PIRKKALALAINEN kerääjä on koonnut neljässä vuodessa yli 110 000 euroa Sotiemme Veteraanit – Sotiemme naiset -keräykseen.
”Olen kerännyt summan neljän vuoden aikana Tampereella ja ympäristökunnissa lipaskeräyksenä, kertoo pirkkalalainen Paavo Närvänen.
Keräyspaikkoina ovat toimineet muun muassa ostoskeskusten aulat. ”Aikaa olen käyttänyt nelisen tuntia päivässä muutamana päivänä viikossa”, Närvänen kertoo.
Kerätyt varat menevät Närväsen mukaan sen kunnan sotaveteraaniyhdistykselle, mistä rahat on kerätty. Eli saajina ovat monien eri kuntien yhdistykset.
”Veteraanit saavat varoilla hierontaa, siivousta ja muuta palvelua kotiin. He alkavat olla jo niin vanhoja, että eivät jaksa lähteä erilliseen kuntoutukseen.”
Närvänen iloitsee saaneensa parhaana päivänä kaksi kokonaista lipasta täyteen.
”Nyt aion hiljentää keräystahtia”, ehkäpä Suomen ennätystulokseen veteraanikeräyksessä yltänyt mies sanoo.
PIRKANMAAN keräyspäällikkönä toimiva Tuomo Koiranen Tampereen Sotaveteraanien Huoltoyhdistyksestä kertoo, ettei tiedä Suomessa ketään suurempaa keräyssaalista koonnutta vapaaehtoista.
”Närväsen keräämä kokonaissumma on todella merkittävä. Kaikki on mennyt lyhentämättömänä eteenpäin. Hän on kerännyt useilla Pirkanmaan paikkakunnilla Urjalasta Sastamalaan, Hämeenkyröstä, Tampereelle, Kangasalle ja Pirkkalaan eikä ole vaatinut toiminnastaan mitään kuluja, kuten kilometrikorvauksia”, Koiranen sanoo.
Koiranen kertoo tallettavansa eri kunnille korvamerkityt varat ensin valtakunnalliselle Veteraanivastuu-kattojärjestölle, jossa ovat mukana eri veteraanijärjestöt.
”Sieltä varat tilitetään viitteen perusteella sen kunnan veteraaniyhdistykselle, jonka alueella keräys on tehty”, Koiranen selvittää.
Sotiemme Veteraanit – Sotiemme Naiset on Sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Sotaveteraaniliiton, Rintamaveteraaniliiton ja Kaatuneitten Omaisten Liiton yhteinen valtakunnallinen keräys sotien 1939-1945 veteraanien, puolisoiden ja veteraanien leskien hyväksi.
Veteraani saattaa saada apua yhdistyksen varoista kotiavun lisäksi yllättäviin menoihin, jotka uhkaavat suistaa talouden raiteiltaan. Sellaisia voi tulla vaikkapa hammaslääkäristä tai sairaalajakson takia.
VETERAANIYHDISTYKSET ovat vedenjakajalla, sillä monilla niistä on edessä toiminnan lakkauttaminen veteraanien ollessa jo hyvin iäkkäitä.
”Kun paikkakunnalla ei ole enää yhtään elossa olevaa veteraania, yhdistys ei voi jatkaa toimintaansa. Siksi Pirkanmaalle on perustettu perinneyhdistys, joka voi jatkaa myös paikallisyhdistysten tekemää veteraanien huolto- ja tukitoimintaa. Urjalassa paikallinen yhdistys on jo lakkautettu”, Koiranen kertoo.
Perinneyhdistyksen nimi on Sotien 1939-1945 Pirkanmaan Perinneyhdistys ry.
Pirkkalassa on vielä veteraaneja, mutta yhdistyksen piirissä on jo valmistauduttu perinneyhdistykseen siirtymiseen.
Koirasen mukaan yhdistyksen omat säännöt määräävät, mihin sen varat siirtyvät yhdistyksen purkautuessa.
”Mikäli yhdistys päättäisi luovuttaa varat perinneyhdistykselle, niin ne voidaan korvamerkitä jaettavaksi vaikkapa pirkkalalaisten veteraanien ja heidän leskiensä hyväksi”, Koiranen kertoo.
Koirasen mukaan yleisempi käytänne on pyrkiä jakamaan yhdistyksen varat avustuksina paikallisille veteraaneille ennen lakkautusta, jolloin lopettavalla yhdistyksellä ei enää ole omaisuutta.