KANSAINVÄLISEN savusaunaklubin puheenjohtaja Sami Kauhasen mukaan Reippiin kaavaillun savusauna Sauhun suunnitelmat etenevät. Hän ei kuitenkaan uskalla vielä ottaa kantaa saunan valmistumisaikatauluun.
”Savusaunan valmistumisen aikataulu on täsmentymässä, mutta tällä hetkellä kaikki aikatauluun liittyvä ei ole meistä riippuvaista”, Kauhanen ynnää ja viittaa myös yleisen maailmantilanteen vaikutukseen.
Saunan suunnitellulta rakennuspaikalta on jo kaadettu puita, mutta varsinaiset rakennustyöt eivät ole vielä käynnistyneet.
Marraskuussa 2022 Kauhanen arvioi, että Sauhussa pääsisi saunomaan aikaisintaan loppukesällä 2024.
KAUHASEN mukaan suunnitelmana on edelleen, että valmistuessaan Sauhu on pääsymaksua vastaan avoin kaikille halukkaille – ei pelkästään Kansainvälisen savusaunaklubin jäsenille.
Yleisten saunojen joukossa savusauna onkin hänen mukaansa harvinaisuus.
”Savusauna on yksi vanhimmista saunomisen muodoista. Lämmitys perustuu isoon kivimassaan, joka lämmitetään riittävän kuumaksi. Koska ihmisen ei tarvitse huolehtia puiden lisäämisestä, hän voi keskittyä saunomiseen ja saunan tunnelmaan.”
Juuri tunnelmassa piileekin Kauhasen mielestä savusaunan salaisuus.
”Savusaunassa on sielukkuutta. Ihminen on siinä syvällisimmin itsensä kanssa, ja savusauna onkin henkinen saunomisen muoto.”
REIPPIIN suunnitellun savusaunan vieressä sijaitsee tällä hetkellä Pirkkalan kunnan omistuksessa oleva saunarakennus, jossa kiuas kuumenee kaikille avoimia saunavuoroja varten kolme kertaa viikossa.
Lauteiden ja avannon välillä viilettävät saunojat ovat kuulleet suunnitelmista rakentaa Reippiin uusi savusauna, mutta vanhoihinkin löylyihin tunnutaan olevan tyytyväisiä.
”Ei hävitetä vanhaa saunaa”, Jussi Keva toteaa painokkaasti ja saa tukea myös muilta Reipin saunojilta.
PIRKKALAN kunnan tilapalvelupäällikkö Timo Orjala ei osaa vielä valaista Reipin vanhan saunan kohtaloa. Nykyisen saunan tulevaisuutta pohtii tänä vuonna käynnistyvä tarveselvitysryhmä.
”Suunnittelu on kesken, ja jatkosta päätetään myös yhteistyössä savusaunaklubin kanssa”, hän kertoo. Ajatuksena joka tapauksessa on, että tulevaisuudessa alueella mahdollisesti olevien useampienkin saunojen käyttö tukisi toisiaan.
”Kaikki on mahdollista”, Orjala toteaa.