Pirkkalaan aiotaan tehdä toinen täysimittainen golfkenttä – yhtiö sai vuokralle 10 hehtaaria lisämaita ja loppujen maanhankintojen on määrä varmistua pian. ”Kasteluvettä varten tarvitaan painevesiputki Pyhäjärvestä”

Tavoite on saada ensimmäiset 6-9 lisäväylää pelikuntoon 2025-26 ja suuri kahden kentän kokonaisuus pidemmällä aikavälillä.

GOLF Pirkkala Oy:n toimitusjohtaja Markus Junni (oik.) ja kentän palvelupäällikkö Konsta Mäkinen esittelivät torstaina kentän laajennussuunnitelmia. Kenttä on saanut lisämaata vuokralle taustalla näkyvistä metsistä. Lopulliset suunnitelmat ovat vielä isommat: syksyyn mennessä odotetaan varmistusta mahdollisuudesta rakentaa Pirkkalaan toinen 18 väylän täysimittainen golfkenttä.

PIRKKALAN kunnanhallitus on päättänyt vuokrata Golf Pirkkala Oy:lle noin kymmenen hehtaaria lisämaata golfkentän laajennusta varten. Kaksi erillistä maa-aluetta sijaitsevat kentän sisääntuloportin vieressä ja kentälle tehdyn suuren kastelualtaan ympäristössä.

Golfyhtiön toimitusjohtaja Markus Junni kertoo, että yhtiö suunnittelee aloittavansa lisäväylien rakentamisen ensi keväänä ja että lopullinen tavoite on saada Pirkkalaan kokonainen täysimittainen 18 väylän kenttä nykyisen kentän lisäksi.

”Ensi vuonna on aikomus päästä aloittamaan jo väylien ruohon kasvatus. Jos tavoitteemme pitävät, ensimmäiset uudet 6-9 väylää ovat pelattavissa 2025-26”, Junni sanoo.

Lopullinen tavoite on, että Pirkkalassa on 18-reikäinen par 71 tai 72 ”Championship”-kenttä sekä 18-reikäinen ”Starter”-nimellä kutsuttu kenttä.

”Kyseessä on vaiheittain toteutettava pitkän ajan hanke. Puhutaan 10-15 vuodesta. Kokonaisuus olisi täysin valmis 2030-luvulla”, Junni sanoo.

PIRKKALAN golfkenttä kuvattuna ohitustien suunnasta. Etualalla Jasperintien yritysaluetta.

Tuolloin Pirkkalassa olisi siis 36 peliväylää. Niistä rakennettaisiin kaksi täysimittaista kenttää yhdistelemällä nykyisen kentän väyliä ja uusia väyliä. Uutta kenttää ei siis tehtäisi nykyisen viereen erillisenä, vaan Pirkkalaan syntyisi kaksi uudenlaista kenttää.

KENTTÄSUUNNITELMIIN kuuluu mielenkiintoinen avaus kentän kasteluvesien turvaamiseksi. Viime aikojen kuumien kesien aikana kentät ympäri Suomen ovat kärsineet kuivuudesta.

”Sitowise teki meille laajan selvityksen kentän kastelun riittävyydestä. Lopputulema on, että ainut mahdollisuus saada vesi riittämään on ottaa kentän tarvitsema kasteluvesi Pyhäjärvestä paineputkea pitkin”, Junni kertoo.

Aikataulu voi tuolloin olla, että ensimmäiset uudet 6-9 väylää ovat pelattavissa 2025-26

Putken rakentaminen on selvityksen mukaan noin 0,6-0,9 miljoonan euron euron hintainen hanke.

Junni sanoo, että Pyhäjärvessä on käytännössä rajattomat vesivarat, kun ajattelee kentän kasteluun tarvitsemaa melko vähäistä vesimäärää. Rakentaminenkaan ei ole ole niin iso hanke kuin voisi luulla.

”Selvityksen mukaan tarvitaan kapeaan kaivantoon sijoitettava 20 sentin läpimittainen runkoputki”, Junni taustoittaa.

Kenttäyhtiön teettämien alustavien laskelmien mukaan ensimmäisten yhdeksän väylän rakentaminen maksaa kasteluvesihankkeineen 3,5-4 miljoonaa euroa.

