”Olen käynyt kerran turistina Budapestissa”, tuumaa yleisurheilun MM-kisoissa pian kehään nouseva pirkkalalaisurheilija

Pirkkalalainen Salla Sipponen heittää sunnuntaina kiekkoa MM-kisojen karsinnoissa.

PIRKKALALAINEN Salla Sipponen heittää kiekkoa yleisurheilun MM-kisojen karsinnoissa Budapestissä sunnuntaina. Tähtäimessä on vähintään 58 metrin tulos.

SEITSEMÄN kertaa suomenmestaruutta Kalevan kisoissa juhlinut kiekonheittäjä Salla Sipponen kilpailee ensi sunnuntaina jo viidennen kerran aikuisten arvokisoissa, kun Budapestin MM-kisoissa on ohjelmassa kiekonheiton karsinnat.

”Tavoite on helppo sanoa. Pitää parantaa kauden parasta tulostani eli heittää vähintään 58 metriä”, Sipponen sanoi kotikunnassaan Pirkkalassa ennen lähtöä Budapestiin.

Kauden paras tulos tähän mennessä on tarkalleen 58.07 metriä, minkä Sipponen heitti heinäkuun alussa Lohjalla.

”MM-kisat ovat tärkeä välietappi kohti unelmaa eli pääsyä Pariisin olympialaisiin ensi vuonna. Olen silloin 29-vuotias ja vaikka olen lähestymässä parhaita vuosia, niin olen jo miettinyt uran lopetusta syksyllä 2024 ja keskittymistä opintoihin”, Sipponen sanoi.

Sipposen ennätys on reilu vuosi sitten Kööpenhaminassa heitetty 60.58.

Edellisissä MM-kisoissa viime heinäkuussa Yhdysvaltain Eugenessa finaalipaikkaan tarvittiin 61.21 metrin tulos. Sipposen tulos Eugenessa oli 57.16.

SIPPONEN valmistui jo viisi vuotta sitten fysioterapeutiksi Kuopiossa, mutta ei ole tehnyt alan töitä.

SALLA Sipponen aloittaa MM-kisojen jälkeen opiskelun sosionomiksi Porissa. Hän aikoo opiskella etänä ja asua edelleen Pirkkalassa.

”Ei tuntunut lopulta omalta alalta. Viime vuosina olen ollut töissä vuoden osa-aikaisena päiväkodissa ja silloin vahvistui idea tulevista töistä lasten ja nuorten parissa. Aloitan kolme ja puoli vuotta kestävän opiskelun sosionomiksi MM-kisojen jälkeen Porissa”, Sipponen paljasti.

Viime vuonna omistusasuntoon vuokralta Pirkkalassa muuttanut Sipponen, 28, pystyy opiskelemaan paljon etänä eli opiskelu ei vaadi jatkuvaa läsnäoloa Porissa.

Sitä ennen seitsenkertaisella suomenmestarilla on tavoite tehdä Budapestiin jokin muu kuin turistimatka.

”Kävin Budapestissa keväällä 2019 turistina. Kaunista oli ja mielellään sinne palaan. Aika paljon on jo nähty maailmaa kilpailujen takia. Ehkä paras matka tähän mennessä on ollut Universiadit Taiwanissa, silloin jäi aikaa tutustua maahankin”, Sipponen muisteli.

Suomessa Sipponen on asunut synnyinkaupunkinsa Keuruun lisäksi opiskelujen takia Kuopiossa sekä Tampereella ennen muuttoa Pirkkalaan neljä vuotta sitten.

KALEVAN kisoissa Sipponen on ollut jo 11 kertaa. Seitsemän mestaruuden lisäksi tuli hopea 2015. Vain kerran hän on epäonnistunut, viisi vuotta sitten Jyväskylässä.

”Nuorena tyttönä Vaasassa 2013 en päässyt finaaliin. Muista kisoista Jyväskylä oli pettymys, katsomossa oli paljon tuttuja ja sukua ja kilpailu meni yliyrittämiseksi. Ensi vuoden kisoissa Vaasassa sulkeutuisi siis ympyrä, jos ne jäisivät uran viimeisiksi”, Sipponen pohti.

Sipponen käyttää urheilun lisäksi aikaa lenkkeilyyn mäyräkoiransa kanssa sekä talvella hiihtoon.

”Televisiosta katson paljon muita lajeja. Vain harvoin käyn katsomassa niitä livenä”, Sipponen myöntää.

Ikänsä puolesta Sipposen ei kannata miettiä lopettamista. Kaikki Eugenen MM-mitalistit olivat häntä vanhempia ja finaalin kahdestatoista heittäjästä kahdeksan oli vanhempia kuin hän.

Yleisurheilun MM-kisat, kiekonheiton karsinnat su 20.8. ryhmä A klo 10.00 ja B klo 11.30