”On onni kasvattaa lapsia Pirkkalassa”, ”Ei tässä tarvi lapsia Pirkkalaan tehdä”- näin lukijat antoivat palautetta paikallisista perheiden palveluista

Kymmenet pirkkalalaiset kertoivat ehdotuksensa siitä, miten parantaisivat lapsiperheiden palveluja.

JANNE JYTILÄLLÄ ja Annika Sillanpäällä ei ole vielä tuoretta kokemusta lapsiperheiden palveluista Pirkkalassa, sillä perhe ei ole ihan vielä pirkkalalainen. He muuttavat Tampereelta Loukonlahteen tulevana tiistaina. Jytilä, Sillanpää ja Jenda Sokka (toinen oik.) kävivät perjantaina tutustumassa Halloween-juhlia viettäneeseen Pilke luontopäiväkoti Haikaraan, missä reilun vuoden ikäinen Ronja Jytilä aloittaa päivähoidon joulukuun alussa.

PIRKKALAISEN kyselyyn vastanneet ovat niukin naukin sitä mieltä, että kunta huomioi lapsiperheiden tarpeet. 58 vastaajasta 28 näki kunnan huomioivan lapsiperheiden tarpeet, kolme ei osannut sanoa ja 27 vastaajaa ei kokenut Pirkkalan huomioivan lapsiperheitä tarpeeksi.

Kaiken kaikkiaan kysely herätti yli 400 lukijan mielenkiinnon. Kysely oli avoinna pari viikkoa syys-lokakuussa.

PIRKKALAINEN tiedusteli verkkokyselyllä palautetta myös siitä, miten lukijat parantaisivat lapsiperheiden palveluja. Avoimiin kysymyksiin vastasi 43 henkilöä ja he kiittelivät monia paikallisia palveluita. Yhtä lailla moniin palveluihin ei oltu tyytyväisiä.

Lapsiperheiden terveydenhuoltopalvelut heijastuivat enemmän tyytyväisyytenä kuin tyytymättömyytenä lukijoiden kirjoittamissa avoimissa vastauksissa.

Perheiden vapaa-ajanviettomahdollisuudet keräsivät niin kehuja kuin moitteitakin.

Peruskoulujen ja varhaiskasvatuksen ryhmien suuruus, tilakoot ja henkilöstön määrä nousivat huolina esiin sekä alakouluikäisten koulunjälkeisen ajan hoitomahdollisuudet.

Suoraan lapsiperheille suunnatut palvelut herättivät siis enemmän kiitosta kuin parjausta. Palveluihin, jotka on suunnattu kaikille, palautehajonta oli laajempaa.

Pirkkalainen uutisoi joistakin kyselyssä esillä nousseista aiheista myöhemmin.

ALLA poimintoja vastauksista

1) LAPSIPERHEET tarvitsevat tukea arkeen, myös varhaiskasvatusryhmän ulkopuoliseen elämään.

2) SOLJAN lastentalo aika kompleksi. Kaikki tungettu samaan taloon, lapsiryhmät isoja soluajattelun seurauksena. Lapsia voidaan myös siirtää koulusta toiseen ”lastentaloajatuksen” vuoksi, viis syntyneistä kaverisuhteista. Oma päivystys on hyvä.

3) NAISTENMATKAN koulun oppilaiden piha-alue on ala-arvoinen rakentamisesta johtuen. Eikö koulua voi itse rakentaa vaiheittain tai tehdä Soljan lastentalosta kerralla suurempi?

4) SOLJAN lastentalossa on ainakin ollut perheen silmään todella harvoin päiväkodin ryhmissä sijaisia ja lapset viihtyy hyvin. Koulun puolella hyvin käytettävissä myös erityisopettajan tuki ja pienryhmätoiminta. Oikein tyytyväisiä ollaan!

Avoimessa Varhaiskasvatuksessa Wivintuvalla aktiivista toimintaa ja todella ihanat työntekijät. Palvelua käytetty monipuolisesti vuosia. Seurakunnalla aktiivista toimintaa lapsille pihatapahtumista, kerhoihin, kesäpihoihin ja muskareihin. Myös heidän perhepäivähoitajille suunnattu kerhotoiminta jälleen pyörii.

