Entinen lapsitähti muutti Pirkkalaan, ja nyt hän on nousukiidossa oleva räppäri – ”Ilman musiikkia ei ole Samuel Shipwayta”

Loukonlahdessa asuva Samuel Shipway tunnetaan toistaiseksi parhaiten Risto Räppääjä -elokuvien nuorena päätähtenä. Hän haluaa, että tulevaisuudessa hänet muistetaan musiikista.

SAMUEL Shipway muutti Loukonlahteen vuonna 2020 perheensä kanssa.

SAMUEL Shipway valmistautuu nousemaan Tampereen Yo-talon lavalle. On tammikuu 2023, ja alkamassa on kansainvälisen Emergenza-musiikkikilpailun karsinta. Häntä jännittää. Shipwayn musiikkia on aikaisemmin julkaistu netissä, mutta nyt edessä on totuuden hetki: kappaleiden esittäminen elävän yleisön edessä.

”Ennen keikkaa tulee sellainen tunne, että ei tee mieli mennä lavalle. Se on kolmen sekunnin ajatus, joka käy mielessä ja sitten poistuu. Siitä tiedän, että keikka merkitsee minulle paljon”, Shipway kertoo.

Pop rapia tekevän Shipwayn Emergenza-taival osoittautui menestykseksi. Rap-muusikko pääsi Tampereen-karsinnasta jatkoon, voitti alueellisen finaalin ja eteni Helsingissä järjestettyyn loppukilpailuun, jossa hän sijoittui toiseksi.

Vaikka koko kilpailun voitto ja palkintona ollut kilpailumatka Saksaan jäivätkin haaveeksi, Shipway ei vaikuta pettyneeltä. Hänen musiikkiuransa on hyvässä nosteessa.

Shipwaylla on levytyssopimus Pommisuoja-levy-yhtiön kanssa ja hän valmistelee parhaillaan albumia yhdessä tuottaja Pekka Rajamäen kanssa. Viimeistään Emergenzan live-esiintymiset vahvistivat ajatusta siitä, että musiikki on se asia, johon Shipway haluaa todella panostaa.

”Tampereen finaalikeikka oli yksi elämäni parhaita päivistä. Siinä meni kaikki todella nappiin. Sanoin keikan jälkeen bändini jäsenille, että tämä on minun kutsumukseni. Olen juuri nyt oikealla alalla.”

ENTISEN lapsitähden leimasta ei ole helppo päästä eroon. ”Moni on laittanut minut Risto Räppääjä -boksiin. Sitä on tosi vaikea muuttaa. Olen kuitenkin paljon muutakin, ja ensimmäisestä elokuvasta on jo melkein kymmenen vuotta aikaa.”

YMMÄRTÄÄKSEEN Samuel Shipwayta paremmin on kelattava ajassa hieman taaksepäin.

Shipway ponnahti kertaheitolla kuuluisuuteen noin kymmenen vuotta sitten, kun hän näytteli kolmessa elokuvassa Risto Räppääjää. Elokuvat keräsivät huikaisevan määrän yleisöä: niitä kävi katsomassa elokuvateattereissa yhteensä miltei miljoona suomalaista.

Risto Räppääjä ei tuonut Shipwayn elämään kuitenkaan pelkkää hyvää. Hän on puhunut julkisuudessa esimerkiksi rankasta koulukiusaamisesta ja terveysongelmistaan.

Shipwaylla on diagnosoitu Touretten oireyhtymä ja pakko-oireinen häiriö OCD. Musiikkiura saikin alkunsa terapiassa, vaikka ensimmäiset riiminsä räppäri kirjoitti jo 8-vuotiaana.

”Keväällä 2018 menetin hetkellisesti toimintakykyni Touretten ja OCD:n takia. Silloin aloin kirjoittaa biisejä terapiamuotona. Se mullisti elämäni, ja sillä hetkellä prioriteetit vaihtuivat teatterista musiikkiin. Siitä lähtien olen tehnyt musiikkia enemmän tai vähemmän tavoitteellisesti”, Shipway kertoo.

