Luontoliiton Kevätseurannassa suunnataan katse pölyttäjiin tästä viikonlopusta alkaen

Onnistunut pölyttäjäkevät edistää kasvien lisäksi myös muiden eläinlajien menestymistä tulevana kesänä.

LUONTOLIITON Kevätseurannan teemana tänä vuonna ovat pölyttäjät, joilla on erittäin tärkeä rooli kevään etenemisen kannalta. Kuva: Luontoliitto

LUONTOLIITON Kevätseuranta-kampanja käynnistyy tänä viikonloppuna. Vaikka helmikuun loppupuolella maat ovat yhä valkoiset valtaosassa Suomea, on kuitenkin kevään merkkejä jo havaittavissa.

“Joku on saattanut tuntea kevään ensimmäisten auringonsäteiden lämmön ihollaan, toinen on voinut kuulla lintujen harjoittelevan kevätlaulujaan lähimetsässä,” kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lotta Ojajärvi kertoo.

Vuonna 2023 Kevätseurannan teemana ovat pölyttäjät, joilla on erittäin tärkeä rooli kevään etenemisen kannalta, sekä niille tärkeät kasvit. Ensimmäisten pölyttäjähyönteisten herätessä maa on usein vielä roudassa, minkä vuoksi kevään ensimmäiset kukkivat kasvit ovat olennaisia pölyttäjien selviytymisen kannalta. Onnistunut pölyttäjäkevät edistää kasvien lisäksi myös muiden eläinlajien menestymistä tulevana kesänä.

“Jos näet ikkunalasissa tokkuraisen pörriäisen, päästä se ulos viileästä säästä huolimatta. Nämä kevään ensimmäiset herääjät ovat nimittäin kuningattaria, joilla on tärkeä tehtävä uuden yhdyskunnan rakentajina,” Ojajärvi sanoo.

KAMPANJAN teemalajeja tänä vuonna ovat ampiainen, kimalainen, nokkosperhonen, mustikka, voikukka ja paju. Lisäksi Kevätseurannassa tarkkailussa on 38 tuttua vakiolajia.

Ilmoita havainnot 30.6. mennessä Luontoliiton lomakkeella. Kevätseuranta-havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Siellä ne säilyvät pysyvästi tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden saatavilla.