Neuvolasta saatu hyvää palvelua ja pitkäaikainen oma hoitaja, jolloin lapsilla jatkuvuutta ja sielläkin oma kiva aikuinen.
Arvostettu kun päästy sieltä Terveystalolle tärkeimpiin ultriin. Samoin maksusitoumuksella erityislääkäreille. Leikkipuistoja on useita, mikä ollut kivaa vaihtelua omille nurkille. Lisäksi kunnassa monta perheille suunnattua tapahtumaa vuodessa.

5) PIRKKALAN seurakunnan tapahtumia ihan kivoja. Miinus, että ei ole uimahallia. Syksyllä tulee kylmät ilmat, eikä ole muuta paikkaa kun Ransupuisto. Vapaa-aikakeskuksessa voi olla joku sisäleikkipaikka.

Olisimme valmiita maksamaan hoidosta tai kerhosta, miksei sellaista järjestetä?

6) PALVELUT ovat huippuluokkaa! Olen ollut tyytyväinen niin neuvolaan kuin terveyskeskukseen. Erityismaininnan ansaitsevat kuitenkin kunnan, seurakunnan ja eri järjestöjen tarjoamat perhekerhot ja muut vastaavat toiminnat. Näitä on vuosien varrella ollut tarjolla varmaankin joka arkipäivälle, ja vastaanotto on aina ollut tosi iloista ja avointa matalalla kynnyksellä.

7) MONI asia toimii hyvin: vauvoille ja kotihoidossa oleville on paljon kerhoja (kunta, seurakunta, MLL), varhaiskasvatus ja päiväkoti-ikäisen loma-aikojen varahoito, päivähoidon ja lastenneuvolan henkilökunta on täynnä mahtavia tyyppejä ja terveyskeskuksen päivystykseen on päässyt sairaan lapsen kanssa tarvittaessa nopeasti.

Parannettavaa ja kunnan tukea kaipaa kouluikäisten (n. 7-12v) kanssa: alakoululaisille ei ole mitään hoitoa tai kerhoa koulujen loma-aikoina, kesäkuussa 0-2 -luokkalaisille on, muina aikoina ei. Olisimme valmiita maksamaan hoidosta tai kerhosta, miksei sellaista järjestetä?

8) VARSINKIN tuoreena äitinä tuki oli vähäistä. Toki korona vaikutti siihen, mutta sekin tuli vasta 6 kuukautta lapsen syntymän jälkeen. Itkin neuvolassa ja sain masennustesteistä lievää masennusta, silti itsellä olisi pitänyt olla voimavaroja etsiä apua eikä voitu laittaa vaikka neuvolapsykologille suoraan aikaa. Myöhemmin kun jaksamista itselle kertyi pikkuhiljaa niin asioita kyllä löytää, jos pystyy ja kykenee itse selvittämään, mutta apua ei Pirkkalassa saa vaikka sitä pyytäisi, jollei ole itsellä voimavaroja asioita selvitellä.

9) PÄIVÄKODISTA oli hyvä kokemus ja koulusta sekä koulun tarjoamat kerhot olleet mieleisiä. Voisi vain olla enemmän paikkoja, jotta kaikki halukkaat pääsee.

Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin nepsylapseni saamaan tukeen ja hoitoon.

10) PIRKKALA voisi panostaa isompiin vuokra-asuntoihin. Myös asumistuen kuntalisä on liian suuri. Seurakunta järjestää lapsille kivasti tekemistä, se on hyvä! Koululaisille parempi tuki koulunkäyntiin. Isot luokat ei palvele niitä lapsia, jotka tarvitsevat enemmän tukea koulunkäyntiin.

Pirkkalan neuvolan puolelle hankalaa saada terkkaria kiinni kello 11-12 välisenä aikana. Myös apuja enemmän vanhemmille, kun voimat meinaa loppua tai kun keskusteluapua tarvitsee. Nyt joudut jonottaan enemmän.

11) JO VUOSIA olen ihmetellyt, miksei kunta ala panostamaan kehitysvammaisiin kuntalaisiinsa täysillä, inhimillisesti, asianmukaisesti, empaattisesti ja ennen kaikkea kunnioittavasti. Ehdotan, että kunta aloittaa kampanjan, jossa etsitään perheitä, jotka ottavat vammaisen luokseen viikonlopuksi, jotta vanhemmat saisivat hetken huiluutauon.

