Jos vaikkapa Loukonlahden vanhat talot korjattaisiin uusien veroiseksi, voisi koko alue kokea arvonnousun – Pirkkalaan laajentuva yritys puhuu alueellisen korjausrakentamisen puolesta

Korjauspartnerit remontoi Turussa kokonaista 70-luvun lähiötä.

MARKUS LEPPÄNEN (vas.) ja Toni Ryhänen työskentelevät Korjauspartnereiden Tampereen-yksikön aluepäälliköinä. Yksikön toimisto sijaitsee Pirkkalan Linnakalliossa.

MIKÄ yhdistää Pirkkalan kuntakeskusta ja Loukonlahtea?

Ainakin se, että molemmissa on vanhempia ja upouusia asuinrakennuksia toistensa lomassa. Pirkkalan keskustassa 60- ja 70-luvun rakennukset nököttävät tuliterän tornitalon varjossa.

Tällaiset asuinalueet voisivat hyötyä alueellisesta korjausrakentamisesta, arvioivat Korjauspartnerit-konsernin Tampereen-yksikön aluepäälliköt Markus Leppänen ja Toni Ryhänen. Uuden yksikön toimitilat sijaitsevat Pirkkalan Linnakalliossa, ja niiden avajaisia vietetään 20. syyskuuta.

ALUEELLISELLA korjausrakentamisella kaksikko tarkoittaa iäkkäämpien asuinrakennusten saneeraamista alueilla, joilla sijaitsee myös uudempaa rakennuskantaa. Vanhemmat talot päivitetään samaan kuntoon uudempien kanssa. Samalla koko alueen arvo nousee, Leppänen ja Ryhänen kuvailevat.

Korjaustöiden esteenä on usein rahoituksen puute. Kuitenkin jos saneeraukseen lähtevät mukaan kokonaisen asuinalueen kaikki vanhemmat kiinteistöt, remontit nostavat koko asuinalueen arvoa ja kiinteistöjen arvonnousu kattaa lopulta lainojen kulut, Ryhänen sanoo.

”Ryhmähanke tulee edullisemmaksi per taloyhtiö, ja alueen arvo nousee samalla. Saatavilla on siis sekä lyhyemmän että pidemmän tähtäimen hyötyä”, Leppänen toteaa.

TONI RYHÄSEN (vas.) ja Markus Leppäsen kanssa Linnakallion toimistolla työskentelee viisi ihmistä. Yksikön on tarkoitus palkata lisää väkeä.

Vuonna 2021 Korjauspartnerit aloitti ilmeisesti Suomen suurimman taloyhtiöissä tehtävän korjaushankkeen Turun Hepokullassa. 70-lukulainen lähiö on tarkoitus remontoida kokonaan kolmen vuoden aikana. Mukana on seitsemän taloyhtiötä ja 26 kerrostaloa.

Leppänen ja Ryhänen uskovat, että vastaaville hankkeille voisi löytyä kiinnostusta Pirkkalassakin.

KORJAUSRAKENTAMISEEN erikoistunut Korjauspartnerit koostuu neljästä yrityksestä. Tampereen lisäksi omat yksikkönsä ovat Helsingissä ja Turussa. Lisäksi konserniin kuuluu tuotantolaitoksille asiantuntijapalveluita tarjoava KP Industrial Oy.

Leppänen toimii Tampereella korjausrakentamisen ja Ryhänen teollisuuspuolen aluepäällikkönä.

Pirkkalan-toimistossa työskentelee aluksi seitsemän ihmistä. Tavoitteena on, että kahdessa vuodessa työntekijämäärä kohoaisi 15:een ja yksikkö muuttaisi isompiin toimitiloihin. Yhteensä konsernilla on 90 työntekijää.

Rakennusalan alavireinen taloustilanne voi poikia saneerausyritykselle jotain hyvääkin, miettii Leppänen.

”Taloyhtiö- ja toimitilapuolella tapahtuva uudisrakentamisen hiipuminen voi mahdollistaa sen, että saamme meille aiempaa helpommin päteviä työntekijöitä”, Leppänen sanoo.