Pirkkalalainen Valtteri Vuorisalo on mukana presidentti Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa: ”Teknologiasta on tullut keskeinen osa suurvaltakamppailua”

Presidentinlinnassa pohditaan, miten Suomi toimii kiristyvän kilpailun ja jakaantuvan maailman ympäristössä.

PIRKKALALAINEN työelämäprofessori Valtteri Vuorisalo on mukana presidentti Sauli Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa. Vuorisalo on myös Pirkkalan kunnanvaltuutettu.

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut järjestetään 18.–19. kesäkuuta Presidentinlinnassa. Keskustelujen aiheena on ”Kiristyvä kilpailu, jakaantuva maailma – miten toimii Suomi?”.

Televisioitavissa keskusteluissa on mukana myös pirkkalalainen Valtteri Vuorisalo, joka toimii työelämäprofessorina Tampereen yliopistossa.

Tämän vuoden Kultaranta-keskusteluihin on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Osallistujina on muun muassa poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia. Keskustelut juontaa toimittaja Keijo Leppänen.

Vuorisalo on mukana viimeisessä keskustelussa maanantaina klo 14 alkaen, jolloin aiheena on teknologiakilpailu ja turvallisuus. Keskustelemassa ovat hänen lisäkseen WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja suojelupoliisin esikuntapäällikkö Saana Nilsson.

”Teknologian nopea kehitys muuttaa tapoja olla turvassa. Jos näistä ei ole tietoinen, oma turvallisuustilanne heikkenee”, Tampereen yliopistossa Kansallinen turvallisuus ja teknologia -kurssia pitävä Vuorisalo sanoo.

”Teknologiasta on tullut keskeinen osa suurvaltakamppailua ja Suomen on mietittävä omaa rooliaan siinä”, Vuorisalo painottaa.

Mitkä ovat sitten suurimpia uhkiamme tuolla saralla, TikTok ja Kiina-puhelimet kenties?

”Suurin uhka on käyttäjä itse, joka ei huomioi nykytilannetta ja pysty siten tekemään rationaalista riskiarvioita omasta tekemisestään. On muistettava, että me kaikki joilla on mikä tahansa älylaite olemme osallisia tässä pelissä – halusimme tai emme”, Vuorisalo sanoo.

Vuorisalon työelämäprofessuuri on osa-aikainen ja jatkuu vielä kolme vuotta. Vuorisalon päätyö on yksityisellä sektorilla ICT-alalla. Hän toimii Fujitsulla Julkisen sektorin ja turvallisuuden toimiala- ja myyntijohtajana.

TAPAHTUMA alkaa sunnuntaina 18. kesäkuuta klo 18.15 presidentti Niinistön puheenvuorolla sekä geopoliittista tilannetta, suurvaltakilpailua ja Suomen turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa käsittelevällä keskustelulla.

Presidentinlinnassa pohditaan myös Suomen roolia sotilaallisesti liittoutuneena maana. Aiheesta on keskustelemassa muiden muassa Suomen sotilasedustajana EU:ssa ja Natossa toimiva kenraaliluutnantti Kim Jäämeri. Hän toimi aikanaan Ilmavoimissa myös Satakunnan lennoston komentajana.

Yleisradio välittää tapahtuman suorana lähetyksenä Yle TV1 -kanavalla ja Yle Areenassa.