Saunaklubilaiset Pirkkalan ystävyyskunnasta matkustivat Pirkanmaalle saunomaan ja katsomaan lätkää: ”Tanskassa saunat ovat vähän vaivan takana” – USA-Tanska-ottelun paikat yllättivät

Pirkkalan tanskalaisen ystävyyskunnan Gladsaxenin saunaklubi palasi löylyttelemään Suomeen ensivisiittinsä kymmenvuotisjuhlan kunniaksi.

PIRKKALAN tanskalaisen ystävyyskunnan Gladsaxenin saunaklubi saunoi pitkin poikin Pirkanmaata neljän päivän ajan. Kun klubi oli lauantaina Nokia Arenalla seuraamassa Tanskan ja USA:n ottelua, Tanskan jääkiekkomaajoukkueen johto, Claus F. Christensen ja Isben Nedermark, kävi yllätysvisiitillä maanmiestensä luona.

MAAILMAN saunapääkaupungiksi julistautunut Tampere ympäristökuntineen sai loppuviikosta löylynlyömiä tanskalaisvieraita Pirkkalan ystävyyskunnasta, Gladsaxenista. Sikäläiset saunaklubilaiset tulivat juhlimaan ensimmäisen saunavierailunsa 10-vuotisjuhlaa.

”Tavoitteena oli järjestää Tanskan vieraille vielä suurempi elämys kuin mitä edellinen oli”, taustoittaa vierailun toinen isäntä, pirkkalalainen Tomi Eerola.

Suuremmalla elämyksellä hän tarkoittaa useampia saunoja. Tavoite täyttyi. Kun kymmenen vuotta sitten Gladsaxen saunaclub -kerholaiset löylyttelivät Pirkanmaalla 13 saunassa, tällä kertaa he kipusivat lauteille 14 saunaan.

Klubilaiset isäntineen vierailivat yrityssaunoissa, mökkisaunoissa, ravintolasanoissa ja kansankylpylässä. Mäntän taidesauna oli myös kohteista yksi.

”Innostus ja intensiteetti oli korkealla koko vierailun ajan. Tanskalaiset saivat, mitä reissulta hakivat ja säätkin vielä suosivat.”

Hyvän mielen tapahtuma sisälsi vähän ekstraakin.

”Vieraillamme oli ennakkoon tieto, että he pääsevät katsomaan MM-lätkäottelun USA-Tanska Nokia Arenalla. Yllätyksekseen he pääsivät seuraamaan kiekkoa saunasviitistä eivätkä hallin istumapaikoilta.”

Tanskalaiset yöpyivät matkansa aikana airbnb-huoneistossa. Saunallisessa, tietenkin.

TANSKALAISSAUNOJAT kannustivat kiekkoilevia maanmiehiään Nokia Arenalla lauantaina, jolloin vastustajana oli USA.

TANSKALAISTEN ja suomalaisten saunomisen ystävien siteet solmittiin alun perin sukulaisuussuhteiden kautta. Eerolan vaimon sisko asuu Tanskassa ja on naimisissa tanskalaisen Peter Pannula-Toftin kanssa.

”Peterin appiukko, pirkkalalainen supervaari ’Tuta’ (Toimi Pannula) on opettanut Peterin sauna saloihin vuosin varrella”, Eerola kertoo Reipin saunan valvojasta ja pitkän linjan pirkkalalaisesta.

Pannula-Toft hankkikin yli kymmenen vuotta sitten Suomesta tynnyrisaunan talonsa pihaan Kööpenhaminaan. Samaan aikaan hän perusti Gladsaxenin klubin, joka tapaa muutamia kertoja vuodessa.

MUUTAMAN jäsenen piskuinen Saunaclub levittää osaltaan löylyttelyn ilosanomaa Tanskanmaalla, missä saunomiskulttuuri on aika lailla erilainen kuin Suomessa. Eerola luonnehtii kulttuureiden eroavan esimerkiksi niin, että Tanskassa saunat eivät ole niin yleisiä kuin Suomessa.

”Tanskassa saunoja täytyy etsiskellä. Ei siellä niitä joka paikassa ole, vaan ne ovat vähän vaivan takana.”

TAMMERKOSKEN rannassa Tom Pannula, Peter Pannula-Toft,
Peter Jensen, Uffe Larsen, Torsten Olsen, Kim Vedel, Istvan Dobronyi,
Kim Toftum ja Tomi Eerola.

SEITSEMÄN klubilaista vietti löylytellen päivät viime torstaista sunnuntaihin saakka kahden suomalaisisännän kanssa. Vieraista kolme oli Suomessa ensimmäistä kertaa.

Kun tanskalaiset vieraat lähtivät kotimatkalleen laukut täynnä salmiakkia ja ruisleipää, he esittivät isännilleen vastavierailukutsun. Eerola arvelee, että seuraavaan saunatapaamiseen ei mene ainakaan kymmentä vuotta.