Seurakunnalta: Millä arjen teolla sinä rakennat toivoa?

RIIKKA RANTAKALLIO, johtava diakoniatyöntekijä, Pirkkalan srk

SUOMEN evankelis-luterilaisen kirkon valtakunnallista Ekopaastoa vietetään 22.2. – 8.4.2023. Ekopaasto ei korvaa kristillistä paastoperinnettä, vaan kulkee sen rinnalla.

Kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään hieman toisenlaiseen pääsiäispaastoon rohkaisemalla kohtuuteen ja luontosuhteen vahvistamiseen.

Ekopaaston ideana on, että voimme osaltamme olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta ja lievittämässä ilmastoahdistusta.

VUODEN 2023 kampanjan teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Kampanjassa korostetaan toivon merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Ajatuksena on syyllistämisen sijaan rohkaista tekemään itselle mahdollisia tekoja.

Kampanjaan sisältyy myös haaste, johon on helppo liittyä mukaan: pyydämme ja jaamme arkisia toivon tekoja ja sanoja ja kysymme, millä arjen teolla sinä rakennat toivoa. Arkkipiispa Tapio Luoman sanoin ”Kohtuus tänään vahvistaa huomisen toivoa.”

Kampanjan nettisivustolta www.ekopaasto.fi löytyy tietoa ja vinkkejä, joiden avulla voi toteuttaa omaa ekopaastoa. Ekopaastosta saa hyvän alun ottaa ilmastovaikutusten vähentäminen tavaksi.

”Laskiaisena lasken mieltäni ja mäkeä.
Rukoilen pitkiä pellavia ja kärsivällisyyttä.
Anna voimaa kilvoitteluun.
Tuhkakeskiviikkona katson vajavaisuuttani.
En osaa rakastaa itseäni, lähimmäistäni enkä kaikkea elollista.
Puhdista sinä minut.
Paastonajan alussa lepään seurassasi.
Kiusausten voittaja, karkota epätoivo,
opeta luopumista, voimista uskoani.
Paaston puolivälissä nautin rakkaudestasi, elämän leivästä.
Laupias Herra, auta jakamaan, osoita kohtuullisuuden tie.”

Ote Ekopaasto-rukouskortista