Kevään suurta lintuviikonloppua vietetään pihoilla ja lintutorneissa – Luhtakuikat kisailee Sikojoen tornissa

Tornilla voi käydä vapaasti lauantaina katsomassa, miten havainnointi sujuu.

LUHTAKUIKAT-niminen harrastajaryhmä aikoo bongata lintuja Sikojoen lintutornilla tulevan viikon lopun Tornien taistossa. Myös kotipihoilla ja mökeillä voi osallistua lintujen havainnointiin.

KEVÄÄN suurta lintuviikonloppua vietetään ensi lauantaina ja sunnuntaina. Silloin lintuja seurataan pihoilla ja lintutorneissa koko maassa. Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan voi kuka tahansa osallistua lauantaina tai sunnuntaina, ja perinteinen Tornien taisto kisataan lauantaina.

Myös Pirkkalassa sijaitsevalla Sikojoen lintutornilla osallistutaan kisaan. Mukaan bongauskisaan on ilmoittautunut Luhtakuikat-niminen harrastajaryhmä.

Jo 28. kerran järjestettävä Tornien taisto on monille lintuharrastajille vuoden kohokohta. Tapahtumaan on ilmoittautunut tähän mennessä yli 290 lintutornia eri puolilta Suomea. Tornien taistossa 3–8-henkiset joukkueet pyrkivät näkemään tai kuulemaan mahdollisimman monta lintulajia lintutornista kahdeksan tunnin aikana (klo 5–13).

Leikkimielisen kilpailun ohessa torneissa opastetaan yleisöä. Vierailijat ovat tervetulleita jokaiseen mukana olevaan torniin koko tapahtuman ajan. Yli 80 tornilla järjestetään erillinen linturetki lähiympäristöön tai muuta opastusta klo 10. Pirkkalassa erillistä opastusta tai retkeä ei ole tarjolla.

Lintutornitapahtuma järjestetään samaan aikaan myös Ruotsissa ja Tanskassa. Tornien taiston tulokset julkaistaan BirdLife Suomen verkkosivuilla lauantaina klo 18 mennessä.

BONGAA päivä pihalla -tapahtumassa lintuja havainnoidaan kotipihassa tai mökillä ja sen välittömässä läheisyydessä. Tarkoituksena on nauttia lähiluonnosta ja viettää mukava lintupäivä kotipiirissä. Samalla lasketaan, kuinka monta lintulajia onnistuu näkemään tai kuulemaan omasta pihasta vuorokauden aikana.

Tapahtumaan voi osallistua joko lauantaina 6.5. tai sunnuntaina 7.5. yksin, perheen tai ystävien kanssa. Havainnointialue voi ulottua kotiovelta 100 metrin päähän, ja havainnoida saa saman vuorokauden aikana niin kauan kuin haluaa ja silloin, kun haluaa. Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse käyttää havainnointiin.

Bongaa päivä pihalla on maksuton tapahtuma, eikä siihen tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tulokset ilmoitetaan BirdLife Suomelle verkkolomakkeella viimeistään maanantaina 8.5. Tulosten kertymistä voi seurata tapahtuman verkkosivuilta.

Viime vuonna pihatapahtuma järjestettiin kolmannen kerran, ja siihen osallistui yli 4 600 ihmistä lähes 3 000 pihalla.

BirdLife Suomen verkkosivuilla on valtakunnalliset ja alueelliset luettelot mukana olevista torneista. Vapaana oleviin torneihin voi edelleen ilmoittautua mukaan.