Asukkaita turhauttaa, kun Ylä-Haikassa sijaitsevan kadun remontti jatkuu jo kolmatta kesää – ”Tämä tie on ihan hirveää perunapeltoa”

Mäkikadun saneeraus on venynyt lisäsuunnittelun tarpeista johtuen.

MÄKIKADULLA asuva Jussi Koskinen näyttää, millaisia kiviä tien pinnalta löytyy.

MENEILLÄÄN on kolmas kesä, kun Pirkkalan Ylä-Haikassa sijaitsevalla Mäkikadulla pitää liikkua erityisen varovasti. Omakotitaloalueen läpi kulkevan kadun saneeraus on venynyt suunnitellusta kahden kesän kestosta kolmannelle vuodelle, ja osa töistä voi lykkääntyä ensi kesälle.

Kadulla on tehty kesästä 2021 lähtien muutoksia katurakenteisiin sekä saneerattu vesihuoltoverkostoa ja tien rakennekerroksia. Ennen asvaltilla ollut tie on ollut koko tämän ajan hiekka- ja sorapohjalla, jossa saa varoa kuoppia.

”Tämä tie on ihan hirveää perunapeltoa”, sanoo Mäkikadulla asuva Jussi Koskinen.

Vaikka tiellä tehdään töitä vain kesäisin, ovat asukkaat Koskisen mukaan saaneet kärsiä saneerauksen venymisestä kesät talvet. Kuoppien lisäksi ongelmana on tiestä irtoava pöly, jonka vuoksi talojen tien puoleisia ikkunoita ei haluta pitää kesällä päiväsaikaan auki. Viime talvena tien hoidon koettiin olleen erityisen huonolla tolalla, ja esimerkiksi Koskisen autosta hajosi tuulilasin pesulaitteen säiliö tiellä ajaessa.

Koskinen kritisoi myös kunnan tiedottamista. Kahtena ensimmäisenä vuonna asukkaille tiedotettiin saneerauksen vaiheista, mutta tänä vuonna työn etenemisestä ei ole kuulunut mitään.

HANS-KOIRAA ulkoiluttanut Mäkikadun asukas Eija Lehti on pitänyt kadun pölyämistä ikävänä.

KUNNAN maanrakennusmestari Rafail Potiris kertoo, että suurin osa Mäkikadun taloista on jo saatu liitettyä uuteen vesijohtoon ja jätevesilinjaan.

Töiden venyminen johtuu yllättävästä havainnosta Mäkikadun Kurikan päässä.

”Kurikankadun puoleisessa päässä jätevesilinja on ollut lähes nollakaadolla, joten sinne on täytynyt suunnitella jätevesipumppaamo”, Potiris kertoo.

Nollakaato tarkoittaa sitä, että jätevesiputkissa ei ole lähes lainkaan kaltevuutta. Alun perin Mäkikadulle oli tarkoitus rakentaa kadun alusta loppuun viettoviemäri, jossa on sen verran kaltevuutta, että painovoima saa jäteveden liikkumaan putkessa haluttuun paikkaan. Nyt, kun putket eivät olekaan tarpeeksi kaltevia, veden liikuttamiseen tarvitaan pumppaamo.

Tätä muutosta on kunnassa suunniteltu tämän vuoden kevät ja kesä.

TUKIASEMAN tontilla toistaiseksi säilytettävä pumppaamon säiliö ei ole tulossa käyttöön Mäkikadulle.

VAIHTUVIA tilanteita on koettu myös pumppaamon tyypin valinnassa. Kunta ehti jo hankkia pumppaamoa varten säiliön, joka nököttää tällä hetkellä Mäkikadun mutkassa olevan tukiaseman tontilla. Pumppaamo on tarkoitus tontille maan alle.

Potiris kertoo, että kyseinen säiliö ei tule Mäkikadulla käyttöön, sillä kunta päätti vaihtaa toisenlaiseen pumppaamoon.

”Olemme Tampereen Veden kanssa käydyn vuoropuhelun jälkeen päätyneet toisenlaiseen pumppaamoon. Tarpeet muuttuivat ja ensin suunniteltu ratkaisu ei käynyt. Pumppaamo on samanlainen mitä on käytössä Tampereen Vedellä, minkä valvontaan ja käyttöön pumppaamo lopulta tulee”, Potiris sanoo.

Ensin hankitun säiliön hankintahinta oli noin 10 000 euroa. Potiris kertoo, että säiliö siirretään varastoon odottamaan käyttöä jossain muussa kohteessa tulevaisuudessa.

POTIRIKSEN mukaan suurin osa Mäkikadusta on tarkoitus päällystää tänä syksynä. Pumppaamoon liittyvän työalueen päällystys saattaa kuitenkin jäädä ensi vuodelle.

Hankkeen kustannusarvioon, 650 000 euroa, suunnittelun venyminen ei Potiriksen mukaan vaikuta.

Hän vahvistaa Koskisen huomion siitä, että saneerauksesta tiedottaminen asukkaille on jäänyt tänä kesänä vähemmälle.

”Vaikkei aikatauluun ole tullut nyt muutoksia, niin asioista olisi voinut vielä katukohtaisesti tiedottaa”, Potiris toteaa ja pahoittelee työstä aiheutuvaa häiriötä.

SUURIN osa Mäkikadusta on tarkoitus päällystää tulevana syksynä.