Sain kovan kuumeen, joka vei minut Pirkkalan terveyskeskuksen kautta Acutaan ja takaisin – Kieltämättä huolettaa, kuinka sote-uudistus toteutuu käytännössä

Pirkkalalainen Raimo Flink kertoo kokemuksestaan terveydenhuollossa.

PIRKKALAISEN lukija Raimo Flink uskoo, että sote-organisaation muutoksesta tulee henkilökunnalle raskas. Kuva: Sanni Harmanen

SOTE-UUDISTUS painaa päälle. Uutisten mukaan sairaaloissa on pula hoitajista ja hoitopaikoista.

Noin kuukausi sitten minulle nousi kova kuume, ja ikävät muistot nielurisasyövästä vuodelta 2006 ja suolistosyövästä vuodelta 2017 palasivat muistiini. Siksi hakeuduin heti Pirkkalan terveyskeskukseen, jossa otettiin verikokeet.

Seuraavana päivänä lääkäri kertoi, että minulla on sepsis eli verenmyrkytys ja tilasi ambulanssin. Acutassa aloitettiin antibiootin tiputus. Pitkä rivi sänkyjä oli sovitettu ahtaasti vierekkäin niin, että niiden välissä oli vain verho. Potilaiden äänet valvottivat ensimmäisen yön.

Seuraavan päivän iltana minut vietiin pyörätuolilla infektio-osastolle. Nyt Acutan ahtaus vaihtui valtavan suureen yksityishuoneeseen. Täällä antibiootti vaihtui penisilliniksi, koska bakteeri oli suolistoperäinen. Jatkossa sain penisilliniä yötä päivää neljän tunnin välein.

KUUDENNEN päivän aamuna hoitaja kertoi, että nyt minulle on vapautunut paikka Pirkkalan terveyskeskuksesta. Siirto tapahtui sote-taksilla, koska pystyin jo kävelemään.

Perillä minun oli sopeuduttava kahden hengen huoneeseen. Huonekaveri oli minua hieman vanhempi mies, hiljainen ja todella huonokuntoinen. Hän nukkui päivät tai istui ajoittain vuoteensa reunalla, eikä pystynyt lukemaan tai katsomaan tv:tä. Siksi katselin lähes salaa tv:stä lempiohjelmiani ja pidin äänen mahdollisimman pienellä. Muuna aikana luin Vesku Loirin elämäkertaa.

Valitettavasti vakavin ongelma on jo päällä.

Onneksi huonekaveri oli hyväuninen eikä herännyt, vaikka hoitaja tuli laittamaan minulle uuden antibioottiannoksen tippumaan joka yö kello 24 ja aamulla kello 4.

VÄHÄN kerrallaan totutin kehoni minulle normaaliin aamujumppaan ja lisäsin ulkoilua kävellen ympäri terveyskeskusta. Ruoka-annokset olivat suuria ja pelkäsin lihovani. Jostakin syystä näin ei käynyt, vaan laihduin kahden viikon aikana pari kiloa.

Hoitajat vaihtuivat jatkuvasti kolmivuorotyöstä johtuen, mutta en kohdannut kertaakaan epäystävällistä tai asiatonta kohtelua. Osaston lääkäri piti minut lähes päivittäin ajan tasalla. Noin viikon kuluttua hän pahoitteli, että syytä sepsikseen ei ole löydetty ja sanoi tekevänsä lähetteen paksusuolen tähystykseen.

Kotiutumisen jälkeen kävin vielä poistattamassa kolme hammasta, joita epäiltiin sepsiksen syyksi.

PÄÄTIN kirjoittaa tämän tarinan, koska katson olevani kokemusasiantuntija terveydenhuollon nykyisestä toimivuudesta. Kieltämättä olen huolissani, kuinka sote-uudistus toteutuu käytännössä.

On selvää, että organisaation muutoksesta tulee henkilökunnalle raskas. Lisäksi satojen tietokoneohjelmien sovittaminen toimivaksi järjestelmäksi vie varmasti vuosia.

Valitettavasti vakavin ongelma on jo päällä. Jos hoitoalan palkkoja ei nosteta ja saada näin lisää hoitajia, uudistus epäonnistuu. Toivottavasti seuraava hallitus tarttuu asiaan, eikä laske vielä toimivaa järjestelmää rappiolle.

Raimo Flink

82 vuotta

Pirkkala