HUOLIMATTA sote-uudistuksen myötä startanneesta Pirkanmaan hyvinvointialueesta, tai pikemmin juuri sen vuoksi, Pirkkalan kunta on perustanut hyvinvoinnin edistämisen yksikön.
Sitä johtamaan uuteen hyvinvointipäällikön toimeen on nimetty Elina Torro, joka toimi aiemmin Pirkkalan osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattorina.
”Kunnan ja hyvinvointialueen on tuettava toisiaan hyvinvoinnin edistämisessä. Tehtäväni on yhdyspintatyötä”, juuri uuteen tehtäväänsä valittu Torro kuvailee.
Tämä tarkoittaa, että Torron työ on edistää asioita hyvinvointialueen ja kunnan palveluiden saumakohdissa.
Vaikka varsinainen terveydenhuolto ja sairaanhoito on siirtynyt valtion rahoittamalle Pirkanmaan hyvinvointialueelle, kuntien vastuulla on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen omalta osaltaan. Tätä kunta voi tehdä monin tavoin vaikkapa vapaa-ajanpalveluiden parissa, kuten liikunnan ja kulttuurin kautta.
”Nyt toiminnan alkuvaiheessa menossa on vasta toimintamallien rakentaminen ja yhteistyömuotojen etsiminen”, Torro sanoo.
Selkänojana on jo keväällä hyväksytty Pirkkalan hyvinvoinnin ja turvallisuuden suunnitelma.
PIRKKALASSA esimerkiksi vanhuskeskus Pirkankoivu ja terveyskeskus ovat olleet vuoden alusta hyvinvointialueen organisaatioita. Kuitenkin ne toimivat tiiviisti Pirkkalan maaperällä ja asiakkaina on valtaosin pirkkalalaisia ja työntekijätkin ovat paikallisia tuttuja.
”Vaikka olemme eri organisaatioita, niin verkostot eivät katoa. Kunta tekee yhteistyötä hyvinvointialueen sote-palveluiden kanssa”, Torro sanoo.
Esimerkiksi hän nostaa Pirkkalan lähitorin. Pirkanmaan hyvinvointialueen toimintamalli tarjoaa ikäihmisille luentoja, jumppaa ja monenlaisia tapahtumia senioritalo Pihlajamäessä Lentoasemantien reunassa.
”Me voimme kunnan puolelta vaikkapa mennä sinne kertomaan asiakkaille, minkälaista hyvinvointia edistävää toimintaa kunta tarjoaa”, Torro sanoo.
SOTE-uudistusta tehtäessä kannettiin huolta siitä, onko kunnilla motivaatiota terveyden edistämiseen tilanteessa, kun valtio vastaa sairastamisesta johtuvista kustannuksista.
Tähän tarkoitukseen on kehitetty oma mekanisminsa, jota kutsutaan hyte-kertoimeksi.
”Se on valtion kunnille tarjoama kannuste, jonka mukaan kunnat saavat valtionosuuden lisäosaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä”, Torro selventää.
”Se määräytyy osaksi sen mukaan, kuinka paljon kunnissa tehdään edistävää työtä. Valtio haluaa kannustaa kuntia aktiivisuuteen. Pirkkalan nykyinen kerroin on hyvä, mutta toki työstä voisi kuntia enemmänkin palkita”, Torro sanoo.
Edellytyksiä väestön hyvinvoinnille ja terveydelle luovat koulutus, liikunta-, ruoka- ja kulttuuripalvelut, kaavoitus, liikennejärjestelyt ja moni muu kunnan tehtävä.
PIRKKALAN hyvinvoinnin edistämisen yksikkö koostuu kolmesta työntekijästä. Siihen kuuluvat Torron lisäksi maahanmuuttokoordinaattori Tuija Vuorela-Molina sekä Torron entiseen toimeen paraikaa haussa oleva uusi osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori.
Omasta hyvinvoinnistaan Elina Torro on huolehtinut huipputasolla urheillen.
Lappeenrannasta kotoisin olevan Torron saavutuksiin kuuluvat muiden muassa kolmiloikan MM-hopea alle 18-vuotiaiden sarjassa, kaksi yleisen sarjan pituushypyn ja viisi kolmiloikan Suomen mestaruutta ulkoradoilla sekä valtava kasa himmeämpiä SM-mitaleja ja sisäratojen mestaruuksia.