Samaa sukupuolta olevia voidaan vihkiä avioliittoon nyt myös Pirkkalan kirkon tiloissa, kirkkoneuvosto linjasi – ”Viesti yhdenvertaisuuteen pyrkivästä seurakunnasta”

Myös samaa sukupuolta olevien parien hääjuhlan järjestäminen seurakunnan tiloissa on jatkossa mahdollista.

PÄÄTÖKSEN mukaan Pirkkalan seurakunnan tiloissa, kuten kirkossa, voidaan jatkossa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

PIRKKALAN kirkkoneuvosto hyväksyi tiistaina aloitteen, jonka mukaan samaa sukupuolta olevien kirkollinen avioliittoon vihkiminen ja avioliiton siunaaminen voidaan jatkossa toimittaa Pirkkalan kirkossa tai muissa seurakunnan tiloissa.

Lisäksi seurakunnan tiloissa voidaan pitää samaa sukupuolta olevien parien hääjuhlia.

Päätös syntyi äänin 6-3.

Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuthin mukaan asiasta käyty keskustelu oli rakentavaa, vaikka avioliittokysymys jakaakin kirkossa mielipiteitä.

”Keskustelun aikana haettiin tosissaan sellaista päätösesitystä, jonka sanamuotoihin mahdollisimman moni olisi voinut sitoutua. Keskiössä oli yhdenvertaisuusnäkökulma ja tilojen käyttö”, hän kommentoi.

ASIA sai alkunsa Pirkkalan Partiolaiset -ryhmän Marja-Leena Seilon aloitteesta. Hän esitti tämän vuoden toukokuussa, että kirkkoneuvosto käsittelisi kunnan seurakunnan tilojen avaamista myös samaa sukupuolta olevien henkilöiden vihkimiselle ja perhejuhlille.

Aloitteessa vedottiin muun muassa kirkkotilojen käyttöä määrittelevään kirkkojärjestykseen ja Suomessa vuonna 2017 voimaan tulleeseen tasa-arvoiseen avioliittolakiin.

Aloitteen mukaan seurakuntalaisilla tulee olla yhdenmukainen mahdollisuus käyttää kirkon tiloja, mikäli he saavat avioliitolleen kirkollisen siunauksen tai heidät vihitään kristilliseen avioliittoon.

Keskiössä oli yhdenvertaisuusnäkökulma ja tilojen käyttö.

Olli-Pekka Silfverhuth

KIRKKOHERRA Silfverhuthin mukaan seurakunnissa joudutaan tekemään erillisiä tilankäyttöön liittyviä päätöksiä, koska avioliittokysymystä ei ole saatu kirkossa toistaiseksi ratkaistua.

Pirkkalan kirkkoneuvoston tekemä päätös ei hänen mukaansa ole poikkeuksellinen. Esimerkiksi Tampereella kahdessa seurakunnassa on jo tehty vastaavanlainen ratkaisu.

Silfverhuth on ollut ajamassa kirkolliskokouksessa niin sanottua Norjan mallia.

”Toivon, että kirkossa voitaisiin reilusti vihkiä ja siunata avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat kihla- tai vihkiparit. Samalla kysymyksestä eri tavoin ajatteleville tulee antaa omantunnonvapaus.”

Tällä hetkellä vihkiparin pitäisi Silfverhuthin mukaan etsiä pappi, joka suostuu vihkimään parin. Seurakunnalla ei ole nykytilanteessa velvollisuutta määrätä ketään vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Hänen mukaansa Pirkkalan kirkkoneuvoston tekemän päätöksen vaikutus onkin enemmän periaatteellinen kuin käytännöllinen.

”Tämä on viesti yhdenvertaisuuteen pyrkivästä seurakunnasta.”

Juttua korjattu 19.6.2023 klo 16.00: Aloitteen tekijän nimi on Marja-Leena Seilo, ei Marja-Liisa Seilo, kuten jutussa aikaisemmin luki.