Syksyllä 2021 Shipway kiinnitettiin Pommisuoja-levy-yhtiöön. Siitä lähtien hän on rakentanut yhdessä tuottaja Rajamäen kanssa määrätietoisesti uraa rap-musiikin parissa. Musiikki on silti Shipwaylle edelleen myös terapiamuoto ja tapa purkaa ahdistusta, vaikka hän ei haluakaan leimautua ”touretteräppäriksi” tai ”koulukiusatuksi artistiksi”.

”Puhun näistä asioista siksi, että tiedän, että kuulijakunnassani on toureetikkoja ja koulukiusattuja. Haluan tarjota heille vertaistukea. Kerron, että minulla on ollut nämä kokemukset ja että olen löytänyt musiikista upean tavan purkaa negatiivisia ajatuksia. Kehotan kaikkia ihmisiä purkamaan näitä ajatuksia taiteeseen.”

MYÖS Shipwayn yhtyeessä on pirkkalalaisväriä, sillä hänen livekeikoillaankin DJ:nä kiertävä Akseli Kivikangas on pirkkalalainen.

SHIPWAYN puheessa korostuu toistuvasti perheen ja läheisten merkitys. Perheensä mukana hän päätyi myös Pirkkalaan loppuvuodesta 2021.

”Olen nyt asunut täällä pari vuotta. Ne ovat olleet tosi hyviä vuosia”, Shipway sanoo.

Aikaisemmin elämässään Shipway on asunut Lempäälässä ja Tampereella. Molempiin verrattuna hän näkee Pirkkalassa paljon hyvää, ja hän kuvailee tykänneensä kunnasta ”ihan valtavasti”.

”Täällä on rauhallista. Minulla on paljon kavereita, jotka asuvat Tampereen keskustassa. Siellä on etenkin öisin sellaista hälyä, jota en kestäisi.”

RAP-MUSIIKIN kohdalla puhutaan usein konkreettisista tavoitteista. Tyypillisissä mielikuvissa räppärit hamuavat materiaa, rahaa tai naisia.

Shipway lähestyy kuitenkin musiikkia eri tavalla. Hän pyrkii koskettamaan kuulijoitaan henkilökohtaisesti ja ehkä jopa vaikuttamaan näiden elämään. Pyrkimys koskettamiseen näkyy myös live-esiintymisissä.

”Lavalla tulee tunne, että minulla ei ole ongelmia. Sen pienen hetken ajan olen koskematon. On upeaa, että minun ja yleisön välillä voi olla tällainen intiimi hetki”, Shipway kuvailee.

”Koen, että me molemmat annamme toisillemme jotakin. Yleisö antaa minulle energiallaan tunteen siitä, että tällä lavalla olen tällaisena täydellinen. Toivon mukaan voin antaa yleisölle hetken taukoa heidän huolistaan.”

Musiikillisesti kaikkiruokaisen Shipwayn kappaleissa kuuluvat monenlaiset vaikutteet. Shipwayn viimeisin julkaisu on yhdessä Casper Edelin kanssa tehty Sademies. Siihen pyrittiin tekemään ”klassisen suomi-iskelmämäinen, vähän kirkamainen” kertosäe.

Kappaleiden sanoituksiin heijastuvat Shipwayn henkilökohtaiset kokemukset. Artistin tavoitteena on, että hänen kappaleitaan kuuntelemalla pääsisi myös lähelle hänen persoonaansa.

”Kaikkein tärkeintä minussa on se musiikki, mitä jätän jälkipolville. Ilman musiikkia ei ole Samuel Shipwayta.”

Samuel Shipway

21-vuotias rap-artisti ja entinen lapsinäyttelijä.
Kotoisin Lempäälästä, mutta asuu nykyisin Loukonlahdessa.
Näytteli kolmessa Risto Räppääjä -elokuvissa pääosaa vuosina 2014-2016.
Aloitti julkaisemalla musiikkia omakustanteisesti, mutta solmi vuonna 2021 sopimuksen Pommisuoja-levy-yhtiön kanssa.
Valmistelee esikoisalbumiaan.
Sijoittui Emergenza-musiikkikilpailussa tänä vuonna toiseksi.