Näin syntyi 17-vuotiaan kamerataiturin ikimuistoisin luontokuva – otos rapakossa tepastelevista pikkutylleistä oli pirkkalalaisen Matilda Ala-Salomäen työvoitto

Luonnonystävä arvioi ottaneensa kymmeniätuhansia kuvia. Niistä parhaimmat hän on julkaissut tilillään, jolla on yli 40 000 seuraajaa.

MATILDA Ala-Salomäki kuvaa lintuja ja muita eläimiä
niiden luonnollisessa ympäristössään.

ÄRSYTTI, jos meneillään oli kuvauksellinen tilanne, muttei mitään, jolla hetken voisi ikuistaa. Pirkkalalainen Matilda Ala-Salomäki sai tarpeekseen näistä ohikiitävistä hetkistä, jotka olisivat ansainneet tulla taltioiduiksi. Hän hankki kameran ja siihen 300-millisen putken pari vuotta sitten.

Siitä pitäen hän on valokuvannut lintuja ja muita eläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä. 17-vuotias luonnonystävä arvioi ottaneensa kymmeniätuhansia kuvia. Niistä parhaimmat hän on julkaissut tilillään, jolla on yli 40 000 seuraajaa.

@photos­­by­_matilda-tilillä on nykyään noin 400 julkaisua. Toistaiseksi ikimuistoisempana kuvaustilanteena Matilda pitää hetkeä viime vuoden keväällä, jolloin hän oli Sikojoen vieressä sijaitsevalla pellolla. Onnistunut otos syntyi työvoittona, jota edelsi lymyäminen naamioverhon alla liki tunnin ajan vetisessä maassa ja melkein liikkumatta. Matilda sai kuin saikin lähietäisyydeltä kuvatuksi lätäkössä tepastelevia pikkutyllejä.

MATILDA kuvaa pääasiassa kotikulmillaan Pirkkalan Naistenmatkalla ja lähikunnissa.

”Menee vähän sään mukaan, miten usein kuvaan, mutta yleensä vähintään viikoittain. Tykkään kuvata aurinkoisella säällä, koska kuvattavien silmiin tulee valopisteet ja muutenkin tulee tarkemmat kuvat.”

Matilda on kuvaajana itseoppinut ja hän kannustaa muitakin opettelemaan taidon ensiaskeleita kokeilemalla, sillä siten harjaantuu. Muillakin tavoin hän haluaisi omaksua oppeja.

”Voisi käydä ihan perusvalokuvauksen tai kuvanmuokkauksen kurssilla.”

Kännykällä on aika vaikea saada kuvia linnuista, jos ne eivät ihan viereen tule.

Matilda Ala-Salomäki

JOKAINEN, jolla on älykännykkä, voi ottaa kuvia, mutta kameralla on edelleen etunsa. Vaikka puhelimien kamerat ovat nykyisin varsin kehittyneitä, kohteet, joita Matilda on eniten kuvannut, on vaikea saada taltioiduksi puhelimen kameralla.

”Kännykällä on aika vaikea saada kuvia linnuista, jos ne eivät ihan viereen tule.”

Ongelman ratkaistakseen jotkut käyttävät kaukoputkea ja siihen kiinnitettävää älypuhelinadapteria. Matilda luottaa erilliseen kameraan.

LUKIOTA käyvä Matilda aikoo pitää valokuvauksen harrastuksena, sillä harva luontokuvaaja pystyy ansaitsemaan elantoaan alalla, jolla on myös vaikea edetä ammatillisesti. Kun harrastuksesta ei tule työ, etuna on sekin, että harrastaa saa silloin kun itse haluaa. Tuleva kesä sujuukin kamera kädessä, Matilda arvelee. Kaavailuissa on myös kuvausreissu Norjaan, tunnettuun Hornøyan lintusaareen, missä Matilda haluaisi ikuistaa lunneja.

Toinen linturyhmä, jota hän haluaisi kuvata enemmän, ovat petolinnut.

”Ne ovat vaikeimpia kuvata, paitsi jos sattuu löytämään pöllöjä, koska ne ovat paljon paikallaan. Haluaisin saada kuvatuksi haukkoja. Niistä jos saisi hienon lentokuvan”, Matilda haaveilee.

Matildan vinkit Pirkkalan luontokuvauskohteista:

1) Sikojoen ja Pappilan lintutornit ja niiden lähipellot. ”Korteniityn tulvapellolla on keväisin hyvin lintuja. Ei välttämättä pääse kovin lähelle lintuja, jos ei ole naamioitunut.”
2) Vähäjärvi: ”Ainakin pari vuotta sitten Vähäjärvellä oli silkkiuikkuja.”
3) Pihat ja lähimetsät. ”Yllättävän paljon eri lajeja löytyy pihoistakin.”.