”AUSTRALIA, Kiina, Italia, Yhdysvallat, Ranska…” Angela Limonta luettelee maita, joista on saapunut yöpyjiä hänen emännöimäänsä majapaikkaan Pirkkalan Jyrkänpäässä.
Yli 20 vuotta avoliitossa eläneet Angela Limonta ja Janne Paananen ovat Airbnb-vuokraajia. He eivät kuitenkaan tarjoa majoittujien käyttöön omaa kotiaan, vaan kaksikko on kunnostanut Anian rantatiellä sijaitsevan iäkkään kaksikerroksisen kyläkaupan majoituskohteeksi.
Limonta ja Paananen muuttivat alueella sijaitsevaan uuteen omakotitaloon jo parikymmentä vuotta sitten, mutta pariskuntaa kiehtoi viehättävä mutta ränsistynyt rakennus naapurissa.
”Yritimme monta kertaa saada sen meille, koska olen aina rakastanut vanhoja taloja”, Limonta kertoo.
Edellisillä omistajilla rakennukseen liittyi paljon muistoja, eivätkä he olleet heti valmiita luopumaan siitä. Kun Paananen ja Limonta ostivat talon, se oli ollut tyhjillään viisi vuotta. Kaavailuissa oli, että rakennuksesta voisi saada lisätilaa vanhaan kotiin.
”Janne on yrittäjä. Ajattelimme alun perin, että Jannen yritys siirtyisi tämän vanhan talon alakertaan”, hän muistelee.
Suunnitelmaan tuli kuitenkin muutos, koska Limonta aloitti Ahlmanilla matkailualan opinnot.
”Mietin, miten voisin hyödyntää opintojani ja vanhaa rakennusta. Minulla oli yksi tuttu, joka toimi Airbnb-emäntänä. Tutustuin enemmän Airbnb:n toimintaan ja ajattelin, että voin ainakin kokeilla tätä”, 1990-luvulla Italiasta Suomeen muuttanut Limonta kertoo.
PÄÄTÖS Airbnb-yrittäjäksi ryhtymisestä oli oikea, sillä nyt Villa Matildaksi ristityssä huvilassa on yöpynyt jo satoja turisteja. Rakennuksen ehostaminen ränsistyneestä autiotalosta lomaparatiisiksi on kuitenkin niellyt valtavasti työtunteja.
Paanasen mukaan rakennus siirtyi heidän omistukseensa viimeisellä mahdollisella hetkellä. Viisi vuotta ilman lämmitystä ei tee talolle hyvää.
”Rakennus olisi mennyt aivan pilalle, jos se olisi jäänyt tyhjilleen”, Limonta huokaisee vieressä.
Talokauppojen jälkeen edessä oli mittava urakka, jotta rakennus saataisiin jälleen asuttavaan kuntoon. Paananen puhuu ”pienestä pintaremontista” ja ”nikkaroinnista”, mutta ulkopuolisen silmään tehty työmäärä vaikuttaa tolkuttoman suurelta.
Työnjako oli selkeä: Paananen vastasi remonttitöistä, kun taas Limonta hoiti vanhan rakennuksen siivoamisen. Paananen antaakin tunnustusta avopuolisolleen.
”Aika pitkälti lopputulos on saatu aikaan siivouksella, josta Angela on tehnyt suurimman osan.”
Vaikka Paananen suhtautuu omaan työpanokseensa vaatimattomasti, myös hän on ehtinyt uurastaa oman työnsä ohessa remonttihommien kimpussa. Ulkopuolista apua ei ole juurikaan tarvittu, ja myös aikaisemmin käydyistä rakennusalan opinnoista on ollut hyötyä. Työntunteja hän ei uskalla edes laskea, mutta niitä on kertynyt kuitenkin useita satoja.
”Se vaatii vain aikaa – ei mitään muuta”, hän toteaa.
TALOON käytetty vaiva on helppo aistia kävellessä ympäri sen idyllistä pihapiiriä.
”Tuolla on kirsikkapuu. Viime vuonna tuli ensimmäistä kertaa hirveästi kirsikoita. Meillä on myös mustaherukka- ja punaherukkapensaita, joista asiakkaat voivat syödä marjoja. Sitten meillä on omenapuita”, vuokraustoimintaa pääosin itsekseen hoitava Limonta esittelee ylpeänä.
Huolellinen paneutuminen yksityiskohtiin ja kunnioitus vanhaa kohtaan välittyy myös talon sisätiloissa. Tiloissa on säilytetty paljon vanhoja materiaaleja, ja esimerkiksi tapetit on mietitty vanhan rakennuksen tunnelmaan sopiviksi.
Turistit ovatkin löytäneet persoonallisen kohteen Pirkkalassa, vaikka alkuun kaikki eivät uskoneetkaan liikeideaan.
”Aluksi monet epäileviä. He sanoivat, että paikka on liian kaukana Tampereelta”, Limonta kuvailee.
Villa Matildan emännällä on majoittujista pääosin pelkkää hyvää sanottavaa. Ongelmia aiheuttavia asiakkaita on ollut todella vähän, vaikka verkossa kiertääkin kauhutarinoita painajaismaisista Airbnb-vieraista. Eräs syy lienee Paanasen ja Limontan talon sijainti samassa pihapiirissä, mutta asiaan voi olla myös toinen selitys.
”Luulen, että asiakkaamme aistivat rakkautemme taloa kohtaan. Sen myötä he pyrkivät myös kunnioittamaan sitä.”
TOISTAISEKSI Airbnb-majoittamisesta ei ole ollut rahasammoksi, sillä rakennuksen kunnostaminen on niellyt paljon rahaa.
”Se on ollut fifty-fifty. Olemme kuitenkin halunneet pitää vanhan talon itsellämme. Se on kuitenkin tavallaan maksanut itse itsensä. Varmaan se rupeaa jossakin vaiheessa tuottamaan, kun perusasiat on saatu kuntoon”, Paananen miettii.
Vaikka kaksikon kokemukset Airbnb-vuokraamisesta ovatkin hyviä, asiassa on kuitenkin yksi mutta. Kun vanhaan taloon on käyttänyt satoja työtunteja, eikö siinä tekisi mieli asua itse?
”Kyllä – hänellä!” Paananen sanoa ja osoittaa Limontaa. Sitten kaksikko puhkeaa yhteiseen nauruun.
”Jossakin vaiheessa minä kyllä halusin asua talossa, mutta tiedän, että elämämme on esimerkiksi talvella täällä helpompaa”, Limonta sanoo viitaten vanhan kyläkaupan vieressä sijaitsevaan uuteen asuintaloon ja kuulostaa hieman haikealta.
Juttua muokattu 24.7. kello 08.00: Angela Limontan nimi korjattu ingressiin.