Hirviaidan rakentaminen Pirkkalan Seiväskorvessa toi lähiseudun asukkaille ikävän meluyllätyksen – ”Ehdotimme Elylle meluaidan rakentamista hirviaidan sijaan, mutta meitä ei kuultu”

Liikennemelu lisääntynyt Takamaalla ja Vähäjärvellä. "Nyt ohitie näkyy hyvin lenkkipolulta rekkoineen tultaessa Takamaan leikkikentältä lenkkipolkua Rouvarintielle päin", kertoo lähiasukas.

HIRVIAIDAN rakennustyöt Pirkkalan ohitustien meluvallin päällä näyttivät tältä 9. lokakuuta. Urakkaan liittynyt puiden kaato on lähiasukkaiden mukaan lisännyt melua lähistöllä, kuten Takamaalla ja Vähäjärvellä. Meluvalli on havaintojen mukaan myös madaltunut. Kuva: Seppo Vuoristo.

Hirviaidan rakentaminen moottoritien reunaan Pirkkalan ABC:n lähellä on tuonut asukkaille mukanaan ikävän melun lisäyksen Takamaan ja Vähäjärven seudun asukkaille. Se johtuu puiden kaadosta ja vallin madalluksesta.

”Mäntyjä, kuusia ja pensaita on kaadettu meluvallin päältä sekä madallettu vallia pienkaivinkoneella rakennustyön yhteydessä. Mittasin maanleikkauksen kohdasta, johon hirviaita on tähän asti päättynyt lähimpänä ABC-asemaa. Valli oli 60 senttiä matalampi kuin vieressä”, viereisen Järvenpään omakotiyhdistyksen edustaja Seppo Vuoristo kertoo.

Hirviaita sinänsä on kaivattu lisäys. Se on puuttunut Pirkkalasta moottoritieltä pelkästään kyseiseltä Seiväskorven osuudelta ABC:n ja Linnakallion välistä. Paikalla on sattunut useita peura- ja joskus myös hirvikolareita.

Aidan rakennusurakana kohdalla on Keisarinviitan yritys- ja asuinalue ja vieressä Takamaan asuinalue, sekä Järvenpään ja Vähäjärven alueet, joissa melun lisääntyminen myös tuntuu..

MYÖS kunta on tehnyt lähellä omia metsänhoidollisia harvennushakkuitaan, mistä Vuoristo antaa sapiskaa kunnan väelle.

”Rouvarintieltä Keisarinviittaan lenkkipolun ja VT3:n välisellä alueella tehty harvennus on vaikuttanut oleellisesti melun lisääntymiseen Amiraalissa ja Takamaalla sekä lisännyt myös valosaastetta asuinalueelle. Vastoin kunnanpuutarhurin kanssa käymääni puhelinkeskustelua hakattiin myös kuuset pääsääntöisesti pois. Aluskasvillisuus olisi osaltaan hillinnyt tiemelua.”

MOOTTORITIEN reunan meluvalli Pirkkalan Seiväskorven kohdalla heinäkuussa, kun siitä oli poistettu puusto. Kuva: Seppo Vuoristo.

”Nyt ohitie rekkoineen näkyy hyvin lenkkipolulta tultaessa Takamaan leikkikentältä lenkkipolkua Rouvarintielle päin”, Vuoristo harmittelee.

VUORISTO on ollut yhteydessä sekä meluaidasta vastaavaan Elyyn että Pirkkalan ympäristönsuojeluun. Hän pyytää kunnan virkamiehiä vaikuttamaan Elyyn.

”Vaatimus on, että meluvalli on korotettava alkuperäiseen sille määrättyyn korkeuteen ja päälle ehdottomasti meluaitaa”, Vuoristo sanoo.

Elyn mukaan meneillä olevaan urakkaan ei pystytä järjestämään meluvallin rakentamista, korottamista tai meluaidan rakentamista, mutta asiasta voi tehdä kehitysehdotuksia.

Yhdistys on äskettäin jättänyt Palauteväylä-palvelun kautta toimenpide-ehdotuksen vallin korotuksesta. Siihen ei ole vielä kuulunut vastausta.

Juttua päivitetty ke 19.10. Lisätty tekstiin maininnat melun lisääntymisestä myös Vähäjärven alueella.