12) KAHDEN lapsen vanhempana minulla on lähinnä myönteisiä kokemuksia Pirkkalan kunnan lapsiperhepalveluista. Pereen/Loukonlahden suunnalla koulut ja päiväkodit ovat toki olleet aika täynnä, mutta aina on lapsilleni paikka löytynyt, ja kasvattajat ovat hoitaneet lapsiani ammattitaidolla ja lämmöllä.

Terveyskeskus on palvellut hyvin pieniä korva- tai nielutulehduspotilaita. Erityisen tyytyväinen olen kuitenkin nepsylapseni saamaan tukeen ja hoitoon. Perheneuvola on toiminut asiantuntevasti ja perhettä ymmärtäen. Koulussa lasta on tuettu todella loistavasti, erityispiirteitä ymmärtäen ja niille tilaa (sopivassa määrin) antaen. Tottahan kaikki ei mene aina putkeen, kun asioita hoidetaan, mutta pääsääntöisesti Pirkkalassa on varsin hyvät palvelut lapsiperheille. Kyllä tätä voi hyvin suositella asuinkuntana

13) KOULUISSA liian vähän henkilökuntaa ja liian paljon häiritseviä oppilaita.

14) KOULUJEN ip-toiminnan aikaan järjestetään monipuolista maksutonta harrastetoimintaa. Uimahalli olisi hieno saada kuntaan.

15) PERHENEUVOLASTA saa tukea perheelle sekä seurakunnasta.

16) NUORILLE on tekemistä. Onneksi! Kiitos, että nuorisotila auki pe 17-22. Siellä ne kokoontuu ja sit tulevat kotiin.

17) SEURAKUNTA tarjoaa todella monipuolista ja kivaa tekemistä ainakin pikkulapsiperheille. Kunnan lapsiparkki erittäin hyvä matalan kynnyksen tukikeino. Enemmän juuri tuollaista matalan kynnyksen konkreettista apua lapsiperheille varmasti tarvitaan, sillä kynnys hakea apua monella on varmasti korkea. Kivoja tapahtumia on paljon, kun koronarajoituksista on selvitty.

18) HYVÄÄ: neuvolatoiminta, perhekerhot, nuorisotila, Siili, kunnan järjestämät lastentapahtumat, seurakunnan lasten ja nuorten kerhot ja tapahtumat ihan parhaita. Parannettavaa: 1. ja 2. luokkalaisten aamupäivä- ja iltapäiväkerhon toiminta-aika takaisin klo 17 saakka.

19) LASTENNEUVOLA, hammashuolto, perheneuvola yms ruuhkautuneet pahoin ja vaikea saada apuja sitä tarvittaessa esim. tukipalvelut (puheterapia, psykologipalveluja). Tekijöiden puute! Koulut ovat täynnä, samoin päiväkodit. Lapset reagoivat ilkivalloin, koska ei riittävästi aikuisen huomiota (toki myös vanhempien huomion antamisessa puutteita). Ilmaiset harrasteet olleet hyviä vaihtoehtoja iltapäiviksi.

Ehkä kannattaisi miettiä myös ennaltaehkäiseviä toimia lapsille nuorille, jottei viimeisen vuoden tihutöitä kunnassa enää tapahtuisi.

On onni kasvattaa lapsia Pirkkalassa!

20) LOISTAVA kunnan kerho- ja tupatoiminta pienille lapsille. Nuorison joukossa on selkeää pahoinvointia koska ilkivaltaa ja pahojakin rötöksiä tapahtuu. Mopoilijoille pitäisi olla jokin laillinen kokoontumispaikka, jota valvotaan.

21) PIRKKALASSA lapsiperheille ei ole tarjolla tulevaisuudessa kunnon koteja, löytyy asuntoa, koppia ja muutama neliö pienessä luukussa, mutta missä on oikeasti lasten koti? Lisäksi ilkivaltaa harrastaville nuorille tarvittaisiin enemmän jonkin tahon apua, sillä jokin on kotiolosuhteissa huonosti, jos nuoren elinpiiri on laajentunut toisten ihmisten takapihoille.

22) PEREEN ja Partolan seudulta puuttuu iso hyvä leikkipuisto. Neuvolan tulisi tehdä enemmän yhteistyötä kolmannen sektorin ja yksityisten vauvaperhetoimijoiden kanssa. Pereeltä Toivonkoululle vaarallinen koulumatka Partolan ja Toivion läpi. Uimahalli puuttuu, jotta voisi harrastaa vauvauintia, eikä tarvitsisi lähteä muualle. Pereen kummuille lapsille hiihtoladut taas, että pääsevät päiväkodista hiihtämään. Iso kiitos vapaa-aikakeskuksen perheliikuntavuoroista torstaisin!

