Montako järviruokoa näet kuvassa? Reipin muinaiskylä on jälleen hieman valmiimpi – Katso, miten kurssilaiset ottivat haltuun historiallisen tavan rakentaa kattoja

Osa Pirkan opiston kurssin osallistujista saapui paikalle Helsingistä asti.

MUINAISKYLÄN kuoppatalon katto rakennettiin historialliseen tyyliin järviruo’osta. Kurssilaiset Enne-Maria Witick ja Mikael Sulo kiipeilivät katolla. Kuva: Arja Rinneaho

PIRKKALAN Reippiin rakentuva muinaiskylä on ottanut jälleen askeleen eteenpäin. Yksi kylän rakennuksista, kuoppatalo, sai katon suojakseen kesän alussa.

Kuoppatalon ruokokatto valmistui osana Pirkan opiston kurssia. Kurssilaiset ahersivat viikonlopun ja neljä arki-iltaa projektin parissa.

KURSSI-IDEAN takana oli Pirkkalan muinaisaikayhdistys Birckalaiset ry. Mukaan saatiin Pirkan opisto, jonka suunnittelijaopettaja Anne Sallinen innostui ruokokattokurssin järjestämisestä. Muinaisaikayhdistyksen tietojen mukaan samanlaista kurssia ei ole todennäköisesti järjestetty aikaisemmin missään muualla.

Kurssille olivat tervetulleita myös yhdistyksen ulkopuoliset osallistujat, ja kaukaisimmat kurssilaiset saapuivat Helsingistä. Birckalaiset ry:n väen on tarkoitus käyttää saamiaan oppeja myös tulevien vuosien projekteissaan.

Projektissa käytetty järviruoko oli juuri oikea jo muinaisina aikoina käytössä ollut kattomateriaali. Sitä kerättiin viime talvena pääosin Pyhäjärven ja Sikojoen rannoilta jään päältä, ja osa ruokonipuista ostettiin.

TARMO AHONEN (oik.) opasti Inkeri Mäkistä ruokokaton teossa. Kuva: Arja Rinneaho
VALMIIN katon alla on helppo hymyillä. Kuvassa kurssilaiset Tuija Sandholm (vas.), Kari Sandholm, Erkki Turkia, Tarmo Ahonen, Tiia Kauppinen, Mikael Sulo ja Enne-Maria Witick. Kuva: Arja Rinneaho

KURSSILAISIA ohjanneella ruokomestarilla Tarmo Ahosella on pitkäaikainen kokemus ruokokattojen rakentamisessa ja hän on kysytty alan ammattilainen. Usein tätä perinnetaitoa tarvitaan museokohteissa, mutta tilaajina on myös yksityishenkilöitä.

Kurssilaisten mielestä kyseessä oli mielenkiintoinen ja opettavainen projekti.

Lopputulosta voi ihailla Pirkkalan Muinaismarkkinoilla 8.-9.7. tai jo sitä ennenkin esimerkiksi Reipin museon aukioloaikoina. Muinaiskylä löytyy Pirkkalasta osoitteesta Museotie 31.

Lue myös: Pirkkalan rannoilla liikkuu nyt ihmisiä sirppien kanssa: ”Optimisää on pikkupakkanen” – Katso kuvat muinaisajan harrastajista työn touhussa Sikojoella