Ilotulitteiden käytöstä venetsialaisten aikaan ei tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaisille – mutta milloin ja missä ei saa ilotulittaa?

VESISTÖJEN läheisyydessä voi käyttää ilotulitteita tämän viikon lauantai-iltana ilman ilmoitusta pelastuslaitokselle.

VENETSIALAISIA eli veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Perinteisesti venetsialaisiin ovat kuuluneet myös ulkotulet sekä ilotulitteiden ampuminen.

Pirkanmaan pelastuslaitos tiedottaa sallivansa Pirkanmaan maakunnan alueella ilotulitteiden käytön ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta venetsialaisten aikaan 26.8. kello 18.00–24.00. Päätös on voimassa vain taajama-alueiden ulkopuolella vesistöjen välittömässä läheisyydessä.

Pelastuslaitos muistuttaa erityisesti siitä, että päätös ei ole voimassa metsäpalovaroituksen aikana. Jokaisen ilotulitteita käyttävän tulee tarkistaa metsäpalovaroituksen voimassaolo ennen ilotulitteiden ampumista esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

ILOTULITTEITA ei saa käyttää taajamien keskustoissa, asuinalueilla eikä rakennusten läheisyydessä. Sopivia käyttöpaikkoja ovat aukeat alueet ja rannat, joiden läheisyydessä ei ole rakennuksia tai veneitä. Ilotulitteilla ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille, rakennuksille tai muulle omaisuudelle. Ilotulitteiden käytössä on huomioitava, että riittävä yli yhden kilometrin suojaetäisyys eläintiloihin ja eläinlaitumiin täyttyy.

Pelastuslaitos muistuttaa, että myös omaan turvallisuuteen tulee panostaa, ja ilotulitteita käytettäessä on muistettava suojalasit. Suojalasien käyttö on suositeltavaa myös yleisöllä. Ilotulitteiden käyttäjä vastaa ilotulitteiden käytöstä, käyttöohjeiden mukaisesta käytöstä sekä käytön seurauksena mahdollisesti sattuneista vahingoista. Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kielletty.

Hätärakettien käyttö on sallittu vain hätätilanteissa. Ilotulitteita ampuessa tulee huomioida oma, muiden ja ympäristön turvallisuus.