Pirkkalalainen Ellen Tallgren, 11, on tankotanssin maailmanmestari, ja tänä viikonloppuna hän jahtaa menestystä SM-kilpailuista – nuori tankotanssitaituri kulkee kotonaankin käsillään

Tankotanssia harrastava Ellen Tallgren on saavuttanut kilpailu-urallaan menestystä muun muassa MM- ja EM-kilpailuista. Edellisistä MM-kilpailuista tuliaisena oli kultamitalin lisäksi murtunut varvas.

TANKOTANSSIA tavoitteellisesti harrastava Ellen Tallgren kilpailee tänä vuonna vielä lajin SM- ja MM-kilpailuissa.

ELLEN Tallgren, 11, kieppuu huoneessaan tottuneesti metallisen tangon ympärillä. Välillä jalat sojottavat kohti kattoa, kun nuori tankotanssija taivuttaa itseään monenlaisiin asentoihin. Akrobaattiset liikesarjat huimaavat katsojan päätä, mutta Ellen pysyy sinnikkäästi kiinni tangossa.

”Nyt ei jaksa enää”, Ellen huokaa lopulta ja pudottautuu lattialle.

Ellen harrastaa kilpailumielessä tankotanssia, joka on vielä verrattain nuori urheilulaji. Telinevoimistelua ja tanssia yhdistelevän urheilumuodon suosio on kuitenkin kovassa kasvussa. Myös Ellen aloitti telinevoimistelun puolelta, mutta vaihtoi tankotanssiin 8-vuotiaana.

”Äitini oli harrastanut tankotanssia. Kun aloitin telinevoimistelun, äitini ehdotti, että tankotanssi voisi olla hyvä laji minulle”, hän muistelee.

Lajin vaihtaminen sujui kivuttomasti, ja jo 9-vuotiaana Ellen päätyi myös kilpailemaan tankotanssissa.

”Aluksi oli tosi kiva oppia uusia liikkeitä. Sitten valmentajani Henriikka Roo ehdotti, että tehdäänkö koreografia ja alatko kilpailemaan?”

TANKOTANSSISSA tärkeässä roolissa ovat kimaltelevat kilpailuasut. Ellenin puku on pirkkalalaisen Elina Louerannan ompelema.

ELLEN on ehtinyt saavuttaa tankotanssiurallaan paljon. Nuoren tankotanssijan huoneessa roikkuu lukuisia mitaleja ja diplomeja osoituksena menestyksekkäistä kilpailumatkoista.

Arvokkaimmiksi saavutuksikseen Ellen nostaa MM-kullan, EM-kullan ja SM-hopean. MM-kultaa Ellen tankotanssi yhdessä Nella Laanniemen kanssa Italian Sassuolossa A-junioreiden kilpailusarjassa viime vuonna. EM-kultaa irtosi samassa sarjassa Iira Piispan kanssa Italian Bolognassa tänä kesänä.

Tänä viikonloppuna Ellen suuntaa SM-kilpailuihin Lahteen. Niistä hän hamuaa jälleen menestystä, vaikka tulevat kilpailut hieman jännittävätkin. Vähimmäistulos on Ellenin mukaan päästä yksilökilpailussa ainakin viiden kärkeen.

”Soolossa tavoitteena on sijoittua podiumille eli kolmen parhaan joukkoon. Duossa on vain kaksi osallistujaa, joten siellä tavoitteena on varmaankin vain hyvät pisteet”, hän linjaa.

Myöhemmin syksyllä edessä ovat lajin MM-kilpailut, jotka järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä. Niissä taso on kova.

”Soolossa tavoitteena on päästä ainakin finaaliin. Se ei ollenkaan varmaa, koska joka maasta sinne pääsee vain kaksi kilpailijaa”, viime vuoden MM-kisojen duosarjan kultamitalisti miettii.

TANKOTANSSIJAT kieppuvat korkealla, eikä pieniltä haavereiltakaan ole aina vältytty. Joskus Ellen on kopsahtanut päälleen niin, että silmälasitkin ovat vääntyneet. MM-kisoissa Ellen horjahti lavalta niin, että varvas murtui. Sillekin onnettomuudelle Ellen osaa jo nauraa. Sattumuksista huolimatta tankotanssi on varsin turvallinen harrastusmuoto.

Vaikka tankotanssin aloittaminen on edullista, kilpailu- ja harjoitusmatkoihin menee rahaa ja yksittäinen tankokin voi maksaa yli tuhat euroa. Nuori tankotanssija rahoittaa kuitenkin harrastustaan omatoimisesti esimerkiksi tutustuttamalla lapsia lajiin esimerkiksi syntymäpäivillä.

”Yksi lapsi oppi heti kiipeämään ylös tankoon ja jäi istumaan sinne”, Ellen kertoo nauraen.

ELLEN on saavuttanut tankotanssiurallaan mittavan määrän mitaleita.

TANKOTANSSI on fyysisesti rankka urheilumuoto, joka vaatii runsaasti harjoittelutunteja. Tampereella Ellen harjoittelee Studio Movella, mutta kerran viikossa hän matkaa Helsinkiin. Siellä häntä opastaa lajin saloihin aikuisten tasolla mestaruuksia voittanut Oona Kivelä.

Ellen harjoittelee joka viikko noin kymmenen tuntia. Se ei hänen mielestään tunnu kuitenkaan kuormittavalta. Ellenin äiti Anu Tallgren naurahtaakin, että Elleniltä pääsee melkein itku, jos hän ei pääse harjoittelemaan Helsinkiin.

”Kotona Ellen kulkee käsillään, tekee televisiota katsoessaan spagaatteja ja seisoo päällään”, äiti kertoo.

Vaikka harjoittelutunteja tulee paljon, Ellenin äidin mukaan koulunkäynti sujuu silti mainiosti.

”Ellen tekee junassa tai bussissa läksyjä kokeisiin. Tuntuu, että tavoitteellisuus urheilussa on siirtynyt myös koulutyöhön.”