”Piti käydä kaukana että ymmärsi missä haluaa olla” – pirkkalalaislähtöinen hiihtäjä Eveliina Piippo viettää joulun kotimaisemissa ja tähtää maailman kärkeen

Eveliina Piippo voisi kuvitella jäävänsä elämään Pirkkalaan uran jälkeen ainakin joksikin aikaa.

HOPEAA nuorten MM-kisoissa ja lukuisia SM-mitaleja voittanut Eveliina ”Eve” Piippo on Pirkkalan Hiihtäjien kasvatti. Joulun hän viettää kotonaan Pirkkalassa perheensä ja Solmu-koiran seurassa. Tiedoksi kaikille Pirkkalan laduilla ohitetuksi tulleille, että Piippo myös treenailee pyhien aikana kotimaisemissaan.

HIIHTÄJÄ Eveliina Piippo viettää kahden vuoden tauon jälkeen joulun tutussa ympäristössä Pirkkalassa sukunsa ympäröimänä. Sisaruksia saapuu Etelä-Suomesta Pirkkalaan joulunviettoon ja sitten vietetään perinteisin menoin joulun aikaa.

”Palasin viime viikon maanantaina kilpailumatkalta Sveitsin Davosista ja viikon verran olen kotona. Joulun jälkeen lähden Vuokattiin harjoittelemaan, valmentajani Santeri Erola asuu siellä ja siellä on hyvät mahdollisuudet harjoitella”, Vuokatti Ski Teamia edustava Piippo.

Piippo, 24, on maaliskuusta lähtien ollut päätoiminen hiihtäjä. Kerran aikuisten arvokisoihin osallistunut vapaan tyylin taitaja tähtää seuraavaksi helmi-maaliskuussa Sloveniassa pidettäviin MM-kisoihin ja iso unelma on menestys Italian talviolympialaisissa 2026.

”Ihmiset pitävät minua vapaan tyylin spesialistina, mutta haluan olla yhtä hyvä perinteisellä tyylilläkin. Olen harjoitellut sitä yhtä paljon, mutta vie aikaa kehittyä siinä. Menihän Iivoltakin vuosia ennen kuin vapaa tyyli alkoi sujumaan”, Piippo vertaa olympiavoittaja Iivo Niskaseen.

PIIPPO lopetti opiskelut Denverin yliopistossa Coloradossa viime maaliskuussa. Hän aloitti ne taannoin syyskuussa 2019.

”Tuosta kahdesta ja puolesta vuodesta vietin siellä korkeintaan puolet. Koronan takia etäopiskelu oli sujuvampaa. Miksikään en valmistunut, mutta se ei nyt ole tärkeintä”, Piippo korostaa.

”Rakkaus kotia ja Pirkkalaa kohtaan kasvoi maailmalla. Piti käydä kaukana että huomasi tunteet Pirkkalaa kohtaan”, Piippo sanoo.

ALLA olevan gallerian kuvat saat suuremmiksi klikkaamalla.

Piippo viihtyi Denverissä ollessaan kohtalaisesti niin kauan kuin Toni ja Riitta-Liisa Roponen olivat seurana.

”Henkilökohtainen valmentajani oli Ville Oksanen. Roponen oli yliopiston hiihtojoukkueen valmentaja ja tiesi mitä vaatii maailmancupissa menestyminen. Kun hän lähti, niin jäin yliopistovalmentajien alaisuuteen. Heillä päätavoite oli yliopiston kilpailut eikä Eurooppa”, Piippo korostaa.

Eveliina Piippo ei viettänyt aikaa kuten useimmat muut opiskelijat. Käymättä jäivät Avalanchen, Nuggetsin ja Broncosin pelit eli NHL-, NBA- ja NFL-ottelut sekä ravintolat.

Kun muut bilettivät, niin minä harjoittelin

”Kun ensimmäisen kerran lähdin sinne, niin siellä piti olla vain korkean paikan leiri. Toni houkutteli jäämään. Opintojen edistyessä huomasin ettei tarjolla olleet kurssit olleet riittävän kiinnostavia eikä opiskeluelämäkään kiehtonut. Kun muut bilettivät, niin minä harjoittelin”, Piippo kuvailee.

Jäi Coloradon ajasta hyviäkin muistoja.

”Kun pidimme leirejä vuoristossa Aspenissa, niin ihastuin komeaan luontoon. Voisin ensi kesänä pitää siellä korkean paikan leirini”, Piippo kaavailee.

PIIPON menestys Seefeldin MM-kisoissa 2019 oli vähintään kohtalaista ja maailmancupissakin tuli vastaavia sijoja. Ne eivät kuitenkaan tyydyttäneet tavoitteellista urheilijaa.

”Haluan olla kymmenen parhaan joukossa ja palkinnoilla, enkä sijoilla 10.-20. Viime vuosiin tuli muitakin takaiskuja, ainoa ulkomailla vietetty joulu meni Sveitsissä koronakaranteenissa. En tuntenut itseäni kipeäksi, mutta testitulos oli positiivinen”, Piippo kertoo joulusta 2021.

VUODEN 2023 suunnitelmat ovat vielä auki. Nuoruuden unelma-ammatti oli lääkäri.

”En ole täysin varma haenko lääkäriksi ja jos seuraavat talvet menevät hyvin, niin saatan miettiä opiskelua vasta seuraavien talviolympialaisten jälkeen 2026”, Piippo pohtii.

Treenit sujuvat kotoakin käsin Pirkkalasta.

”Latu lähtee 700 metrin päästä, kuntosalille Kurikkaan on kilometri ja kotona on juoksumatto. Olo on turvallinen”, Piippo korostaa.

Eveliina Piippo

Syntyi Tampereella 7.9.1998.
Muutti 3-vuotiaana Pirkkalaan. Kävi päiväkodin, peruskoulun ja lukion ensimmäisen luokan Tampereella Svenska Samskolanissa. Kävi lukiota Vuokatissa 2015-17, sitten asui vuoden Vuokatissa sekä vuoden Rovaniemellä.
Seura oli syksyyn 2014 saakka Pirkkalan Hiihtäjät, jonka väreissä voitti Kalajoella Hopeasommissa pronssia 16-vuotiaiden sarjassa.
Sitten seuroina IK Kronan ja IF Åsarna sekä Vuokatti Ski Team.
Vuosina 2015-17 nuorten SM-kisoissa kuusi kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi.
Nuorten MM-kisoissa 2019 Lahdessa MM-hopeaa. SM-kisoissa lukuisia mitaleita.