Luetuimmat 2022: Veljekset onkivat Pirkkalan Sikojoesta kassalippaan – Sen taustalta paljastui noin 20 vuoden takainen murtovarkaus

Olli ja Martti Mustakoski pääsivät lippaan omistajan jäljille asiakaskorttien avulla. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 12.9.2022.

Kassalipas löytyi Pirkkalan Sikojoesta viime vuoden syksynä. Kuvassa lipas Sikojoen sillalla vuotta myöhemmin syyskuussa 2022.

PIRKKALAINEN julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden parhaita juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12.9.2022.

PIRKKALASTA lähtöisin olevat veljekset Olli ja Martti Mustakoski onkivat vuosi sitten Sikojoen sillalla. Onki ei ollut se perinteisin, vaan sen päässä oli magneetti. Tavoitteena oli löytää joesta metallitavaraa.

Naulojen ja pattereiden jälkeen onkeen tarttui jotain painavampaa. Joesta nousi ruosteinen kassalipas.

”Lipas aukesi tultuaan pintaan. Jotain sieltä putosi jokeen, mutta saimme aika lailla kaiken talteen”, Olli Mustakoski, 27, kertoo.

Lippaan sisältä paljastui cd-levy, vanha Nokia-puhelin sim-kortteineen, kaksi asiakaskorttia ja pientä roskaa.

Lippaasta löytyi cd-levy, kännykkä, kortteja ja pientä roskaa.
Pirkkala-seuran nimiin merkityt kortit johtivat lippaan omistajan jäljille.

Korteissa olevat merkinnät paljastivat lippaan omistajan. Kortit oli merkitty Pirkkala-seuran nimiin.

”Putsasimme tavarat, jonka jälkeen laatikko pyöri hetken aikaa nurkissa. Totta puhuen unohdimme törkeästi koko jutun, kunnes isämme vei lippaan tänä syksynä Pirkkala-seuralle Meidän Pirkkala -tapahtumaan”, Mustakoski sanoo.

Seura toimitti lippaan eteenpäin Pirkkalaisen toimitukseen.

PIRKKALAISEN päätoimittajalla Antti Jokisella on vahva teoria lippaan vaiheista.

Lipas on todennäköisesti anastettu lehden toimituksesta vuosituhannen vaihteessa, kun Pirkkalaisen tiloihin Suupantiellä murtauduttiin.

”Kyseessä oli itsenäisyyspäiväviikonloppu. Kävin juttukeikalla itsenäisyyspäivän juhlassa, jonka jälkeen toin kameran takaisin toimitukseen. Kun tulin töihin maanantaina, oli toimitukseen murtauduttu.”

Tarkkaa vuotta Jokinen ei muista. Pirkkala-seura kustansi Pirkkalaista vuoden 2022 alkuun asti.

Tiedossa ei ole myöskään se, oliko lippaassa rahaa tai muuta arvokasta, kun se vietiin. Suurimpana menetyksenä Jokinen pitää anastettua kameraa ja sen mukana menetettyjä kuvia.

Murron tekijä ei koskaan selvinnyt.

Kassalipas oli jännittävin löytö, mitä Olli ja Martti Mustakoski magneettikalastuksella tekivät.

MUSTAKOSKEN veljeksille magneettikalastus jäi lyhytaikaiseksi harrastukseksi.

Lipas löytyi yhdellä ensimmäisistä kalastuskerroista ja oli Olli Mustakosken mukaan jännittävin heidän löydöistään.

”Yleensä se menee niin, että vedestä nousee sata romua ja yksi siisti juttu. Välillä onnistaa, ja meitä onnisti kamalan aikaisessa vaiheessa harrastusta”, sanoo Tampereella asuva Mustakoski.