”Vesiputken on oltava käytössä jo ensimmäisiä uusia väyliä avattaessa. Ympäristön valumavedet eivät riitä laajennetulle kentälle kuin alkukesän ajaksi”, Junni sanoo. Pyhäjärvestä putkessa tuleva vesi johdettaisiin kentälle vastikään valmistuneeseen suuren kasteluvesialtaaseen.

Hankkeen massiivisuudesta kertoo, että Junnin mukaan kentän koon tuplaaminen tarkoittaa myös klubitalon, parkkipaikkojen ja muun infrastruktuurin uusimista.

Junnin mukaan yhtiöllä on päämääränä laadukkaan kentän rakentaminen. Championship-tasoisella kentällä voi järjestää kovan tason kilpailuja.

KUNNANHALLITUKSEN toukokuussa golfyhtiölle vuokraamat 10 hehtaarin maat eivät ole riittäviä kuin muutamien pitkien väylien pohjiksi. Jo yhdeksän väylän kenttä kuin varsinkin täysimittainen 18 väylän golfpyhättö vaativat runsaasti enemmän maata alleen.

Kokonaisen lisäkentän toteutus varmistuukin vasta, kun kunta on saanut hankituksi kentän liepeiltä lisämaata, jonka se sitten vuokraisi kenttäyhtiölle. Nykyinen kenttäkin on kunnan omistamilla vuokramailla

Junni sanoo, että kenttäyhtiö ja kunta ovat käyneet keskustelua lisämaiden saamiseksi. Golfkentällä asian toivotaan varmistuvan jo ennen syksyä. Pirkkalassa kunnanhallitus vastaa maanhankinnasta ja vuokrauksesta.

Laajennusmahdollisuuksia tutkitaan usealla suunnalla nykykenttään nähden.

Golfyhtiön tavoite on vielä tämän kesän saada maanhankinta loppuun, koota projektitiimi kenttälaajennusta johtamaan, valita kentän suunnittelija-arkkitehti ja teettää tarkempia reititysselvityksiä, kustannuslaskelmia ja luontoselvityksiä.

Kurikkakalliolle kenttää ei missään nimessä laajenneta

GOLFKENTÄN rakennushanke kohtasi aikanaan vastustusta Pirkkalassa. Luontoväki on ollut huolissaan lähinnä läheisen retkeilypaikan Kurikkakallion kohtalosta golfkentän laajentuessa.

”Kurikkakalliolle kenttää ei missään nimessä laajenneta”, Junni toteaa.

Junni sanoo, että golfkentän tavoite on olla ylpeys koko kunnalle. Maisemallisesti kauniilla kentällä myös tuhannet muista kunnista Pirkkalaan pelaamaan saapuvat golffarit saavat myönteisen kuvan Pirkkalasta.

”Kentällämme pelataan vuosittain noin 36 000 kierrosta. Vieraspelaajia on vuodessa 6000-8000. Toisen kentän myötä luvut liki tuplaantuisivat. Kenttälaajennus on yksityiseltä pohjalta tehtävä iso hanke Pirkkalan palveluiden parantamiseksi”, Junni perustelee.

Golf Pirkkala Oy:llä on kentällä nyt töissä 18 henkeä läpi pelikauden. Ravintolahenkilökunta ja ammattivalmentajat mukaan lukien kenttäyhteisö työllistää noin 30 henkeä.

TAMPEREEN seudun golfkenttätilanne on muuttumassa isosti, kun Tampere suunnittelee asuntojen rakentamista kaupungin parhaan täysimittaisen golfkentän maille Ruotulassa. Tampereen uudelle kentälle on varattu paikkaa Aitolahdelta.

Tilanne saattaa tuoda runsaasti lisäkysyntää Pirkkalan kentälle.

Kenttäyhtiö esitteli laajennussuunnitelmiaan osakkaille keskiviikkona yhtiökokouksessa.

”Tarkoitus on rahoittaa laajennushanke niin, että kenttä ei myy yhtään lisäosakkeita, koska osake- ja pelaajamäärämme ovat jo nyt niin suuria”, Junni kertoo.

Yhtiökokoukseen Kokoukseen osallistuneet osakkaat ottivat Junnin mukaan suunnitelmat laajennuksen aloittamisesta myönteisesti vastaan.

Mikäli kentän laajennus ottaa kesällä yhtiön suunnittelemia askeleita, järjestetään ylimääräinen yhtiökokous. Jos talvi on leuto, rakennustyöt uusilla väylillä voisivat käynnistyä jo alkuvuonna.