Tavallinen pirkkalalainen ajaa Toyotalla, mutta kuinka monen auto on täyssähköinen? Pirkkalainen selvitti, millaisia menopelejä kunnan kaduilla kulkee

Suomen suosituin automerkki Toyota on yleisin ajoneuvo myös Pirkkalassa. Sähkö- ja hybridiautoja kunnassa on kuitenkin poikkeuksellisen paljon.

UUDEN auton ostavat pirkkalalaiset päätyvät useimmiten valitsemaan sähköauton. Kaupan olleet autot odottivat uutta omistajaa autoliikkeen pihalla Linnakalliossa.

KUN liikut pirkkalalaisella maantiellä, vastaan ajaa todennäköisimmin Toyota. Näin voi päätellä Traficomin tilastosta, joihin on koottu kaikki manner-Suomessa liikennekäyttöön rekisteröidyt henkilöautot kunnittain.

Traficomin mukaan Pirkkalaan oli rekisteröity heinäkuun 2023 lopulla yhteensä 11 158 henkilöautoa. Eniten liikenteessä oli Toyotoja (1344 autoa) ja Volkswageneita (1159). Toyota ja Volkswagen ovat myös Suomen kaksi yleisintä automerkkiä, vaikkakin molemmat merkit ovat Pirkkalassa hieman harvinaisempia kuin Suomessa keskimäärin.

Pirkkalan kolmanneksi suosituin menopeli on Mercedes-Benz, joita kuntaan on rekisteröity 1017 kappaletta. Koko Suomessa Mercedes-Benz on neljänneksi yleisin automerkki. Mercedes-Benzin jälkeen pirkkalalaiset suosivat eniten Volvoa (920) ja Fordia (763), jotka ovat viiden kärjessä myös koko maan tilastoissa.

Muuta Suomea enemmän Pirkkalassa liikkui esimerkiksi BMW:eitä (Pirkkalan 6. suosituin auto, koko maassa 8. yleisin), Tesloja (Pirkkalan 19. suosituin, koko maassa 25.) ja Porscheja (Pirkkalan 24. suosituin, koko maassa 31.).

Pirkkalan automerkkiharvinaisuuksia edustavat muun muassa Moskvitsh, Wartburg ja Maserati. Niitä kutakin on kuntaan rekisteröitynä vain yksi kappale.

PIRKKALASSA luotetaan käyttövoimana yhä muun maan tapaan bensiiniin ja dieseliin. Vaikka Tesla on Pirkkalassa muuta maata suositumpi ajokki, sähköautoja on Pirkkalassakin kaikista ajoneuvoista vain reippaat kolme prosenttia. Osuus on silti suurempi kuin koko maassa, jossa toistaiseksi vain noin kaksi prosenttia autoista on täyssähköisiä.

Ladattavia bensiini-sähkö-hybridiautoja Pirkkalaan on rekisteröity 646 kappaletta. Bensiinihybridien osuus lähenteleekin Pirkkalassa kuutta prosenttia, kun koko maassa noin neljä prosenttia autoista kulkee sähkön ja bensiinin yhdistelmällä.

Tilastojen perusteella useimmat pirkkalalaiset autonostajat päätyvät nykyisin hankkimaan sähköauton. Tänä vuonna Pirkkalaan rekisteröidyistä 206 uudesta henkilöautosta peräti 91 oli täyssähköisiä. Osuus on noin kymmenen prosenttia suurempi kuin koko maassa.

Pirkkalan yleisimmät autot merkin mukaan

1. Toyota (1344 autoa)
2. Volkswagen (1159 autoa)
3. Mercedes-Benz (1017 autoa)
4. Volvo (920 autoa)
5. Ford (763 autoa)

Lähde: Traficom, tiedot haettu 26.7.2023

Pirkkalan yleisimmät autot käyttövoiman mukaan

1. Bensiini (7091 autoa)
2. Diesel (2885 autoa)
3. Ladattava hybridi, bensiini-sähkö (646 autoa)
4. Sähkö (382 autoa)
5. Ladattava hybridi, diesel-sähkö (54 autoa)

Lähde: Traficom, tiedot haettu 26.7.2023