Katso kuvat – näin Pirkkalan pidetty lehmäveistos on vajonnut maahan vuosien varrella – lukija kirjoitti herkän runon veistoksen puolesta

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoo halusi muistuttaa meitä teoksellaan aikojen ja ympäristön muuttumisesta.

PIRKKALASSA pidettiin vuosituhannen vaihteessa kuvanveistotapahtumia, joiden peruina kunnassa on yhä runsaasti veistoksia. Eniten niitä on Vähäjärven ympäristössä veistospuistossa.

Ehkä kaikkein pidetyin niistä on urheilukentän päässä ruohoa syövä lehmä. Sen on tehnyt kuvataidetapahtuminen johtohahmona toiminut Villu Jaanisoo Pirkkala Fe 2001 -tapahtuman yhteydessä. Cow-teos syntyi raudasta valamalla Nuolialan koulun pihamaalla.

”Tein rautalehmän muistuttaakseni meitä ajasta, jolloin Pirkkalassakin oli vielä runsaasti laitumia”, Jaanisoo totesi tuolloin näyttelystä tehdyssä esitteessä.

”Veistos ei silti ole nostalginen. Ihminen on aina muuttanut ympäristöään itselleen sopivammaksi ja lehmät ovat muuttaneet toisille alueille”, Jaanisoo kertoi teoksestaan.

VEISTOS on saanut sijansa pirkkalalaisten sydämissä. Ongelmana on kuitenkin ollut jo vuosikaudet sen vajoaminen maan sisään.

Pirkkalaisen lukijat ovat toivoneet vuosien varrella lukuisia kertoja, että tilanne korjattaisiin. Kunnasta on luvattu tarttua toimeen, mutta lehmä vain vajoaa.

Kuvat lehmän niitylle saapumisen ajalta näyttävät, kuinka otus popsii ruohoa sarvet näkyvillä. Nyt kaulakin on uponnut turpeeseen.

Osoituksena kuntalaisten kestävästä rakkaudesta teokseen Pirkkalaiseen tuotiin viime viikolla oheinen lukijan runo. Sen tekijä kertoi vierailleensa lehmää katsomassa ensin lastensa, sittemmin lastenlastensa kanssa.

Olisiko Pirkkalan kunnan aika tehdä Vuoden taideteko, joka saisi taatusti kiitosta asukkailta?

Ihmettelijät

Lehmä kentän laidalla
kyyhöttää.
Päätä eikä häntää vaan ei nää.
Lapsetkin kysyy ihmeissään.
Eikö sitä kaivurilla nostaa voisi?
Ihailijoita paljon enemmän tulla voisi.
Mitähän siihen vastaisin, totean vain:
onhan se nostaa luvattu,
vai haaveeniko se oli vain?
Päpä

MISSÄ pää? Kuvanveistotapahtuman yhteydessä vuonna 2001 valmistunut kuvanveistäjä Villu Jaanisoon The Cow, pirkkalalaisille tuttu lehmä, vajoaa vuosi vuodelta syvemmälle urheilukentän nurmikkoon. Kuva vuodelta 2014.
LEHMÄVEISTOS juuri valmistumisensa jälkeen Nuolialan koulun pihamaalla kesällä 2001 yhdessä muiden taidetapahtuman teosten kanssa. Edessä Muistojen kello -teos, joka löytyy Vähäjärven rantamilta ja aiheutti aikanaan valtakunnallisen taidekohun Pirkkalan seurakunnan poistettua sen kirkon edustalta.