Tältä näyttää pirkkalalaisten kesäkeitaaksi valmistuvassa Pereensaaressa nyt – Sauna aukeaa pian, ja tulevaisuudessa alueella voi olla myös ravintola- ja majoitustoimintaa

Pereensaaren saunan kiuas sihisee suunnitelmien mukaan jo kesäkuussa. Kunnan kanssa yhteistyössä aluetta kehittävä Saarni Group Oy suunnittelee alueelle saunan ja jo auenneiden padel-kenttien lisäksi myös muita vetonauloja.

PEREENSAAREN saunasta aukeaa näyttävät näkymät Pyhäjärvelle. Lasitetulla terassilla tarkenee Saarnin mukaan alkukeväästä syksyyn, ja viilennystä kaipaava voi pulahtaa myös kylmäaltaaseen. Taustalla näkyvän niemen kärkeen valmistuu kuntalaisten käyttöön nuotiopaikka, jonka valmistelutyöt on jo aloitettu. Pereensaaren sauna Oy:n osakas Leo Railevirta (vas.), rakennusprojektista vastaava Ari Heponiemi Talopirkka Oy:sta ja Saarni Group Oy:n toimitusjohtaja Rasmus Saarni. Kuva: Sebastian Stenvall.

PEREENSAAREEN valmistuvassa saunarakennuksessa tehdään parhaillaan viimeistelytöitä. Saunan lauteita isketään pian paikoilleen, ja Hämeenlinnasta toimitettavien kiukaidenkin pitäisi saapua Pirkkalaan aivan lähiaikoina.

Alueen palvelujen kehittäjäkumppanina toimivan Saarni Group Oy:n toimitusjohtaja Rasmus Saarnin mukaan saunahanke on edennyt vailla suurempia ongelmia.

”Kuokka lyötiin maahan vuosi sitten juhannusviikolla. Alkuperäisen arvion mukaan projektiin menisi noin vuosi, ja näillä näkymin pääsemme avaamaan kesäkuussa – todennäköisesti kesäkuun loppupuolella.”

Saunomaan pääsee Pereensaaren saunan verkkosivujen mukaan joka päivä. Halvin aikuisten kertalippu maksaa päivisin 12 euroa, ja lounge-tilan puolelta saa ostettua juomia sekä pieniä suolaisia syötäviä.

SARI Palmroth käy usein Pereensaaressa. Hän pitää saaren muutosta ja uusia palveluita hyvänä asiana. ”Alueesta tulee tosi upea. Se palvelee tulevaisuudessa suurempaa määrää ihmisiä”, hän sanoo. Palmrothin mukana kuvassa myös Laku-koira. Kuva: Sebastian Stenvall.

SAARNIN suunnitelmat Pereensaaren suhteen eivät kuitenkaan rajoitu saunaan ja alueelle jo aiemmin auenneisiin padel-kenttiin. Hän on kaavaillut alueelle myös muuta toimintaa, joka sijoittuisi saaren länsipuolelle.

”Erilaisia suunnitelmia on, mutta rakentaminen ei ala vielä välttämättä tänä vuonna. Mielessä on edelleen ravintola, minkä lisäksi olemme suunnitelleet myös majoitustoimintaa.”

KATSO alla olevasta galleriasta, millaiselta Pereensaaressa näyttää. Kuvat saa suuremmaksi klikkaamalla.

Suunnitelmia on myös vierasvenesataman rakentamisesta.

”Näen, että sille voisi olla kysyntää. Sellaisia paikkoja ei Pyhäjärvellä ole ihan hirveästi.”

MYÖS Pirkkalan kunta ehostaa Pereensaarta. Kunta on käyttänyt rahaa Pereensaareen vuoden 2023 talousarvion mukaan hieman yli puoli miljoonaa euroa. Tänä vuonna kunnan on tarkoituksena rakentaa alueelle laituri, pelikenttä ja nuotiopaikka, minkä lisäksi kunta viimeistelee viheralueet ja jo alueelle tehdyt kulkuväylät. Saari myös valaistaan. Alueen kehittämistä ohjaa Pereensaaren puistosuunnitelma.

Pirkkalan kunnan yhdyskuntatekniikan päällikön Antti Reinikan mukaan Pereensaaren puistorakentamisen on tarkoitus valmistua tämän kesän aikana.

Vaikka mullistukset muuttavatkin Pereensaarta, rantoja kiertävä metsä on puistosuunnitelman mukaan tarkoitus säilyttää koskemattomana. Niinpä jatkossakin saaren pääsee kiertämään metsä- ja järvimaisemia ihaillen jalkapatikassa.