Montako hyötykasvia mahtuu paritalon pihaan? Loukonlahtelaisen Tuula Nikkilän kesäparatiisi pursuaa syötävää – ”Kannustan jokaista, jolla on maata, istuttamaan jotakin hyödyllistä”

Nikkilä on huomannut, että paritalon pihaan perustettu puutarha kiinnostaa monia.

TUULA NIKKILÄ nauttii puutarhan hoitamisesta. Mansikoiden kasvua esimerkiksi edesauttaa pienimpien marjojen kerääminen pois ennen niiden kypsymistä.

KUN Tuula Nikkilä kävi kesäkuussa Tampereen Teiskossa, hän ihmetteli erään omakotitalon isoa pihaa. Pihassa ei kasvanut mitään muuta kuin nurmikkoa.

Näky ei olisi voinut enempää poiketa Nikkilän omasta pihasta Pirkkalan Loukonlahdessa. Kaksikerroksisen paritalon ylä- ja alapiha pursuavat molemmat mitä erilaisempia hyötykasveja, -pensaita ja -puita.

On perunamaata, tilliä ja ruukussa tomaattia. On lakkaa, mesimarjaa, musta- ja punaherukkapensasta sekä kolmea eri mansikkalajiketta. Oranssikukkaisista unikoista saa siemeniä sämpylöihin ja pavuista lisuketta ruokapöytään.

”Omenapuissa meillä on Jaspia, Isoa kuulasta, Sariolaa ja Antonovkaa. Antonovka esimerkiksi on hyvä soseomena, mutta liian hapanta syötäväksi sellaisenaan”, Nikkilä kertoo.

TUULA NIKKILÄ muutti Loukonlahteen miehensä Pekka Nikkilän kanssa noin 40 vuotta sitten. Toisin kuin voisi luulla, Pekan suku ei liity lähellä sijaitsevaan Nikkilänniemeen.

Tuula Nikkilän lapsuudenkodin pihalla Kiikoisissa kasvaneet omenapuut jättivät kaipuun omaa puutarhaa kohtaan. Loukonlahdessa uuden kodin nurmikkopihalle istutettiinkin ensimmäiseksi omenapuita ja marjapensaita.

Eläkeläisenä Nikkilällä riittää hyvin aikaa puutarhasta huolehtimiseen.

”Monesti mieheni voi miettiä, että saakohan hän tänään ruokaa ollenkaan. Mutta ei hän kakkoseksi jää”, Nikkilä sanoo ja naurahtaa.

”Tykkään puuhailla puutarhassa. Tarkkailen samalla luontoa ja vuodenaikoja, olen saattanut monta kurkiauraa pohjoiseen ja etelään ja kuunnellut niiden kirkunaa. Sitä liikuttuu itsekin, kun saa olla mukana luonnon kierrossa.”

PARITALOASUNNON alapihaa koristavat puutarhamaja ja ylväs aurinkokello. Taka-alalla näkyy verkolla suojattuja lakkaistutuksia.
PÖLLÖPATSAS vartioi mansikkamaata. Tuula Nikkilä kertoo patsaan pitävän oravat pois marjojen kimpusta.

KEVÄISIN tuttu puutarhuri käy leikkaamassa pihan omenapuut, mutta muut puutarhatyöt tehdään itse. Pekka Nikkilä huolehtii kasvien lannoittamisesta. Tuula Nikkilä kertoo pariskunnan maksavan vuosittain ylimääräistä vesimaksua, jotta puutarhaa voidaan kastella aina tarpeen vaatiessa.

Oma työnsä on myös marjojen ja muiden luonnon antimien säilömisessä, soseuttamisessa ja pakastamisessa.

NÄYTTÄVÄ puutarha on kiinnostanut myös muita. Kun Nikkilä vuosia sitten ilmoitti puutarhansa mukaan Avoimet puutarhat -teemapäivään, pihamaahan kävi tutustumassa yli 200 ihmistä.

”Paritalopihan puutarha nähtävästi kiinnostaa ihmisiä, koska siitä tulee olo, että sellaisen voisi toteuttaa itsekin”, Nikkilä sanoo.

Nikkilä rohkaisee kaikkia kasvattamaan hyötykasveja riippumatta siitä, onko tilaa tarjolla paljon vai vähän.

”Kannustan jokaista, jolla on maata, istuttamaan jotakin hyödyllistä. Seinälle voi laittaa kasvamaan vaikka viinirypälettä.”

VADELMAPENSAAT (oikealla) reunustavat Tuula Nikkilän kodin yläpihaa. Nikkilä kertoo, että pensaista kerättiin viime kesänä 120 litraa vadelmia.
KASVEJA pursuileva yläpiha on hieno näky myös pihatieltä katsottuna.