Naistenmatkanlahden rantareitin rakentaminen ajoitettu touko-syyskuulle – ”Hienoa kun keskustaan tulee uusia paikkoja, missä voi kävellä”

Pirkkalan keskustan edustalle tehdään Pyhäjärven rannassa kulkeva ulkoilupolku.

JATTA Kallio ulkoili Armi-vauvan kanssa Pirkkalan keskustan lähellä paikassa, mistä tulee kulku Pyhäjärven rantaan kesällä rakennettavalle ulkoilureitille. Kulku alas rantaan tulee kiemurtamaan kuvan oikeasta reunasta. Taustalla kulkevalle Kattilaistentielle tehdään suojatie.

PIRKKALA alkaa pian rakentaa kohuttua Naistenmatkanlahden rantareittiä. Kunta on varannut reitin tekoon 250 000 euroa. Rakentaminen on ajoitettu touko-syyskuulle.

”Tarkka aika milloin työt alkavat ei vielä ole tiedossa. Nyt edetään puistosuunnitelmasta varsinaiseen rakentamisen suunnitteluun”, kertovat yhdyskuntajohtaja Jouni Korhonen ja kunnanpuutarhuri Miia Terämä.

Kattilaistentiellä Armi-vauvaansa ulkoiluttanut Jatta Kallio piti rantareittiä hyvänä uudistuksena.

”Tulee lisää valinnaisia kävelyreittejä keskustaan”, Kallio tuumi.

RANTAREITIN itäosaan pääsee muun muassa tätä Suupantorilta saapuvaa Naistenmatkantien alittavaa väylää pitkin.

”Olemme kulkeneet paljon tuolla toisaalla Niemenmaan ja Soljan ulkoilupolulla. Tämähän kuuluu siihen samaan reitistöön.”

Kyseessä on vielä laajempikin seudullinen hanke: Pyhäjärven rantoja myötäilevä kulkuväylä Tampereelta Härmälän, Pirkkalan ja Rajasalmen kautta järven pohjoisrannalle kiertävä rengasreitti.

Kallio oli tietoinen keskustan rannan lunastusten aiheuttamista riidoista rannan asukkaiden ja kunnan välillä, mutta piti reitin rakentamista ja keskustan kehittämistä tarpeellisena asiana.

Pirkkalan suunnitelmissa on laajentaa keskustaa Naistenmatkantien ja Pyhäjärven väliselle alueelle tehokkaasti rakentaen.

”Onhan keskustassa palveluita, mutta ei se ole kehittynyt viime vuosina. Asutus voisi tuoda niitä lisää”, Kallio arveli.

NAISTENMATKAN rantareitin rakentaminen alkaa tänä vuonna Pirkkalan keskustan edustalla. Kuvassa oikealla näkyvä mutkitteleva reitti alkaa Suupantorin kohdalla Naistenmatkantien alittavan alikulkutunnelin läheltä ja tullaan rakentamaan järvelle johtavaan rinteeseen. Reitille pääsee myös muualta, kuten Niemenmaantieltä rantaan vievää jo valmista pumppaamon huoltotietä pitkin. Alempaa kuvagalleriasta löydät puistosuunnitelman suuremmaksi klikattavana tarkkana versiona.

PIRKKALAN kuntakeskuksen edustan reitti on kolmen metrin levyinen kulkuväylä, joka valaistaan pollarein.

Kyseessä on ranta, jonka kohtalosta kunta kävi pitkän oikeustaistelun lähiasukkaiden kanssa. Asukkaat omistivat pihojensa reunassa olevan rantakaistaleen, mutta se oli kaavoitettu puistoksi eikä sille saanut rakentaa. Lopulta kunta lunasti rannan omakseen ulkoilureitin tekoa varten.

Puistosuunnitelma paljastaa, että töiden yhteydessä puretaan yhdeksän asukkaiden käytössä ollutta laituria. Yksi laituri jätetään reitin keskivaiheilla olevaan niemennokkaan kulkijoiden iloksi. Samaten muutamia kaistaleen rakennuksia säilytetään, muun muassa punainen rantasauna reitin Virkaniemen päässä.

Puistosuunnitelma lupaa reitin varteen istutuksia, kiveyksiä rantavalleille ja muuta ehostusta.

YHDYSKUNTAJOHTAJA Jouni Korhonen ja kunnanpuutarhuri Miia Terämä kävivät valmistelemassa rantareitin tekoa helmikuun alussa.

Terämän mukaan reitin näkymät pyritään säilyttämään sen näköisinä, mitä ne ovat olleet tähänkin saakka. Joitain puita saatetaan joutua kaatamaan.

”Tähän mennessä emme ole tehneet ranta-alueella mitään muuta kuin kaataneet yhden lahon koivun.”

Asukkaiden talot ovat varsin lähellä reittiä ja maaston peitteisenä pitäminen on tärkeää niin asukkaiden kuin reitin käyttäjien kannalta.

”Pyrimme antamaan näkösuojan asukkaille, tarvittaessa istutuksilla”, Terämä sanoo.

SUUNNITELMA kertoo, että useisiin kohtiin reittiä on tulossa ”seulanpääkiviheitoketta”. Mitä ihmettä se on?

”Kyseessä on harjusorasta saatava luonnonmukaisesti hiottu pyöreä kivenmurikka, suunnilleen strutsinmunan kokoinen”, Terämä paljastaa.

Kivistä ladotaan valleja reitin rinteisiin ja rannalle.

RANTAREITILLE pääsee keskustasta useasta eri suunnasta, kun se on rakennettu valmiiksi.

Rantareittiä aiotaan jatkaa läheiseen Virkaniemeen, joka on suuri kunnan omistuksessa oleva rakentamaton viheralue.

Reitti mutkittelee Pyhäjärven tuntumassa, mutta ei yhtenäisenä koko kunnan läpi. Kuntakeskuksen edustalta se jatkuu pienin katkoin Niemenmaalle ja myöhemmin Soukonlahteen asti Rajasalmen sillan lähelle.

KUVAGALLERIASTA alla voit klikata suuremmaksi rantareitin puistosuunnitelman kuvia ja valokuvia alueelta. Suunnitelmassa poistettavat rakenteet, kuten asukkaiden rakentamat laiturit, on merkitty punaisella.