Anniina Lehu huomasi ystävänpäivänä, että hänen Pereellä toimivan kampaamonsa Facebook-tilillä pyöri pelivideoita – Poliisi ei ole voinut auttaa kaappauksen tutkimisessa

Hiushuone Sahramin yrittäjä menetti yrityksensä Facebook-tilin hallinnan helmikuussa, kun tuntematon taho kaappasi tilin.

HIUSHUONE Sahramin yrittäjä Anniina Lehu kertoo, että some-tilin kaappauksen selvittämiseen on mennyt aikaa useiden työpäivien verran.

PAINAJAINEN alkoi ystävänpäivänä. Anniina Lehu sai helmikuisena aamuna asiakkaaltaan viestin, että hänen yrityksensä Facebook-sivuilla tapahtuu jotain outoa.

Lehu on pitänyt Pirkkalan Pereellä ekologista kampaamoa Hiushuone Sahramia vuodesta 2011 lähtien. Kuten suuri osa nykypäivän yrityksistä, myös Sahrami on käyttänyt sosiaalisen median jättipalvelua Facebookia olennaisena mainos- ja tiedotuskanavana. Yritys on tiedottanut sivullaan kunkin viikon aukioloajoista, mainostanut uusia tuotteita ja kutsunut asiakkaita kampaamon tapahtumiin.

Tämän vuoden ystävänpäivänä kaikki muuttui. Lehun avatessa yrityksensä Facebook-sivun hän huomasi, että hänellä ei ollut enää sivun käyttöoikeuksia.

”Silloin sivulla pyöri ensimmäinen striimi”, Lehu kertoo nyt, noin kahta ja puolta kuukautta myöhemmin.

Tuntematon taho oli kaapannut Sahramin Facebook-tilin ja poistanut ison osan yrityksen julkaisuista. Lisäksi sivulla oli alettu suoratoistaa eli striimata videopelejä, joita joku pelasi jossakin päin maailmaa.

HELMIKUUSSA Sahramin Facebook-sivuilla näytettiin suorana lähetyksenä, kuinka vietnamilaiseksi esittäytyvä pelaaja pelasi Riot-peliyhtiön strategista taistelupeliä Teamfight Tactis. Videopelien striimaaminen netissä on nykyään suosittu viihdemuoto.

OMAN sosiaalisen median tilin hallinnan menetys voi olla yritykselle halvaannuttava tilanne. Jos yritys on käyttänyt Facebookia vaikkapa asiakastapaamisten sopimiseen ja muuhun viestintään, some-tilin kaappaus voi aiheuttaa suoria taloudellisia menetyksiä.

Hiushuone Sahramissa töitä on voitu jatkaa kaappauksesta huolimatta. Tilanne on kuitenkin vaikeuttanut asiakkaiden kanssa viestimistä ja aiheuttanut paljon huolta ja vaivaa.

”Olihan se tosi kuumottavaa huomata. Kaappaus oli tehty niin taitavasti, ettei siihen pystynyt reagoimaan. Välillä olen pystynyt kirjoittamaan jotain tilillemme, mutta se ei ole tullut kuitenkaan sivulle näkyville”, Lehu kertoo.

Sahramilla on myös nettisivut ja Instagram-tili, mutta Lehu kokee, etteivät ne täysin korvaa Facebookia. Facebookissa yrityksen seuraajat ovat yleisesti ottaen vanhempia kuin Instagramissa, ja moni mieltää juuri Facebookin paikaksi, josta tarkistetaan yrityksen ajankohtaiset asiat.

HIUSHUONE Sahramin Facebook-sivuille on ikuistettu esimerkiksi yrityksen toimitilan, 1920-lukulaisen hirsitalon, remontin vaiheet. ”Facebook ei ole vain markkinointikanava, vaan siellä ovat esillä myös meidän paikkamme juuret”, Anniina Lehu sanoo.

HETI kaappauksen tultua ilmi Lehu vaihtoi ”kaikki mahdolliset salasanat” ja teki poliisille rikosilmoituksen identiteettivarkaudesta. Hän ilmoitti asiasta myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomille sekä tavoitteli Facebookin taustayhtiö Metaa sähköpostilla, Messenger-viesteillä ja Metan omassa tukipalvelussa.

Tapauksen selvittelyssä on auttanut myös Lehun tietokonealaa tunteva ystävä.

