VÄESTÖ ikääntyy, toisin sanoen Suomen ikäjakauma siirtyy koko ajan kohti vanhempaa. Pirkan opiston järjestämälle luennolle edunvalvonnasta ja testamentin tekemisestä osallistuikin salin täydeltä kuulijoita, joille edellä mainitut asiat ovat ajankohtaisia.
Asiantuntijana luennolla toimi asianajaja Lea Ervast, jolla on ollut oma asianajotoimisto Pirkkalassa vuodesta 1994.
Käytännössä edunvalvontavaltuutuksen tekemisessä on kyse siitä, että valtuuttaja varautuu etukäteen järjestämään asioidensa hoidon jatkumisen, jos hän itse esimerkiksi sairastuu niin, että asioiden hoitaminen käy vaikeaksi tai mahdottomaksi.
Valtuuttaja itse päättää, kuka hänen edunvalvojakseen tulee. Tapana on nimetä varavaltuutettu ja mahdollisesti myös kolmas henkilö asioita hoitamaan, jos esimerkiksi esteellisyyden vuoksi kaksi ensimmäistä eivät voi tiettyjä asioita hoitaa.
”Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos edunvalvojana toimiva osapuoli on itse toisena osapuolena vaikkapa valtuuttavan henkilön asuntokaupoissa”, Ervast kertoi.
Jokaisen oikeustoimikelpoisen kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus iästä, terveydentilasta ja varallisuusasteesta riippumatta. Valtuutus ei kuitenkaan astu voimaan ennen kuin se on lainsäätämällä tavalla aktivoitu.
”Aktivoimattomalla valtakirjalla ei voi edustaa valtuuttajaa, vaikka valtuutus olisi pätevä. Kun aktivointi tulee ajankohtaiseksi, siitä pitää tehdä hakemus Digi- ja väestötietovirastoon, mukaan tarvitaan lääkärintodistus. Virasto tekee aktivoinnista päätöksen, joka liitetään edunvalvontavaltakirjaan.”
Vasta tämän jälkeen päämiehen edustaminen on mahdollista.
”Digi- ja väestötietovirastoon täytyy aktivoinnin yhteydessä lähettää valtakirjan alkuperäisversio ja lähettäminen kannattaa ehdottomasti tehdä kirjattuna postin epävarmuuksista johtuen. On myös syytä varautua jonoihin, käsittelyajat voivat olla useita kuukausia.”
Digi- ja väestötietovirastolla on oikeus tarkistaa valtuutetuiksi nimettyjen henkilöiden luottotiedot.
”Jos henkilöllä on luottohäiriöitä, valtuutusta ei vahvisteta.”
ITSE valtakirjan täytyy olla yksiselitteinen ja sillä täytyy olla kaksi esteetöntä todistajaa. Edunvalvontavaltakirjassa on pitkälti kyse käytännön asioiden hoitamisesta, kuten laskujen maksamisesta, Kelassa asioimisesta, veroasioiden käsittelystä ja terveydenhoitoon liittyvistä seikoista. Edunvalvonta-asiakirja on yleisvaltakirja, joka ilman erittelyä kelpaa muun muassa kaikkien taloudellisten asioiden hoitamiseen.
”Lisäksi valtakirjassa olisi hyvä ottaa kantaa siihen, pitääkö valtuutetun tehdä vuositili ja lopputili viranomaiselle. Kannattaa melkein kääntyä valtakirjan tekemisen suhteen asiantuntijan puoleen, jotta kaikki kohdat tulevat oikein.”
ERVAST puhui luennollaan myös testamentin tekemisestä ja kertoi erilaisista testamenttimuodoista ja niiden vaikutuksesta käytännössä.
Testamentti on perittävän viimeinen tahto ja sillä voidaan muuttaa lakimääräistä perimysjärjestystä. Testamentin tekijä voi esimerkiksi sulkea perillisten aviopuolisoiden avio-oikeuden testamentin ulkopuolelle.
”Testamentti helpottaa perinnönjakoa ja hallintaoikeuden määräämisellä kevennetään myös perintöverotusta. Testamentata voi puolet omaisuudestaan, jos perittävällä on lapsia tai lapsenlapsia.”
Myös testamentissa muotoseikkojen täytyy täyttyä.
”Ainoa poikkeus on hätätilatestamentti, joka voidaan tehdä joko suullisena tai kirjallisena.”
Ervastin luento oli yleisömenestys.
”Sama luento järjestettiin viime syksynä myös Pirkkalassa ja väkeä oli silloinkin todella paljon”, kertoi Pirkan opiston koulutuspäällikkö Annina Ärölä.