Autoilijat, älkää ”opettako” pyöräilijöitä käyttäytymään väärin liikenteessä

Lukija muistuttaa pyöräilijöitä ja autoilijoita väistämissäännöistä.

KIRJOITTAJA kannustaa pirkkalalaisia ja muitakin tutustumaan väistämisvelvollisuuteen liittyviin sääntöihin. Kuvan pyöräilijät ylittivät pyörätien jatkeen Pirkkahallin edustalla. Kuva: Sanni Harmanen

TÄÄLLÄ Pirkkalassakin pyöräilijöitä vilisee todella paljon. Älkää autoilijat ”opettako” pyöräilijöitä käyttäytymään liikenteessä väärin.

Kun autoilija on suoralla tiellä ajamassa suoraan, niin pyöräilijän pitää väistää tiellä olevalle suojatielle pyrkiessään autoilijaa, ellei liikennemerkeillä muuta osoiteta. Päälle ei tietenkään saa ajaa, mutta pyöräilijän kuuluu sääntöjen mukaan tuolloin väistää, jos autoilijalle ei ole väistämisvelvollisuutta osoittavaa liikennemerkkiä.

Autoilijalle näitä väistämismerkkejä on kolme: STOP-merkki, kärkikolmio ja uusimpana liikennemerkkinä ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkki. Jos pyöräilijä pomppaa pyörän päältä, muuttuu hän jalankulkijaksi, jolloin autoilija väistää pyörää taluttavaa, eli autoilijan pitää tuolloin katsoa kaveria jalankulkijana.

KAIKILLE tietenkin on turvallisinta, että osaamme liikennesäännöt ja noudatamme joka tilanteessa varovaisuutta, sillä sooloilijoita liikenteessäkin riittää. Äänimerkillä varoitetaan ja sen käyttäminen ei ole Suomessakaan noloa. Joissakin maissa torvea töötätään paljon herkemmin kuin meillä. Tööttäämällä varoitetaan, ei peloteta. Jos joku sitä paheksuu, voi miettiä, miksi se sitten on ajoneuvoihin asennettu ja miksi töötättiin.

Tässä on Pirkkalan väellä (ja muillakin) opeteltavaa. Hyviä, havainnollisia esimerkkejä löytyy Liikenneturvan sivuilta ja Youtubesta eri tilanteisiin. Kannattaa tutustua niihin ja opetella ne, sillä pellit saa kyllä uusittua mutta kaikkia henkilövammoja eivät lääkäritkään pysty korjaamaan.

Ei ole turhia sääntöjä

Lue myös: Saako suojatielle pyöräillä vai ei ja kenen pitää väistää? Rikoskomisario selventää Suupantien liikenneonnettomuuden taustoja

Juttua korjattu 26.6. klo 9.03: Kuvatekstiä korjattu. Kuvan pyöräilijät ylittävät pyörätien jatketta, eivät suojatietä.