TOISTAISEKSI yritykset eivät ole kantaneet hedelmää.

”Poliisilta tuli jonkun ajan päästä kirje, jossa todettiin tämän olevan ikävä kyllä niin laaja ja ulkomaille ulottuva asia, ettei tässä voi auttaa”, Lehu sanoo.

Metasta Lehu kertoo saaneensa muutaman pahoittelevan viestin, joissa on luvattu työskennellä ongelman ratkaisemiseksi.

Internet on täynnä vinkkejä ja huhuja siitä, miten Facebook-tilin hallinnan voi saada takaisin itselleen ja miten Metan henkilökuntaa kannattaa tilanteessa lähestyä. Erään ohjeen mukaan kaapattu sivu kannattaa ilmiantaa Metalle Facebookin ilmiantotoiminnolla. Lehu pyysikin mahdollisimman montaa ystäväänsä ja tuttuaan ilmiantamaan sivun.

”Mutta siihen tuli Metalta bumerangina vastaus, että tilillä ei näy mitään epäilyttävää toimintaa”, Lehu kertoo.

Tähän on käytetty käsittämättömän paljon aikaa, ja tuntuu kuin olisi tyhjään lähetellyt viestejä.

Anniina Lehu

KAAPPAUKSEN tekotapa ja motiivi ovat Lehulle mysteerejä. Kaappaaja ei ole ollut yritykseen yhteydessä eikä esittänyt vaatimuksia. Sivun nykyinen haltija ei ole myöskään julkaissut yrityksen nimissä mitään selvästi haitallista sisältöä, kuten asiattomia linkkejä tai huijausarvontoja.

”Mikä arpaonni meillä on käynyt, että pieni pirkkalalainen yritys on tähän bongattu. Luulisi, että kaappaajille olisi hyötyä jostain isomman yrityksen sivusta”, Lehu sanoo.

Kevät on ollut Lehulle stressaava. Vaikka tilanteen kanssa on opittu elämään, on se jatkuvasti mielessä. Yrityksen kärsimää mahdollista mainehaittaa ja taloudellisia menetyksiä on vaikea mitata, mutta kaappaus näkyy arjessa pienissä asioissa.

Esimerkiksi kampaamon suunniteltu asiakasilta päätettiin perua, kun asiakkaiden kutsumiseen ei keksitty hyvää tapaa.

”Uutuuksista, tapahtumista ja tuotteista kertomiseen ei yhtäkkiä ole sitä reittiä. Tähän on käytetty käsittämättömän paljon aikaa, ja tuntuu kuin olisi tyhjään lähetellyt viestejä.”

”12 vuoden aikana on tottunut siihen, että Facebook on niin sanotusti ilmainen mainoskanava ja erittäin helppo tapa tavoittaa ihmisiä. On mietitty, että kirjeitäkö tässä pitää ruveta nyt kirjoittelemaan. Sähköpostiakin ihmiset saavat niin paljon, ettei haluaisi sitä kautta ruveta spämmäämään.”

ANNIINA LEHU ei ole kuullut muista yrityksistä, joille olisi käynyt samoin kuin Sahramille. Hän ottaa mielellään vastaan vinkkejä, jos joku muu on selvinnyt Facebook-tilin kaappauksesta.

PARAIKAA Lehu harkitsee, perustetaanko Sahramille uudet Facebook-sivut. Uusi sivu ei silti korvaisi menetetylle tilille talletettuja muistoja.

”Tämä rakennus on kunnostettu talkoilla, ja Facebookissa oli kuvat ja tarinat meidän 12 vuoden matkaltamme. Facebook ei ole vain markkinointikanava, vaan siellä ovat esillä myös meidän paikkamme juuret. Tuntuu feikiltä ruveta tekemään tästä hetkestä käsin uutta sivua.”

JUTUN kirjoittamisen hetkellä Sahramin Facebook-sivu näyttää ensi vilkaisulla normaalilta. Kaapatulla sivulla julkaistiin pelistriimejä jonkin aikaa aktiivisesti, mutta sittemmin videot ovat kadonneet.

Yrityksen nimen alla oleva merkintä kuitenkin paljastaa, että piina ei ole vieläkään ohi. Yrityksen toimialaksi on merkitty ”pelivideon tekijä”.