Pirkkalan maaseudulla piilee pala mustanmakkaran historiaa – Kunnostettu verstas esittelee perinneherkun historiaa ja tarmokkaan naisen elämäntyötä

Sinikka ja Pekka Vihmari kunnostivat vanhan mustamakkaraverstaan osaksi kotinsa pihapiirissä toimivaa Kotimuseo Metsärinnettä.

PEKKA ja Sinikka Vihmari kunnostivat kotitilansa pihapiirissä sijaitsevan entisen mustamakkaraverstaan pari vuotta sitten. Nyt tiilirakennus toimii mustamakkaramuseona.

PIRKKALAN Anian kylässä piilee osa pirkanmaalaisen mustamakkarateollisuuden historiaa.

Punatiilinen rakennus Sinikka ja Pekka Vihmarin kodin pihapiirissä kätkee sisäänsä valtavan uunin ja tilat, joissa aikoinaan valmistettiin mustaamakkaraa Tampereen Kauppahallissa toimineeseen E.M. Niemen myymälään.

Vihmarien pari vuotta sitten kunnostama verstas on osa pariskunnan pitämää Kotimuseo Metsärinnettä ja toimii nykyään mustamakkaramuseona. Sinikka Vihmari avaa verstaan tarinaa myös Pirkkala-Seuran tänä kesänä julkaisemassa Tarinoiden Pirkkala -kirjassa.

VERSTAAN perusti Sinikka Vihmarin isoäiti Elsa Niemi 1950-luvun alussa. Niemellä oli siinä vaiheessa jo vankka kokemus makkarabisneksestä.

Elsa Niemi, tyttönimeltään Helenius, syntyi Aniassa Metsärinteen tilan naapurissa vuonna 1900. Hän aloitti makkarabisneksen alkujaan miehensä Vilho Niemen kanssa Tampereella. Ensimmäisen makkaratehtaan pariskunta perusti Pispalaan 1920-luvun alussa.

Vilhon kuoltua vuonna 1936 bisnes jäi 36-vuotiaan Elsan vastuulle. Perhe hankki uuden kodin Tampereelta nykyiseltä Viinikankadulta, jonne perustettiin myös uusi verstas.

Kahden vuoden kuluttua Elsa Niemi osti Metsärinteen tilan Aniasta synnyinkotinsa naapurista. Aluksi tilan päärakennus toimi vain perheen kesäpaikkana, ja makkaraverstas rakennettiin vasta myöhemmin.

Ennen sotia Niemen elämään astui myös Einari Järvi, josta tuli hänelle paitsi työtoveri, myös uusi kumppani. Kun Järvi ja Niemen poika Reino Niemi joutuivat sotaan, jäi Niemi jälleen yksin työnsä kanssa.

MUSTAMAKKARAVERSTASTA hallitsee suuri, punatiilinen uuni, ja esillä on makkaran myyntiin ja valmistukseen käytettyä esineistöä. Sinikka ja Pekka Vihmari ovat tuoneet tiloihin myös muutamia modernimpia laitteita, kuten omia kodinkoneitaan.
TÄLLÄ koneella mustanmakkaran ainesosat ruiskutettiin sisään suoleen.
SÄILIÖIDEN kyljessä on nimikirjaimet R.O.N. Reino Olavi Niemi oli Sinikka Vihmarin isä.

UUSI askel makkaratehtaan historiassa otettiin, kun Niemi avasi myymälän Tampereen Kauppahalliin keväällä 1944. Samalla paikalla toimii nykyään ravintola Neljä vuodenaikaa.

Vaikka kauppaa käytiin Tampereen ytimessä, alkoi Niemi suunnitella pysyvämpää asettumista Metsärinteen tilalle. 1950-luvun alussa tilalle valmistuivat Niemen uusi makkaraverstas ja kotitalo.

Sinikka Vihmari huomauttaa, että isoäiti ei ehtinyt asua uudessa kodissaan kauaa. Elsa Niemi menehtyi rintasyöpään vuonna 1965.

Vihmarin isä Reino Niemi jatkoi Kauppahallin myymälän pitämistä eläkkeelle jäämiseensä eli vuoteen 1989 asti.

VANHAAN muistikirjaan on merkitty eri makkaroiden reseptejä.
PEKKA ja Sinikka Vihmarille Metsärinteen tilan kunnostus on vaativaa mutta palkitsevaa työtä.

SINIKKA Vihmari toteaa isoäitinsä olleen sinnikäs persoona.

”Muistan, että hän oli aina todella hyväntuulinen ja puuhakas. Hänellä oli toisaalta myös aikaa lukea romaaneja riippumatossa”, Vihmari sanoo.

Vihmari itse muutti miehensä Pekka Vihmarin kanssa Metsärinteeseen vuonna 1994. Sittemmin he ovat ostaneet tilan kaikki rakennukset itselleen ja kunnostaneet niitä vähitellen.

”Museossa on käynyt mukavasti porukkaa tänä kesänä. Vesilahdeltakin kävi kokonainen bussilastillinen perinneyhdistyksen väkeä tutustumassa paikkoihin”, Pekka Vihmari sanoo.

VAAN kuinka paljon mustamakkaramuseon pitäjät itse syövät perinneherkkua arjessaan?

”Aika vähän me sitä syömme. Mutta Tapolasta haemme sitä aina jonkin verran”, Sinikka Vihmari toteaa.

Kotimuseo Metsärinne ja mustamakkaramuseo (Anian rantatie 1138). Avoinna kesäaikaan sovittaessa. Yhteydenotot: 044 5747001.