Kenestä Pirkkalan uusi kirkkoherra? Ennen sitä on tehtävä tärkeä valinta kahden vaalitavan välillä – Olli-Pekka Silfverhuth pitää lähtömessunsa 3. syyskuuta

PIRKKALAN kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth siirtyy syyskuussa Tampereelle Tuomiokirkkoseurakunnan johtoon. Hänet tunnetaan myös vannoutuneena urheiluihmisenä.

PROSESSI uuden kirkkoherran valitsemiseksi Pirkkalaan on alkamassa.

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan johtoon siirtyvä Pirkkalan nykyinen kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth pitää lähtömessun Pirkkalan kirkossa 3. syyskuuta.

Jo tällä viikolla 16. elokuuta Tuomiokapituli on määräämässä sijaisen hoitamaan Pirkkalan kirkkoherran toimea.

”Työt jatkuvat vielä hiukan lähtömessun jälkeen. Viimeinen työpäiväni on 6. syyskuuta”, Silfverhuth kertoo.

”Haikeutta on ilmassa. Monia asioita on Pirkkalassa koettu ja jotkut työni jäävät keskenkin. Samaan aikaan mielessä ovat jo Tampereella odottavat uudet tehtävät”, vuonna 2009 Pirkkalan kirkkoherrana aloittanut Silfverhuth miettii.

KIRKKOHERRAN tulevan vaalin valmistelu alkaa Pirkkalan seurakunnan kirkkoneuvostossa 30. elokuuta.

Olennainen asia on vaalitapa, johon päädytään.

”Vaali voi olla välitön tai välillinen. Suorassa vaalissa seurakuntalaiset käyvät äänestämässä ehdokastaan itse. Välillisessä vaalissa kirkkoherran valitsee kirkkovaltuusto”, Silverhuth selvittää.

Äänioikeus on 18 vuotta täyttäneellä seurakuntalaisella, joka on ollut Pirkkalan seurakunnan jäsen vähintään 70 päivän ajan.

Silfverhuth sanoo, että kirkkoneuvostossa on käytävä vaaliasioita huolella läpi.

”Kirkkoneuvosto keskustelee myös niistä erityistaidoista, joita Pirkkalan uudelta kirkkoherralta odotetaan. Neuvosto tekee vaalitavasta ja vaatimuksista esityksen kirkkovaltuustolle.”

Silfverhuth pitää tärkeänä, että seurakuntalaiset osallistuvat keskusteluun.

”Pidän tärkeänä kuunnella näissä asioissa seurakuntalaisia”, Silfverhuth toteaa.

KIRKKONEUVOSTO tekee kirkkovaltuustolle esityksen siitä, kumpi vaalitapa valitaan. Kirkkovaltuuston valtuutetut voivat siis itse päättää, valitsevatko he kirkkoherran vai jättävät asian seurakuntalaisten päätettäväksi.

Kun vaalitapa on päätetty, virka julistetaan avoimeksi ja tuomiokapituli julistaa sen hakuun.

Mikäli vaalitapa on välitön, tuomiokapituli asettaa kolme hakijoista vaalisijoille 1-3 sen mukaan, kun heidät katsotaan taitaviksi ja kykeneviksi viran hoitoon.

Mikäli vaali on välillinen eli kirkkovaltuusto valitsee kirkkoherran hakijoiden joukosta, antaa tuomiokapituli lausuntonsa ehdokkaista seurakunnalle.

Silfverhuth arvioi, että uusi kirkkoherra voi aloittaa työssään loppukeväällä. Siihen asti vahtivuorossa on sijainen, joka nimitetään työhön 1. lokakuuta alkaen.

PIRKKALAN edellinen kirkkoherranvaali käytiin 2009 suorana vaalina. Siinä äänensä jätti 1378 seurakuntalaista. Äänestysprosentti oli 14,5.

Silfverhuth sai tuolloin ylivoimaisesti 852 ääntä. Seuraavina olivat Asko Muraja 377, Denise Gauffin-Kostilainen 194 ja Auni Kaipia 44 ääntä.