän koulupäivän ajan 5.-8.9.

Iloksemme kaikki luokan 19 oppilasta halusivat ja pääsivät reissuun mukaan. Bussi starttasi Nuolialan pihasta tiistaina aamukahdeksalta ja perille saavuttiin reilut kaksi tuntia myöhemmin. Luokkamme sai oman rivitaloyhtiön 1-3 henkilön asuntoina Valkjärvi-näkymin.

Majoitus oli kaikin puolin rauhallinen. Vain liesi puuttui. Ja hyvä niin.

LEIRIKOULUN aikana ehdittiin testata useita urheilulajeja. Kuva: Pauli Nurmi

KUKAPA olisi uskonut, että lounastaisimme yhdessä muun muassa vuonna 1995 jääkiekon maailmanmestaruuden voittaneen Jere Lehtisen kanssa. Niin leirikouluryhmät kuin eri-ikäiset ja eri lajien joukkueet ja yksilöurheilijat ruokailivat samassa noutopöytäravintolassa aamiaisen, lounaan ja päivällisen aikana.

Törmäsimme Suomen urheilun tulevaisuuden lupauksiin sekä suomalaisiin että kansainvälisiin liikunnan ja urheilun oppilaisiin ja vetäjiin. Opetusryhmiä vieraili viikkojen ajan muun muassa Portugalista, Espanjasta, Saksasta ja USA:sta. Välillä unohtui muutenkin, että olemme Suomessa (anteeksi suomalaiset). Ystävällisyys ja kohteliaisuus ylitti odotuksemme.

Aikuisten silmin hienointa oli nähdä osallistumispelkojen voittaminen. Moniin lajeihin vain reilu puoli luokkaa oli alkuun osallistumassa, mutta lopulta kaikki tai lähes kaikki tulivat mukaan.

BEACH volley ja sulkapallo olivat oikeastaan ainoat kaikille tutut lajit ohjelmassamme. Uimahallissa ja sisähallissa käytiin läpi erilaisia kisoja ja pallopelijohdannaisia. Pienillä muutoksilla lajeista oli tehty hyvin tasaisia. Kuntonyrkkeily oli lajeista rankin, kun CrossFit-kilpailija treenautti Personal Trainer -asenteella luokkaa. Lauran urheilullisuus oli ilmiömäistä tässä lajissakin.

Luokan Robin Hoodiksi ylsi jousiammunnassa Ella Muroke. Viidellä nuolella 36 oli huipputulos, toisena Toivo Kapulainen vain pari pistettä perässä. Nerffauksessa (värikuula-ammunnasta kevennetty versio pehmein kumiammuksin) käytiin eri pelimuotoja – lännen tyyliin tölkit nurin, lipunryöstö, 2v2. Jimi Niittysen ja Juhani Taimen taktinen pelisilmä toi lukuisia onnistumisia. Ossi loisti altaassa uintiviestin ohella myös joukkuelautan kuskaamisessa ja vesikoriksessa.

Koripalloa pelaava Vilma Räisänen ja lentopalloa pelaava Irene Hilden näyttivät sulkapallossa opelle ja valvojalle kaapin paikan. Poikien ohella Milja Nurmi ja Nea Petäjä osallistuivat ja sinnittelivät kaikki lajit läpi. Emily Shipway voitti itsensä SUP-laudalla. Eemeli Lääperi innosti muita mukaan koko reissun ajan.

Aikuisten silmin hienointa oli nähdä osallistumispelkojen voittaminen.

Pariin kertaan vaihdettiin sämpyläillallinen Valkjärven rannalla grillaukseen. Pojat valitsivat ensimmäisen grilli-illan ja Sini Hurme, Elli Kakkuri, Ella Korhonen ja Iida Makkonen toisen grilli-illan kattauksen.

Iltaharrasteisiin kuului lähes puolella luokalla ainakin kertaalleen kasvonaamiot. Max Seiko blondasi hiuksensa. Mölkky lensi ja korttipelikäsi kävi.

Luokanvalvojana Eeva Lehtinen oli erityisen iloinen ja onnellinen, miten hyvin luokka toimi keskenään ja tuki toisiaan haastavissa paikoissa sekä kaikista kehuista ja kannustuksesta, joita oppilaat saivat päivittäin Vierumäen henkilökunnalta.

PERJANTAINA lähdön kynnyksellä tuli vielä lisäyllätys. Yksi reissumme hengenluojista, Paulus Pelamo, toi tietämättään sukuaan mukaan. Hänen setänsä riemastutti voimakkaan jutimaisella Tampereen murteella ja tyylillä bussimme kuljettajana.

Toivottavasti reissumme tarina innostaa laajasti Nuolialan nykyisiä ysiluokkia ja vastaavasti kasiluokkia miettimään leirikoulua vaihtoehtona ohjelmaansa.

Pauli Nurmi

leirikoulun valvoja

Pirkkala