Pirkkalan kunnan on ryhdyttävä toimiin, sillä päihteiden käyttö on lisääntynyt nuorten parissa – sekä ”tosi humalat” että kannabiksen käyttö kasvaneet hyvinvointikertomuksen mukaan hälyttävästi

Pirkkalaan on määrättävä vastuuhenkilö koordinoimaan ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja toimimaan myös kentällä, kirjoittaa valtuutettu Riitta Kuismanen (kd.)

KIRJOITTAJAN mukaan Pirkkalan kunnan hyvinvointikertomus kertoo nuorten päihteidenkäytön lisääntyneen niin huolestuttavasti, että ennaltaehkäisevään päihdetyöhön on nyt panostettava.

HUUMEIDEN kokeilu ja käytön aiheuttamat ongelmat lisääntyvät Suomessa huolestuttavan nopeasti. Yhä nuoremmat käyttävät ja myös kuolevat huumeisiin. Samalla asenneilmapiiri on yhteiskunnassamme muuttumassa sallivampaan suuntaan päihteiden osalta ja se on monelle nuorelle merkki siitä, että päihteet ovat ok ja vaarattomia.

Uusimman Pirkkalan hyvinvointikertomuksen mukaan päihteiden käyttö on erityisesti Pirkkalassa kasvanut hälyttävästi.

Ote hyvinvointikertomuksesta: Tosi humalassa olevien yläkoululaisen ja lukiolaisten määrä on kuitenkin noussut hälyttävästi ja prosentuaalinen osuus on selkeästi koko maan keskiarvoa suurempi. Yläkouluikäisten kannabiksen kokeilu/käyttö on vähentynyt edelliseen mittauskertaan verrattuna. Lukiolaisten kokeilut/käyttö puolestaan on lisääntynyt huolestuttavissa määrin.

Tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa vuonna 2021 oli 19,5 % lukion 1. ja 2. luokan opiskelijoista ja vuonna 2022 jo 27 % kun se oli koko maan tasolla vain 14,9 %. Kannabista lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista oli kokeillut vähintään 2 kertaa vuonna 2021 9,7 % kun se vuonna 2022 oli jo 16,9 %. (koko maassa 7,9 %)

Kannabiksen käytön aiheuttamat terveysriskit riippuvat käyttäjän geneettisestä taustasta, käytön aloittamisiästä, käyttömääristä ja psykososiaalisesta tilanteesta. Toisille kannabis voi olla harmiton nautintoaine, ja toisille sen pitkäaikainen käyttö johtaa selviin terveyshaittoihin.

Kannabis on erityisen haitallista nuorille, joilla kannabis lisää merkittävästi psykoosin ja muiden mielenterveyshäiriöiden riskiä. Kannabis myös heikentää oppimista, muistia ja tarkkaavaisuutta ja lisää onnettomuusriskiä.

Edellä mainitut tilastot päihteiden käytön kasvusta ja käytön vaaroista pitäisi koskettaa kaikkia tahoja. Vastuu on kuitenkin ensisijaisesti perheillä ja meidän päättäjien tehtävänä on tukea heitä siinä. Sillä vastuu resursseista on päättäjillä. Kuinka tärkeänä pidämme asiaa?

Päihteet eivät kuulu lasten ja nuorten turvalliseen kasvuun, joten kuntaan pitää julistaa nollatoleranssi päihteiden osalta.

TEIN valtuustoaloitteen kesäkuussa 2023 ja siinä esitin, että kuntaan perustetaan vastuuhenkilö koordinoimaan ja kehittämään ennaltaehkäisevää päihdetyötä käytännön tasolla sekä nopealla aikataululla konkreettinen toimenpideohjelma.

Tehtävään on myös osoitettava riittävät resurssit. Kasvoton, monelle taholle jaettu vastuu ei useinkaan ole käytännössä kenenkään vastuulla, sillä vastuu liudentuu liian laajalle. Sen vuoksi on oltava vastuuhenkilö, jonka toimenkuvaan kuuluu myös kenttätyö lasten ja nuorten parissa. Hänellä on luonnollisesti oltava riittävät valtuudet toimia sekä ammattitaitoa ohjata tarvittaessa esimerkiksi hoitoon.

Kunnan on otettava vahvempi rooli ongelman ratkaisemiseksi. Meillä ei ole varaa yhteenkään syrjäytyneeseen nuoreen.

Riitta Kuismanen

Sosiaalipsykologi

Valtuutettu (kd)

Pirkkala