NUORTEN ilkivalta ja rikokset ovat olleet näkyvästi esillä julkisuudessa. Häiriöihin on jouduttu puuttumaan myös Pirkkalassa kunnan nuorisoilloissa. Pirkkalan seurakunnan rippileireilläkin on ollut levottomuutta ja jopa kiusaamistapauksia, mikä on jotain aivan uutta.
Pirkkalan kunta reagoi syksyllä Nasta-tilan tapahtumiin vahvistamalla aikuisten läsnäoloa illoissa. Seurakuntakin on vastannut tilanteeseen, kertoo Pirkkalan seurakunnassa keväällä työt aloittanut nuorisopappi Varpu Miettunen-Hukari.
”Seurakunnan kaikki rippikoulujen työntekijät osallistuvat keväällä nuorten hyvinvointiin keskittyvään erikoiskoulutukseen. Seurakunta on myös rekrytoinut uuden nuorisotyöntekijän, määräaikaisen ja osapäiväisen. Ylipäätään koko nuorisotiimissä näkyy, että ollaan hereillä”, Miettunen-Hukari kertoo.
Nuorten rikosten uutisoinnista on osa kuuman aiheen tuomaa mediakohua. Nuorten tekemät asiat nousevat nyt helposti tikunnokkaan.
Miettunen-Hukarin mukaan uutisten takana on myös todellisuuspohjaa.
”On viisasta toimia, kun jotain on muuttunut ja ilmiö on vasta alkamassa. Ylireagoimiseen ei ole syytä eikä panikoimiseen.”
PIRKKALAN seurakunnan rippileireillä kyse on Miettunen-Hukarin mukaan ollut lähinnä levottomuudesta. Esimerkiksi päihteitä tai paikkojen rikkomisia ei ole ollut mukana kuvassa.
”Kiusaamista on alkanut näkyä ja olemme pohtineet asiaa työntekijöiden kanssa”, Miettunen-Hukari sanoo.
Hänen mukaansa rippikoululaisille säännöllisesti tehtävien kyselyjen perusteella rippileireillä viihdytään oikein hyvin. Nuoret antavat rippikouluajastaan hyvää palautetta. Rippikouluissa on paljon aikuista henkilökuntaa paikalla.
”Some on kiusaamisessa näkyvin ongelma. Harvoin siellä nuoret tarkoittavat pahaa. Raja vain hämärtyy, että mitä sinne voi toisista kirjoittaa. ”
”Suuri osa nykynuorista voi hyvin. Oireilevien osuus on yhtä suuri kuin aiemmin, mutta heidän oireilunsa on voimakkaampaa”, Miettunen-Hukari pohtii.
Siihen isoon kysymykseen, mistä oireilu johtuu, Miettunen-Hukari ei ota kantaa. Siinäpä olisikin todellinen viisasten kivi.
”Usein nuoren pahan olon taustalla ovat käsittelemättömät kysymykset, joista ei ole päästy puhumaan tarpeeksi”, Miettunen-Hukari kertoo.
”Some toki ruokkii impulsiivisuutta. Siellä asiat tapahtuvat nopeasti.”
SEURAKUNTA tarjoaa Miettunen-Hukarin mukaan toimillaan nyt enemmän luotettavia aikuisia nuorten tueksi. Nuorisoilloissa Kirkkoveräjän seurakuntakodissa käy viikoittain noin 230-280 nuorta.
Pirkkalan yhdeksäsluokkalaisten ikäluokasta peräti 80 nuorta on ilmoittanut tähtäävänsä isosvalmennuksen.
”Pidämme huolta, että seurakunnassa nuorten tapahtumissa ilmapiiri pysyy turvallisena.”
MIkä eteen? Tarvitsevatko nuoret lisää rajoja vai rakkautta?
”Tuota asiaa lähestyn niin, että olen enemmän huolestunut siitä, jos rajoja rikkova nuori ei enää saa rakkautta.
”Jos jonkun ajattelemattoman tyhmyyden tehnyttä nuorta aletaan syyllistää, voi muodostua vähitellen tietynlainen narratiivi, jolloin hän alkaa käyttäytyä odotusten mukaisesti”, Miettunen-Hukari toteaa.
Vanhempia Miettunen-Hukari ohjeistaa samoin sanoin – tukekaa lastanne.
”Vaikka kävisi ilmi, että oma lapsi on ollut mukana tekemässä jotain typerää, niin älkää syyllistäkö häntä.”
”On hyvä rakentaa keskusteluyhteyttä omaan nuoreen. Jos sitä ei synny, älkää panikoiko, se kuuluu ikään. Nuorella voi olla käynnissä sellainen myllerrys, että seurakunnan ihmiset ovat ainoita, joille hän voi puhua. Omien vanhempiensa kanssa ei aina halua kaikkea jakaa.”
”Tärkein asia on, että vanhemmat tietävät, missä nuori liikkuu”, Miettunen-Hukari painottaa.
Jos oman nuoren suhteen herää isoja huolia, Miettunen-Hukari opastaa ottamaan yhteyttä ensisijaisesti kouluun. Sieltä löytyvät virallisemmat kontaktit selvittää asiaa tarvittaessa eteenpäin. ”Myös meihin seurakunnassa voi tietenkin olla yhteydessä.”
VARPU Miettunen-Hukari kertoo pitävänsä työstään. Pappius oli intohimo, ja tähänastisissa työtehtävissä nuorisotyö on ollut pääosassa.
”Nuoruus on vaihe, jolloin elämässä on kaikki avoinna. Moni on lähtötilanteessa eikä tiedä, mitä haluaa tehdä. Saan olla tukemassa ja etsiä hyviä vaihtoehtoja.”
Mitä asioita nuorten kanssa sitten nousee puheeksi?
”Esimerkiksi isot eettiset kysymykset, terveys, seurustelu, päihteiden käyttö, myös uskonto ja Raamattu.”
Nuoret ovat herkässä iässä – usein kovasta ulkokuorestaan huolimatta.
”Tätä ei aikuinen ajattele, kun vaikkapa alkaa vihaisesti huutaa mopoilevalle nuorelle. Nuori voi pelästyä pahasti.”
Ystävällisempi ote voisi toimia paremmin.
NUORILLE Miettunen-Hukarilla on selkeä viesti.
”Olemme tukena ja saatavilla kaikenikäisille. Jokaiselle on paikka. Vaikka joskus olisi tullut hölmöiltyä, niin meidän luoksemme saa tulla.”
”Olemme nuorisotyön ammattilaisia. Meillä on vaitiolovelvollisuus. Saa tulla avautumaan”, Miettunen-Hukari rohkaisee.