Kirkkoherralle jää hyvä fiilis Pappilasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta

Olli-Pekka Silfverhuthin lähtöjuhlaa vietetään sunnuntaina.

PIRKKALAN kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth siirtyy Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan johtoon. Pirkkalan 14 vuoden ajasta jää mieleen monia muistoja, kuten Pappilan alueen kehittäminen historiallisia rakennuksia saneeraamalla ja uusia toimintoja ideoimalla.

Olli-Pekka Silfverhuth, mitkä ovat tunnelmat, kun pesti Pirkkalan kirkkoherrana on pian päättymässä ja siirryt Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan johtoon?

”On monenlaisia tunnelmia. Toisaalta uusi työ innostaa ja ajatukset ovat jo suuntautumassa sinne. Toisaalta rehellisyyden nimissä on sanottava, että Pirkkalasta lähtö on vaikeampaa kuin olin ajatellut. Mieli vaeltaa juuri nyt jossain Pirkkalan ja Tampereen välillä Pyhäjärvellä.”

Mikä on ollut 14 vuoden aikana iloisin tapahtuma tai piirre työhösi liittyen?

”Monia yksittäisiä asioita nousee mieleen. Parasta kaiken kaikkiaan on se, että olen saanut tehdä työtä pirkkalalaisten hyväksi osaavan työntekijäjoukon, seurakuntalaisten ja luottamushenkilöiden kanssa. Asiat ovat sujuneet eikä ole ollut repiviä teologisia riitoja.”

Kuinka luonnehtisit Pirkkalan seurakuntaa? Onko sillä joitain erityispiirteitä?

”Pirkkala on kasvava ja eteenpäin katsova kunta. Se heijastuu myös seurakuntaan. Ihmiset suhtautuvat seurakunnan toimintaan hyvin myönteisesti. Kuva on myönteinen heidänkin mielessään, jotka eivät kuulu seurakuntaan.”

”Seurakunnan perustoiminta on ollut hyvää jo ennen minun aikaani. Sen pohjalle on ollut hyvä rakentaa uutta.”

Seurakuntien talouksien tilasta on nähty huolta. Minkälaisessa tilassa on Pirkkalan seurakunnan talous?

”Seurakuntatalouksiin verrattuna kohtuullisen hyvässä. Meilläkin näkyy se, että kunta kasvaa. Seurakunnan väkimäärä on pysynyt ennallaan, vaikka kirkkoon kuuluvien osuus väestöstä on laskenut.”

”Ylimääräistä rahaa ei kuitenkaan ole. Koko kirkon talouteen liittyvät tulevaisuuskuvat tulevat koskettamaan myös Pirkkalaa jollakin aikavälillä.”

Kirkko on jäsenyysyhteisö, joka haluaa edistää hyvää elämää Pirkkalassakin levittäen uskon, toivon ja rakkauden sanomaa

Myös kirkkoon kuuluvien suomalaisten osuudesta on kannettu huolta. Onko sen eteen mitään tehtävissä?

”En usko taikatemppuihin, vaan hyvään perustyöhön. Se on seurakunnan vastaus kehitykseen. Toki kun elämme yhä moniarvoisemmassa yhteiskunnassa, on luonnollista, että sekin näkyy suhtautumisessa kirkon jäsenyyteen.”

Miksi kannattaa kuulua seurakuntaan?

”Kirkkoon kuuluvien määrä ei ole ainoa mittari, jolla kirkon merkitystä tulee arvioida. Siitä huolimatta ajattelen ja toivon, että jäsenyyden merkitys ymmärrettäisiin. Kirkko on jäsenyysyhteisö, joka haluaa edistää hyvää elämää Pirkkalassakin levittäen uskon, toivon ja rakkauden sanomaa.”

”Välillä tuntuu, että seurakuntaakin arvioidaan nykyisin palvelujen tarjoajana. Seurakunta on ennen kaikkea hengellinen yhteisö, jonka toiminta nousee yhteisöajattelusta ja Kristuksen seuraamisesta. Toiminta lähtee evankeliumin sanomasta.”

Onko Pirkkalan seurakunnalla edessään isoja hankkeita esimerkiksi rakentamiseen liittyen?

”Kirkkovaltuustolle tulee päätettäväksi linjaus Pappilan päärakennuksen kohtalosta. Varmaankin nykyinen huonokuntoinen rakennus puretaan, mutta mitä tulee tilalle? Halutaanko minkälaista rakennusta: majoitusmahdollisuutta tai jotain muuta? Juhla- ja kokoontumispaikkojahan seurakunnassa on jo hyvinkin.”

Mitä konkreeettisia uudistuksia seurakunnan toiminnassa mieleesi nousee, kun mietit Pirkkalassa viettämääsi aikaa?

”Juuri tämä Pappilan alueen kehittäminen on sellainen. Tästä on tullut monien pirkkalalaisten toimintapaikka kerhoineen ja toimintaryhmineen. Täällä on mahdollisuus liikkua luonnossa ja vesillä.”

”Työyhteisössä on löydetty yhdessä tapoja viedä seurakunnan toimintaa sinne, missä ihmiset ovat luontaisestikin. Partolan kauppakeskus Veskassa oleva Kapsäkki on tästä yksi esimerkki.”

”Ylipäätään olen pyrkinyt omalla toiminnallani vahvistamaan seurakunnan läsnäoloa, myös erilaissa verkostoissa. Yhteistyö Pirkkalan kunnan ja monien järjestöjen kanssa on erittäin hyvää.”

Onko sinulla terveisiä Pirkkalan tulevalle kirkkoherralle, kuka tehtävään sitten valitaankaan?

”Pirkkalan seurakunnan vahvuus on osaavissa työntekijöissä, sitoutuneissa päättäjissä ja aktiivissa seurakuntalaisissa. Heitä kannattaa kuunnella. Myös toivon, että kirkkoherra jatkossakin katsoo työssään yhteisöstään ulospäin.”

Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuthin lähtömessu ja -juhla Pirkkalan kirkossa su 3.9. klo 10.