Kirkon tilojen avaaminen samaa sukupuolta olevien häille vaati monta mutkaa – Näin Pirkkalan kirkkoneuvoston päätös syntyi

Samaa sukupuolta olevien vihkiminen ja avioliittoon siunaaminen Pirkkalan seurakunnan tiloissa jakoi mielipiteitä kirkkoneuvostossa.

PIRKKALAN kirkossa ja muissa seurakunnan tiloissa voidaan jatkossa järjestää myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimisiä ja hääjuhlia.

PIRKKALAN seurakunnan päätös avata seurakunnan tilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ja hääjuhlille syntyi kirkkoneuvostossa monien mutkien kautta.

Kirkkoneuvosto hyväksyi kesäkuussa aloitteen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevilla on mahdollisuus kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen ja avioliittoon siunaamiseen Pirkkalan kirkossa tai muissa seurakunnan tiloissa.

Päätös hyväksyttiin kirkkoneuvostossa äänin 6–3.

Hyväksyttyä aloitetta vastustivat kokouksessa Eero Pellikka, Tuija Ollila ja Markku Kuusjärvi. Pellikka ja Ollila edustavat Seurakuntaväki-ryhmää. Kuusjärvi kuuluu puolestaan Ryhmä Lähteeseen.

ALKUPERÄINEN aloite tuli kirkkoneuvoston pöydälle Pirkkalan Partiolaiset -ryhmän Marja-Leena Seilon esityksestä. Seilo ei ollut enää halukas kommentoimaan päätöstä Pirkkalaiselle.

Seilo viittasi vastauksessaan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuthin aikaisempiin kommentteihin. Silfverhuthin mukaan kirkkoneuvoston tekemän päätöksen käytännön vaikutus on lähinnä periaatteellinen. Hän piti sitä kuitenkin osoituksena yhdenvertaisuuteen pyrkivästä seurakunnasta.

MYÖS aloitetta vastustanut Eero Pellikka näkee päätöksen merkityksen ennen kaikkea periaatteellisena. Hän on silti kirkkoneuvoston ratkaisuun pettynyt.

”Olen murheellinen seurakuntamme puolesta, että sen päättäjät eivät seiso suorana Jumalan sanan perustalla.”

Pellikka perustelee vastustavaa kantaansa Raamatulla, mutta haluaa myös erikseen korostaa kunnioittavansa kaikkia ihmisiä tasa-arvoisina.

Vaikka kirkkoneuvosto ei ollutkaan päätöksessään yksimielinen, myös Pellikka uskoo asiasta käydyn keskustelun nyt rauhoittuvan. Hän ei usko, että päätöstä tullaan enää jatkossa käsittelemään kirkkoneuvostossa.

”En halua asiaa enempää penkoa. Eteenpäin. Seurakunnassa on paljon hyvää tehtävää.”

En halua asiaa enempää penkoa. Eteenpäin.

Eero Pellikka

ALOITTEESTA käytiin kirkkoneuvostossa useampi äänestys. Pellikka teki Pirkkalan Partiolaiset -ryhmän Seilon alkuperäiseen aloitteeseen lykkäysehdotuksen. Sen mukaan asian käsittelyä tulisi siirtää, kunnes Pirkkalan uusi kirkkoherra on valittu.

Nykyinen kirkkoherra Silfverhuth valittiin toukokuussa Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherraksi, mutta hän aloittaa virassaan vasta syksyllä.

Pellikan mukaan hän olisi lykkäysehdotuksella halunnut jättää myöhemmin valittavalle kirkkoherralle tilaisuuden vaikuttaa ”näin merkittävään päätökseen”.

Lykkäysehdotusta kannattivat Pellikan lisäksi Ollila ja Kuusjärvi. Silfverhuthin esittelemää Seilon aloitetta kannatti kuusi kirkkoneuvoston jäsentä.

TÄMÄN jälkeen Silfverhuth teki alkuperäiseen aloitteeseen muutosesityksen, josta oli poistettu maininta samaa sukupuolta olevista pareista. Sen sijaan esityksessä linjattiin, että seurakunnan tilat annetaan ”kaikkien kihla- ja hääparien käyttöön”, kunhan puolisoista vähintään toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon tai molemmat kuuluvat muuhun kirkkokuntaan.

Uusi aloite sai kannatusta Pellikalta ja Kuusjärveltä. Kirkkoherran alkuperäistä ehdotusta kannattivat Petri Laiho ja Eero Rekola. Muutosehdotus ei edennyt äänestykseen asti.

LOPUKSI Silfverhuth teki toisen muutosehdotuksen, johon oli palautettu maininta samaa sukupuolta olevista pareista. Tämän ehdotuksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkiminen, siunaaminen ja hääjuhlien järjestäminen voidaan järjestää Pirkkalan seurakunnan tiloissa, kunhan toinen puolisoista on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen tai molemmat ovat muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäseniä.

Kuusjärvi teki tähän hylkäysehdotuksen, jota kannattivat Pellikka ja Ollila.

Lopullinen äänestys käytiin toisen muutosesityksen ja hylkäysehdotuksen välillä. Äänestyksen lopputulos oli 6–3 kirkkoherran tekemän muutosesityksen hyväksi. Pellikka, Ollila ja Kuusjärvi jättivät vastalauseen.