”Lasihelmiä ja koristeellisia luulusikoita” – Pirkkalassa tarjolla mielenkiintoinen luento Tursiannotkon kaivauksista

Pirkkalankylän Tursiannotko nosti Pirkkalan rauta-ajan keskiöön - arkeologi kertoo luennolla löydöistä.

ARKEOLOGI Salomaa luennoi Pirkkalassa Tursiannotkosta, jossa suoritettiin arkeologisia tutkimuksia kesällä 2021.

PYHÄJÄRVEN rannan tuntumassa Pirkkalan vanhan kirkon lähellä sijaitseva Tursiannotko on myöhäisrautakautinen ja varhaiskeskiaikainen asuinpaikka, jossa on suoritettu arkeologisia tutkimuksia ensimmäisen kerran jo 1970-luvulla.

Tursiannotko on asutettu viimeistään 900-luvulla ja asuttaminen on jatkunut nykypäiviin saakka.

VUODEN 2021 kaivauksissa Pirkkalan Tursiannotkosta löydettiin muun muassa tämä koristeellinen luulusikan varsi. Kuva: Sanni Salomaa.

Kesällä 2021 Muuritutkimus Oy suoritti alueella pelastuskaivauksia tierakennussuunnitelmien vuoksi.

”Rahoittajana toimi ELY-keskus, koska alueella sijaitseva tieliittymä haluttiin siirtää”, kertoo arkeologi Sanni Salomaa.

”Toimin hankkeessa kaivausjohtajana ja apuna kaivauksissa oli muiden arkeologien lisäksi myös paljon alan opiskelijoita”, Salomaa kertoo.

Vastuullisena johtajana toimi Muuritutkimuksen toimitusjohtaja, filosofian tohtori Kari Uotila.

Tursiannotko on Suomessa hyvin tunnettu ja legendaarinenkin kaivauskohde

Alueella tehtiinkin merkittäviä uusia löytöjä.

”Aineistoa alueelta on nyt niin paljon, että tutkittavaa riittää vuosikausiksi eteenpäin, katsotaan miten yksittäiset tutkijat ja arkeologit haluavat niihin tarttua. Tällä hetkellä odottelemme radiohiiliajoitusten tuloksia, joiden avulla voidaan määrittää tarkalleen tuon esiin kaivetun aineiston ikä.”

AIKAISEMMISSA Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston suorittamissa kaivauksissa on löydetty muun muassa useampien hirsirakennusten jäänteitä. Asukkaat ovat harjoittaneet pienimuotoista maanviljelyä ja alueelta on löytynyt myös sikojen, nautojen, kanojen, hevosten ja koirien luita.

Minkä takia Tursiannotko sitten ylipäätään on aikoinaan valikoitunut esi-isiemme asuinalueeksi?

”Tärkeä tekijä on ollut veden läheisyys. Kulkuyhteydet ovat olleet hyvät ja alue on myös sopinut viljelyyn. Lisäksi alueella on ollut kotieläinten rehuiksi soveltuvaa kasvustoa.”

Tursiannotkosta on löydetty luukärkiä, luisia varsien katkelmia, mahdollinen värttinän kehrän pala ja suden kynnestä tehty riipus. Kuva: Sanni Salomaa/Muuritutkimus Oy.

Asukkaat ovat metsästäneet näätäeläimiä, ilveksiä, peuroja ja hirviä, pyytäneet jäniksiä ja kalastaneet. Linnustustakin on harjoitettu.

”Elinkeinoina on siis käytetty vähän kaikkea.”

Vuonna 2021 kesällä alueelta kaivettiin esiin lisää rakennusten jäänteitä ja eläinten luita. Tämän lisäksi löydettiin muun muassa koristeellisia luulusikoita, luukärkiä ja eläinten kynsistä ja hampaista tehtyjä riipuksia. Arkeologit löysivät myös värttinänkehriä, työkalujen katkelmia ja saviastioiden paloja.

”Muita löytöjä ovat lasihelmet ja metalliset korut, Salomaa paljastaa. ”Tursiannotko on Suomessa hyvin tunnettu ja legendaarinenkin kaivauskohde, jossa on paksut kulttuurikerrokset ja löydöt ovat olleet hätkähdyttäviä.”

Tursiannotkossa on suoritettu tutkimuksia jo 1970-luvulla. Kuva J. Leppänen/Muuritutkimus Oy.

PIRKKALAN lukiolla ensi viikolla pidettävä luento syventyy kesän 2021 aineistoon yksityiskohtaisesti.

”Kaivausten raportti on valmis ja siihen mennessä toivottavasti myös radiohiiliajoitukset. Luennolla on kesän 2021 tutkimuksista enemmän kerrottavaa kuin aikaisemmin”, Salomaa kertoo.

Sanni Salomaa on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta ja tehnyt arkeologisia kenttätöitä useampia vuosia.

Hän on ollut aikaisemmin tutkimassa myös muun muassa Kokemäen Villiönsuvannon rautakautista asuinpaikkaa.

Tursiannotkon arkeologiset kaivaukset. Arkeologi Sanni Salomaa luennoi Pirkkalan yhteislukio Silmussa ke 26.10. klo 17.30. Järj. Pirkan opisto ja Pirkkalan kulttuuripalvelut. Luentoa voi seurata myös verkon välityksellä Pirkan opiston kanavilla. Ennakkoilmoitautuminen suositeltava, mutta ei pakollinen.