Asukkaita ohjeistetaan ilmoittamaan vieraslajeista Ely-keskukselle – eniten ne taitavat kuitenkin levitä kuntien ja Elyn omien urakoiden kautta teiden varsille

KIRJOITTAJA sanoo, että kunnat ja ELY-keskus syyllistyvät melkoiseen vieraslajien siemenlevitykseen tienpenkereille rakennustöidensä yhteydessä. Samaan aikaan ne ohjeistavat kansalaisia etsimään ja torjumaan vieraslajeja.

VIERASLAJIT leviävät Suomen luonnossa. Kuva lupiinitalkoista Pirkkalassa 2015.

HAITALLISET kasvimaailman vieraslajit leviävät maassa. Kansalaisia ohjeistetaan, että kun löydät kunnan alueella haitallisen vieraslajin, tee löydöstä ilmoitus ELY-keskukselle aja aloita torjuminen.

Näin kuntalaisia neuvotaan, aivan kuin kyse olisi varjoissa piilottelevista pienistä kasvustoista, joita halutaan paljastaa paikallisten avustuksella.

Arjen totuus on kuitenkin se, ettei kunnan alueella tarvitse kävellä tai ajella kuin pieni hetki, kun on nähnyt satoja kasvustoja lupiinia, jättipalsamia, jättitatarta ja kurtturuusua.

Kun kehätien ramppeja tai muita liittymiä korjataan tai uudistetaan (joko ELYn tai kunnan toimesta), työ viimeistellään ruokamullan levityksellä ja tasaamisella. Seuraavana kesänä jo mahtava lupiinikasvusto rehottaa ja valtaa pientareet korjaustyömaalta levittäytyen.

Erityisesti lupiinin siemenlevitys näyttää huolestuttavasti hoidetun maanrakennusfirmojen toimesta jo tuhansille kilometreille teidenvarsilla. Kasvustojen levittämiselle ei näy loppua, yhä uudet liittymien ja ramppien pientareet saavat kattavan lupiinikasvuston parissa vuodessa ja leviävät siitä eteenpäin reippaalla vuosivauhdilla.

MIELESTÄNI haitallisten vieraslajien ongelmaa ei ole suhteutettu oikein verrattuna niiden nykyisiin esiintymiin. Kenen tahansa on helppo löytää aarien pinta-ala täynnä lupiinia (tien pientareet) tai jättipalsamia (ojien varret) mistä tahansa kunnasta.

Mitä suurempi taajama, sitä laajemmat vieraslajikasvustot. Ainoastaan syrjäseudut ovat säästyneet vieraslajeilta. Niiden torjumisen vyöryttäminen kansalaisille tai omakotitonttien omistajille kuulostaa kornilta, tilanteessa jossa yhdyskuntarakentaminen tuottaa uusia kasvustoja kuin liukuhihnalla.

Kuntien ja erityisesti ELY keskuksen tulisi ottaa lusikka kauniiseen käteen. Yksityisten henkilöiden ja järjestöjen vastuuttaminen kuulostaa lillukanvarsilta, isompia linjoja tulisi tarkastella ja järeämpiä toimia. Ulkoistettujen maanrakennusprojektien ehtoja tulee tarkastella ja tarkentaa niin, että haitallisen vieraslajin tietoinen levittäminen yhdyskuntarakentamisessa kriminalisoidaan.

VIERASLAJIEN torjuminen ei ole enää yksittäisten kansalaisten tai järjestöjen vapaaehtoisesti toteuttamia kitkemisiä, tarvitaan valtakunnallinen strategia ja laajoja torjuntatoimia, jos haitallisista vieraslajeista aikuisten oikeasti halutaan päästä eroon.

Oman tontin torjunnan hoitanut