23) SAIMME lapset -18 ja -20. Olin kotiäitinä kolme vuotta ja en kokenut ikinä olevani ”yksin”. Wivintupa oli vakiopaikkamme ja siellä on töissä ammattitaitoiset varhaiskasvattajat. Seurakunta tarjosi monenlaista ohjelmaa muskareista kesäpihoihin. Viikottain pääsee vapaa-aikakeskukselle jumppailemaan ja whatsapp-ryhmissä kanssaäitien kanssa sovitaan treffejä leikkipuistoon. Jokaiselle viikonpäivälle oli ohjelmaa, jos itse vaan jaksoi kaikkialle mennä. Kiitos kaikille, jotka itsensä tunnistavat. On onni kasvattaa lapsia Pirkkalassa!

24) VAIKEA saada vuokra-asuntoa. Kyöstin alueen viihtyvyys hajoaa käsiin.

25) EI TÄSSÄ tarvi lapsia Pirkkalaan tehdä, kun kaikki metsät kaadetaan ja tilalle tehdään moottoriteitä sun muita Puskiaisia. Hyvä puoli Puskiaisten liittymässä on se, että Pirkkalasta pääsee jopa 6 minuuttia nopeammin Lempäälään. Menee muutto nopeammin.

26) MIELESTÄNI Pirkkalassa on huomioitu lapsiperheet hyvin. Äitiysneuvolan kautta pääsi esikoista odottaessa muutaman kerran kestävälle ”kurssille”, jossa oli joka kerralle omat aiheet tulevaan lapsiperhearkeen liittyen. Kunnalla on useampi kerho tarjolla. On ilmaista perhekerhoa, taaperotupaa ja vauvatupaa ja ainakin aiemmin oli myös aivan mahtava lapsiparkkitoiminta, joka sekin täysin ilmainen!

Lisäksi Pirkkalassa toimii ainakin MLL kerhot ja erityisesti haluan antaa suitsutusta ja paljon hyvää palautetta Pirkkalan seurakunnan toiminnalle. Siis seurakunnalla on aivan ihana porukka töissä ja on kaikenlaisia tapahtumia ja viikoittaisia kerhoja, muskaria ja kesäisin kesäpihoja. Ja siis vaikka meidän perhe ei ole mitenkään superuskonnollinen, niin sellainen ei haittaa, olen aina tuntenut oloni niin lämpimästi tervetulleeksi.

Harrastusmahdollisuudet huonot verrattuna lähikuntiin.

Neuvolan palvelut toimivat mielestäni riittävän hyvin ja sielläkin on ihana henkilökunta, mutta soittoaika on kyllä aivan naurettava, ainakin yhtenä päivänä voisi olla pidempään tai heti aamusta tai muutakin mahdollisuutta olla yhteydessä kun yhden tunnin päivässä 11-12. Muuten ei neuvolasta mitään huonoa sanottavaa. Myös hammashoitolassa on ollut aina ihanaa ja lapsiystävällistä palvelua.

Päiväkoteja on hyvin tarjolla ja omaamme Nuolialassa olemme olleet erittäin tyytyväisiä, ei pahaa sanottavaa siitäkään, kiitos Pirkkala!

27) LEIKKIPUISTOJA on aivan liian vähän ja osa todella surkeassa kunnossa. Isot koulukeskukset eivät houkuttele. Kunnallisia päiväkotipaikkoja on liian vähän, varsinkin kun kukaan ei halua Soljan lastentaloon! Esimerkiksi jalkapallo- ja jääkiekkoryhmät aina tupaten täynnä. Harrastusmahdollisuudet huonot verrattuna lähikuntiin.

28) LAPSILLE järjestetään tapahtumia. Päiväkoti hyödyntää kunnan tapahtumia ja kirjastoa sekä tekee yhteistyötä läheisten vanhustentalon kanssa. Neuvolasta on pääsääntöisesti saanut aina apua. Perheneuvolaan ei tarvinnut turhia jonotella. Terveyskeskuksessa osataan huomioida lapsiasiakkaat.

