”Ei mikään mörkö vaan kirkkoherra, jolle voi laittaa vaikka whatsappia” – Pirkkalan seurakunnan väistyvä johtaja Olli-Pekka Silfverhuth poistui läksiäisistään hienosti kirkkoveneellä

Väistyvää kirkkoherraa muistettiin viikonloppuna jumalanpalveluksen yhteydessä. Silfverhuth jää pirkkalalaisten mieliin ihmisläheisenä johtajana.

OLLI-PEKKA SILFVERHUTHIN läksiäisiä vietettiin jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvien merkeissä. Kuva: Heidi Möttönen

PIRKKALAN kirkko täyttyi sunnuntaina takariviä myöten, kun entiset ja nykyiset pirkkalalaiset kokoontuivat saattelemaan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuthia uuteen työhön. Silfverhuthin viranhoitomääräys Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana alkaa lokakuun alussa.

Lähtösaarnassaan Silfverhuth puhui pyhän aiheen mukaisesti lähimmäisestä. Hän aloitti muistelemalla 14 vuoden takaisia ensitunnelmiaan Pirkkalasta. Suomalaiseen seurakuntaelämään asettuminen mietitytti Hampurin merimieskirkossa vietettyjen vuosien jälkeen.

”Tulin tänne ympäristöstä, jossa korostui lähimmäisyys ja vieraanvaraisuus. Pian huomasin, että samanlainen poljento on Pirkkalassa. Täälläkin osattiin katsoa ihmiseen ja ihmistä silmiin.”

Hän vetosi vielä seurakuntalaisiin ja korosti, että on tärkeää katsoa myös oman lähipiirin ulkopuolelle.

”Meitä haastetaan ylittämään niitä rajoja, joita me itse tai muut ympärillämme ovat asettaneet. Haastetaan suuntaamaan katse sinne, missä on vierautta ja epämukavuutta, jotain sellaista, mitä ei haluaisi kohdata.”

SOUTUSEURUE ja kirkkovene kuljettivat Olli-Pekka Silfverhuthin läksiäisistä seikkailulle Pyhäjärven aalloille. Kuva: Heidi Möttönen

LÄKSIÄISIÄ vietettiin jumalanpalveluksen jälkeen kirkkokahvien merkeissä. Ohjelmassa oli muun muassa paikallisten yhteisöjen ja seurakunnan luottamushenkilöiden puheenvuoroja ja Silfverhuthin muistamisia.

”Sinun aikanasi seurakunta on voinut hyvin ja kehittänyt toimintaansa aktiivisesti. Olet ollut seurakuntalaisten paimen, joka on tarjonnut tukea vaikeinakin aikoina”, pormestari Marko Jarva totesi.

”Sydämellinen ja huomaavainen asenteesi on koskettanut monia meistä.”

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Jääskeläinen ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Petri Laiho kiittivät Silfverhuthia positiivisen seurakuntakuvan välittämisestä ja monessa mukana olemisesta. Silfverhuth toimii muun muassa vammaisurheilussa kisapappina.

Yhteistyöstä kiittivät myös muun muassa Pirkkala-seura, Pirkkalan Karjala-seura ja partiolaiset eli Pirkkalan Sotkapojat ja Pirkkalan Pirkot.

”Olsalle voi laittaa vaikka whatsappia, että ei siellä mikään mörkö ole vastassa”, partiolaiset luonnehtivat.

SOUTURETKELLÄ airoihin pääsi myös Olli-Pekka Silfverhuth itse. Kuva: Heidi Möttönen

IHMISLÄHEISYYS on näkynyt myös seurakuntalaisille.

”Lämminhenkinen vaikutelma on jäänyt. Hän on aina huomioinut ja tullut juttelemaan”, kirkkokuorossa laulanut Ritva Ilkka sanoo.

”On ollut helppoa keskustella kaikesta, häntä saa myös haastaa”, Kati Näsi toteaa.

PÄIVÄN päätteeksi Silfverhuth kuljetettiin kuntarajan yli vesiteitse. Turrin satamassa häntä odotti soutuseurue ja 14-paikkainen kirkkovene, jolla suunnattiin Pyhäjärven vesille.

Sää suosi soutajia ja sadekuuroilta vältyttiin hieman alle tunnin kestäneellä matkalla. Maihin noustiin Hatanpäällä Tampereen Soutukeskuksen vieressä.

Kirjoittaja on seurakunnan viestinnän työntekijä.