Kun Samu Mäkiaho, 16, aloitti työssään, tuuletustelineitäkin meni hajalle – Nyt hän pesee mattoja jo neljättä kesää: ”On kiva, kun asiakkaat tulevat iloisiksi”

Nuoren yrittäjän mattopesulan työtavat ovat vuosien varrella kehittyneet. Enää mattoja ei kuivata jalkapallomaalin päällä.

SAMU Mäkiahon kesätyömaa sijaitsee lepomoisiolaisen omakotitalon takapihalla.

TULEEKOHAN tänne ketään, kuudesluokkalainen Samu Mäkiaho mietti. Mäkiaho oli juuri avannut Lepomoisiossa sijaitsevan omakotitalon takapihalle mattopesulan, josta hänen äitinsä Sanna Kare oli lähettänyt mainoksen Facebookin Positiivinen Pirkkala -ryhmään.

Nyt 16-vuotiaan Samun mattopesula pyörii jo neljättä kesää. Matonpesu näyttää hoituvan rutiinilla, kun nuori yrittäjä selittää työvaiheita pesusavotan lomassa.

”Ensimmäisenä huuhtelen maton letkulla. Sitten laitan mattoon mäntysuopaa ja harjaan sen käsiharjalla. Tämän jälkeen huuhtelen maton uudestaan ja työnnän siitä saippuaveden pois”, Mäkiaho kertoo. Lopuksi matot nostellaan mattotelineelle kuivumaan.

Sana lepomoisiolaisesta yrittäjästä on kiirinyt Facebookissa, jossa lukuisat tyytyväiset asiakkaat kiittelevät pesulan toimintaa.

Mäkiahon mukaan jossakin vaiheessa matonpesettäjiä oli jopa niin paljon, että mattojen kuivaustila loppui kesken.

”Alkuvaiheessa mattoja oli täällä pinossa odottamassa. Meillä oli kaksi kuivaustelinettä, jotta saimme kuivattua matot ajoissa”, hän kertoo.

NUOREN matonpesijän mukaan matonpesussa eniten aikaa kuluu huuhteluun.

SAMU Mäkiahon äidillä Sanna Kareella oli sormensa pelissä matonpesuyrityksen perustamisessa.

”Olin pessyt aikaisemmin omia mattojamme. Niinpä äitini ehdotti, että voisin ottaa pesuun myös muiden ihmisten mattoja”, Mäkiaho muistelee.

Äiti Sanna hoitaa edelleen mattopesulan varauksia, sillä Samu ei käytä juurikaan Facebookia. Toisinaan äiti auttaa myös käytännön työssä.

”Sään seuraaminen on usein meidän aikuisten hommaa. Vahdimme esimerkiksi, että kuivumassa olevat matot eivät enää kastu”, Kare kertoo.

Myös matonpesupaikan olosuhteisiin on panostettu. Esimerkiksi kuivausteline näyttää jämerältä, ja tarvikkeita on löytynyt muun muassa Facebookin roskalavaryhmästä.

”Aluksi meillä oli viritelmiä, joissa mattoja kuivatettiin vaikkapa jalkapallomaalin tai tuolien päällä. Myös tuuletustelineitä meni rikki, sillä märät matot ovat tosi painavia. Onhan tämä vähän välineurheiluakin”, Kare naureskelee.

MÄKIAHO luottaa työvälineinään harjaan ja mäntysuopaan.

MONET Mäkiahon kavereista ovat löytäneet kesätyöpaikan esimerkiksi kaupasta. Vaikka hyllyjä täyttäen saattaisi päästäkin paremmille ansioille kuin mattoja pesemällä, Mäkiaho on silti tyytyväinen työhönsä.

”Niin sanottuihin oikeisiin kesätöihin verrattuna rahamäärä saattaa olla pienempi. Korvaus on kuitenkin hyvä verrattuna siihen vapauteen, joka tässä työssä on”.

Työ näyttää myös fyysisesti rankalta, mutta Mäkiahon mielestä matonpesu on todellisuudessa rentoa puuhaa. Siitä kertoo myös iloinen ilme kesätyöläisen kasvoilla.

”Aika leppoista tämä on. Töitä saa tehdä omaan tahtiin”, hän kuvailee tyytyväisenä.

KUIVAUSTELINEELLE mahtuu kerrallaan useampi matto.

PIRKKALALAISET matonpesettäjät keräävät Mäkiaholta kiitosta, eikä hankalia asiakkaita ei ole tullut vielä vastaan.

”On kiva, kun puhtaan maton saavat asiakkaat tulevat iloisiksi.”

Kun kesä päättyy, myös pesupaikka Lepomoisiossa hiljenee. Syksyllä Mäkiaho aloittaa lukion Tampereella. Sen jälkeiset suunnitelmat ovat edelleen avoinna.

Lukion aloittamisesta huolimatta myös ensi kesä saattaa vierähtää ainakin osin matonpesupuuhien parissa.

”Luulen, että teen ensi kesänäkin tätä työtä. Saatan kuitenkin tehdä jotakin muuta siinä samalla. Työ on niin joustavaa, että tätä voi tehdä sivutoimisenakin.”

Samun mattopesula

TOIMII neljättä kesää omakotitalon takapihalla Lepomoisiossa.

MATONPESUAJAN varaaminen onnistuu joko lähettämällä Sanna Kareelle yksityisviesti Facebookissa tai sähköpostitse osoitteista sanna.kare@gmail.com tai makiaho.samu@gmail.com.

MATONPESUN hinta riippuu pestävän maton koosta. Hinta on 4 euroa per neliömetri. Jos maton molemmat puolet pitää pestä, toisen puolen saa puoleen hintaan.