Seurakunnalta: Vanhassa vara parempi – sanalaskut ovat kuin pieniä aarteita

AIKUISTYÖNOHJAAJA Jukka Peltola, Pirkkalan srk

TÄSSÄ ajassa moni etsii itseään erilaisten oppaiden ja metodien avulla, henkisillä harjoitteilla, jos minkäkinlaisilla keinoilla.

Ihmisellä on varmaan aina ollut tarve oppia tuntemaan itseään ja etsiä viisautta ja johdatusta elämäänsä. Suomen kansan vanhat sananlaskut ovat toimineet eräänlaisina tienviittoina sukupolvien yli. Lyhyet sananparret ovat mieleenpainuvia ja niissä on usein elämänkokemuksen tuomaa viisautta. Mitäpä ajattelet sanonnoista: ” Vanhassa vara parempi” ja ”Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia”? Nämä eivät toki aina pidä paikkaansa, mutta Raamatun suhteen näin voi hyvinkin olla. Raamattu on vanha kirja, mutta se sisältää viisautta myös meidän aikamme ihmisille.  

HAASTAN sinut tänä kesänä tutustumaan Sananlaskujen kirjaan. Sanalaskut ovat kuin pieniä aarteita, joita voi pohtia päivän aikana ja niiden kautta voi ymmärrys lisääntyä. Monissa on myös mukana huumoria ja itseironiaakin.

”Moni luulottelee olevansa viisas – tyhmyristäkin on enemmän toivoa” (Snl 26:12). 

Sananlaskujen äärellä voi etsiä viisautta elämän poluille ja eri tilanteisiin. ”Hyvin käy sen, joka tuntee pyhää pelkoa, tuhoon kulkee se, joka kovettaa sydämensä” (28:14). 

”Hanki viisautta, se on parempaa kuin kulta, hanki ymmärrystä, se on kalliimpaa kuin hopea” (16:16). 

”Mene, laiska, muurahaisen luo, katso sen tapoja ja viisastu. Ei sillä ole johtajaa, ei päällysmiestä eikä hallitsijaa, mutta silti se hankkii leipänsä kesällä ja kokoaa ruokansa sadonkorjuun aikana.” (6:6–8)

”Älä kerskaile huomisesta päivästä, ethän tiedä, mitä kukin päivä tuo tullessaan.” (27:1)

”Niin kuin kasvot kuvastuvat vedessä, niin kuvastuu ihmisen sydän toisessa ihmisessä.” (27:19)

Hyvää kesää sananlaskujen äärellä.

Lue lisää

  1. Seurakunnalta
    17.11.2024. 04:00

  2. Seurakunnalta
    10.11.2024. 04:00

  3. Seurakunnalta
    03.11.2024. 04:00

  4. Seurakunnalta
    19.10.2024. 04:00