Lukijalta: Palkalla pitää pystyä elämään eikä vain ”tulla toimeen”

Kunnon palkka on sellainen, ettei sen lisäksi tarvita sosiaaliturvaa, kirjoittaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taru Tolvanen (sd).

SANNA MARININ (sd) marraskuussa esittämä arvio reilusta kuukausipalkasta herätti keskustelua. Kuvassa Marin vierailemassa Pirkkalan lukiolla vuonna 2020. Kuva: Antti Jokinen

TAANNOISESSA SAK:n järjestämässä vaalipaneelissa pääministeri Sanna Marin kertoi, vastausta vaadittaessa, että reilu kuukausipalkka olisi 3000 euroa. Ei ollut yllätys, että juuri tähän yksittäiseen lukuun tartuttiin. Tätä vastausta kauhisteltiin eräiltä tahoilta kovastikin. Miten pääministeri voi tällaista sanoa?

Hyvin voi sanoa, ja hyvä, että sanoi. Tätä keskustelua on hyvä käydä avoimesti ja laajasti. Tämä ei ollut avaus minimipalkasta, saati hän ei sanonut, että tämä summa pitäisi nyt kaikille maksaa. Se kuitenkin varmastikin olisi jo sitä luokkaa oleva palkka, että sillä voisi jo vähän muutakin kuin tulla toimeen.

Sosialidemokraattien ajatuksen mukaan kunnon palkka on sellainen, ettei sen lisäksi tarvita sosiaaliturvaa. Yhteiskuntaa ei voi kestävästi rakentaa niin, että palkalla ei voi edes selvitä.

Mielestäni pääministerin vastaus, ja sen nostaminen keskiöön, oli erittäin hyvä juttu. Pitääkö meidän tavoitella tilaa jossa ”tulemme toimeen” vai pitäisikö kuitenkin kaikkien työssäkävijöiden, palkansaajien ja yrittäjien, meidän kaikkien, tavoitella sitä, että jokainen palkallaan voisi toimeentulon lisäksi myös elää? Työn ja yöunien välissä voisi olla sitä jotain mielekästä, josta saa voimaa, jaksamista ja hyvinvointia, ja tätä kautta jaksaa työssäkin paremmin ja pitempään.

Riittääkö meille se, että tulemme toimeen? Vai pitäisikö meidän kuitenkin tavoitella enemmän.

Taru Tolvanen
Pirkkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja
SDP:n puoluehallituksen jäsen