Teatteri: Rankkoja lauluja Venäjältä ja sotivasta Euroopasta – käsikirjoittajan historiasta löytyy myös Ransu-koiran teloitus

SUVI-SINI Peltola ja Jarmo Saari TTT:n näytelmässä Sad Songs from the Heart of Europe. Kuva: Kari Sunnari

Mikä ja missä: Sad Songs from the Heart on Europe. Kristian Smedsin käsikirjoittama Dostojevskin Rikos ja rangaistus -romaaniin pohjautuva näytelmä Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa.

Ketä: rooleissa näyttelijä Suvi-Sini Peltola, muusikko Jarmo Saari. Ohjaus Samuli Reunanen, visuaalinen konsepti Eero Auvinen, valosuunnittelu Eero Auvinen, Tero Koivisto.

Pähkinänkuoressa: Vanhuksen murhannut opiskelija Raskolnikov, hänen tyttöystävänsä Sonja ja muut Fjodor Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen hahmot pohtivat elämäänsä ja tekojensa oikeutuksia ja seurauksia. Kuullaan 11 ”laulua”, joissa aikakaudet sekoittuvat keskenään ytimessään elämisen vaikeus, tappaminen, sota ja syyllisyys.

Arvio: Tässä ei lähdetä hyssyttelemään. Kyseessä on rankka ja tuskainen puheenvuoro aikana, jolloin Venäjä on shokeerannut Euroopan käytöksellään. Dostojevskin 1860-luvun tunnelmia peilataan sielunmaisemaamme nyt. Slaavilainen vodkaryyppy kaatuu Suvi-Sini Peltolan käsistä raakana katsojan tuolille.

SUVI-SINI Peltola TTT:n näytelmässä Sad Songs from the Heart of Europe. Kuva: Kari Sunnari

Dostojevskin Raskolnikov tappoi vanhuksen, koska piti tätä hyödyttömänä syöpäläisenä ja koska pystyi tekemään sen. Seuraako rikoksesta rangaistus? On helppo nähdä yhtymäkohta idässä nyt heiluvaan Raskolnikoviin.

Keskiössä on ihmisen kamppailu päänsä sisällä ja tässä tapauksessa vahvimmin Sonjan. Hänen uskoaan ihmisen haluun tehdä parannus rankkakaan elämä ei ole murtanut.

Tekijät toteavat kokevansa kipeää kaipausta ja erosurua entistä Venäjää kohtaan. Mihail Šiškin sanoo tuoreessa teoksessaan Putinin suurimman rikoksen olevan se, kuinka hän on myrkyttänyt ihmiset vihalla: ”Viha on sairautta, kulttuuri lääkettä.”

Esityksen yllätys ovat katosta putoilevat valaisimet. Upea idea. Taustalla soivat Jarmo Saaren eri soittimilla loihtimat tunnelmat.

Kunnianhimoisessa esityksessä on kyllä katsojalle haastetta. Dostojevskiläiset huurut on työstetty paksulla sydänverellä.

Ohoh: Käsikirjoittaja Kristian Smeds muistetaan pirkkalalaisittain säväyttävästä Suomen juhlanäytelmästä Kansallisteatterissa. Smedsin Tuntemattoman sotilaan versiossa teloitettiin Ransu-koira ja muita Suomen sankareita. Tai ainakin heitä tulitettiin, tiedä sitten selvisivätkö…

Toimittajan tähdet: ☆☆☆