29) TOIVOISIN panostusta erityisesti pienten lasten vanhempiin. Iso osa tämän päivän vanhemmista uupuu jossain kohtaa ruuhkavuosien keskellä, mutta kynnys avun hakemiseen on korkea. Tiiviimpi yhteistyö esimerkiksi neuvolan ja kodin välillä voisi auttaa tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään uupumisen merkkejä ajoissa. Hyvinvoivalla vanhemmalla on voimia kasvattaa hyvinvoivia lapsia.

30) TERVEYDENHUOLTO lasten osalta pelaa kunnassa mallikkaasti. Terveyskeskuksen päivystykseen pääsee aina tarpeen tullen, eikä olla jouduttu odottelemaan pitkiä aikoja. Lastenneuvolasta myös vain hyviä kokemuksia. Ikäkausittaiset tarkastukset sujuvat kiireettä ja tuntuu siltä, että perheen tilanteesta halutaan olla ajan tasalla sekä mahdollisia tukimuotoja tarjota.

Kokemusta myös kunnan tarjoamasta toimintaterapiasta sekä perheneuvolasta. Molemmista vain hyvää sanottavaa. Perheneuvolassa erityisesti arjen tukimuotoihin panostettiin ja hoidettiin vielä pitkälle jälkiselvittelyjäkin.

Varhaiskasvatus- sekä opetuspuoli toimii myös mallikkaasti. Kasvattajia on tilanteeseen nähden saatavilla nähdäkseni enemmän kuin ympäristökunnissa.

Kaiken kaikkiaan tämä on hyvä kunta kasvattaa uusia elämänalkuja!

Ei tässä tarvi lapsia Pirkkalaan tehdä kun kaikki metsät kaadetaan ja tilalle tehdään moottoriteitä sun muita Puskiaisia.

31) AVOIMET kerhot ovat kotiäidin henkireikä. Niissä vallitsee lämmin henki. Wivintuvan vetäjät ovat korvaamattomia, he tekevät työtä suurella sydämellä. Pirkkalassa on myös mahtavat ulkoilupuitteet, paljon leikkipuistoja ja päiväkotien pihoja, joissa voi liikkua monipuolisesti. Plussaa myös vapaa-aikakeskuksella järjestettävät perheille avoimet liikuntavuorot! Vielä kun uimahallin saisi jonnekin…

32) PÄÄSÄÄNTÖISESTI varmaan kyllä, mutta vähävaraisia huonommin. Pirkkala on aivan ihana paikka asua ja meillä on ainakin aivan mahtava terveyskeskus henkilöstöineen.

Ainoa miinus siis tulee kunnan sosiaalipalveluista, josta on huomattavasti esimerkiksi Tamperetta vaikeampaa saada myönteistä päätöstä täydentävälle tai harkinnanvaraiselle toimeentulotuelle tai mitään ruoka-avustuksiakaan.

33) NEUVOLAPALVELUT toimii erinomaisesti Pirkkalassa. Jo raskausaikana! Jos joku asia askarruttaa, siihen saa heti apua. Miinuspuolena se, että ennen Pirkkalan kunnan kerhoon on päässyt 2-vuotias lapsi, nyt ikäraja on nostettu 2,5 vuoteen.

34) AINOA miinus harrastuspaikkojen vähyydelle ja koulujen väistötiloille. Muuten kaikki on erinomaisesti.

35) PIRKKALASSA on erittäin paljon potentiaalia lapsiperheiden hyvinvoinnille. Aktiivinen seurakunta ja erityisesti Wivintuvalla tehdään hyvää työtä perheiden tukemisessa. Tällä tulee varmasti olemaan pitkälle vaikutuksia myös perheiden ja lasten hyvinvointiin. Ehdottomasti tähän pitäisi kunnan suunnata lisää budjettia eikä vähentää rahoitusta! Se tulee maksamaan itsensä takaisin monin kerroin perheiden hyvinvointina!

36) KOTIHOIDON kuntalisä takaisin. Lisää saleja, jotta sisäliikunta olisi kaikille koululaisille mahdollista, jalkakäytävien auraus kuntoon (viime talvena Vähäjärveltä ei päässyt 6 viikkoon rattailla pois), uimahalli! Ainakin pieni allas koululaisille. Ja iltapäiväkerho kello 17 saakka takaisin!

38) PIRKKALAAN tarvitaan uimahalli, jotta lapset pääsevät uimakouluun.