Rakennetaanko Pereensaarta kuin Iisakinkirkkoa ja kuka työstä vastaa, kysyy saaressa usein ulkoileva Ari Petäjistö

ARI PETÄJISTÖ liikkuu usein Pereensaaressa. Häntä kiinnostaa saaren tuleva käyttö sekä se, kenen vastuulla toiminnot ja ylläpito ovat.

PEREENSAAREN puiston tulevat toiminnot lupaavat monipuolista tekemistä eri puolilla saarta. Mutta millä aikataululla, se kiinnostaa lähistöllä asuvaa Ari Petäjistöä.

Saaren rakentaminen tulevaan käyttötarkoitukseensa alkoi viime keväänä. Kunta teki alueelle kulkuväylät sekä vesihuollon. Aluetta vuokraava Saarni Oy pystytti kesällä kentät padel-pelaajille ja teki saunarakennuksen perustukset.
Urheilukentän rakentaminen on luvassa ensi kesänä.

”Jos ei muuta ole ensi kesänä tulossa kuin 600 neliön pläntti, niin Iisakin kirkkokin näyttäytyy pikatoimitukselta tämän rinnalla”, Petäjistö kommentoi.

Petäjistö kertoo havainneensa, että kuluneena kesänä oli pitkiä taukoja, jolloin rakennusrintamalla oli hiljaista. Huomio herätti hänet toivomaan, ettei saarta tehdä niin sanottuna täytetyönä eli silloin, kun koneet sattuvat olemaan vapaina ja on aikaa.

”Jos jokin rakennuskone silloin tällöin touhuaa ja saari on tällainen vuosikaudet, on tämä aika aukirevityn ja raakileen näköinen.”

Hyväksyttyyn puistosuunnitelmaan Petäjistö suhtautuu myönteisesti, joskin kuvailee sitä aika massiiviseksi. Se, mitä kaavailluista toiminnoista rakennetaan minäkin vuonna, missä järjestyksessä ja minkä tahon vastuulla projektin eteneminen milloinkin on, on jäänyt Petäjistöltä hämärän peittoon ja vain siksi, että tietoa ei tunnu löytyvän.

”Yritin kunnan sivuiltakin hakea tietoa, mikä aikataulu tarkalleen ottaen on. Aikataulua ei ole ollut oikeastaan missään. Mutta jos on sovittu, että saari on valmis esimerkiksi vuonna 2025, niin ei siinä mitään. Sitten odotetaan.”

Valmistusmisaikataulua hän on etsinyt siksikin, että kyseessä on hanke, jota kustannetaan julkisin varoin.

”Silloin yleensä aikataulut sovitaan tarkasti ja ne ovat julkista tietoa.”

Jos ei muuta ole ensi kesänä tulossa kuin 600 neliön pläntti, niin Iisakinkirkkokin näyttäytyy pikatoimitukselta tämän rinnalla.

Ari Petäjistö

PIRKKALAN kunta kertoo sivuillaan, että Pereensaaren puiston työt ovat edenneet suunnitellusti. Kunnan kontolla on rakentaa väylät, vesihuolto, parkkialueet, niityt, liikuntapaikka ja pelikenttä.

”Tänä vuonna tehty väylä-, vesihuolto- ja parkkialueiden rakentamista sekä lisäksi toteutettu valaisinrakenteiden maanalaiset työt ja muita alueen putkituksia”, yhdyskuntatekniikan päällikkö Antti Reinikka sanoo.

Ensi vuonna tehtäviä töitä ovat muun muassa laituri- ja nuotiopaikkarakenteet, liikunta- ja pelikenttäalue sekä niittyyn ja muuhun puistoalueeseen liittyvät viimeistelytyöt.

”Silloin olisi tarkoitus toteuttaa puiston rakentamista niin, että kunnan osuudet saataisiin pääosin valmiiksi”, Reinikka täydentää.

PEREENSAARI lukeutuu Petäjistön ulkoilumaastoihin ja reippaillessaan häntä on alkanut kiinnostaa myös, tuleeko investointien kohteena olevaan saareen kameravalvontaa.

Saarni Oy:n toimitusjohtaja Rasmus Saarni vastaa, että Pereensaareen on tulossa kameravalvonta saunan alueelle sekä huvilan alueelle.

Petäjistöä askarruttaa lisäksi, mikä taho vastaa vanhojen, paikallishistoriallisesti merkittävien rakennusten kunnossapidosta ja kenen omistamia saaren uudisrakennukset ovat.

Pirkkalan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen kertoo, että saunarakennus on vuokralaisen rahoittama. Vuokralaisella ei ole maanvuokrasopimuksen mukaisesti oikeutta alueen lunastamiselle, mutta vuokralaisella on etuoikeus ja mahdollisuus vuokrasopimuksen jatkamiselle vastaavalle käyttötarkoitukselle ja toiminnalle vuokra-ajan päättyessä. Vuokra-aika 30 vuotta ja vuosivuokra 4825 euroa.

Saarni lisää, että saunan rakennuslupa tuli lainvoimaiseksi viime kesäkuussa, jonka jälkeen työt alkoivat.

”Arvioitu valmistuminen on ensi kevät tai alkukesä.”

PEREENSAAREN täytemaakasat ovat ruohoittuneet.

HUVILAN aluetta yhtiö alkaa suunnittelemaan loppuvuodesta 2022. Alustavasti yhtiö on kertonut kaavailevansa ravintolatoimintaa rakennukseen.

”Tässä on keskusteltavia asioita museoviraston sekä kunnan rakennusvalvonnan kanssa”, Saarni mainitsee.

Vanhat rakennukset saaressa ovat voimassa olevan asemakaavan mukaisesti suojeltu ja alue on kokonaisuudessaan yleistä puistoaluetta. Kunta on vuokrannut rakennukset pihapiireineen 30 vuoden sopimuksella Saarni-yhtiölle.
Jääskeläisen mukaan rakennuksien käyttö, ylläpito, muutokset ja korjaukset ovat vuokralaisen vastuulla.

Vuokrasopimuksessa on myös määritelty mahdollisuus vuokrasopimuksen jatkamiselle vastaavalle käyttötarkoitukselle ja toiminnalle sitten, kun vuokra-aika umpeutuu.

Pereensaaren puisto

Rakentamisen alustava aikataulu: 2021-2024

Kustannusarvio 555 000 euroa

Saareen kaavaillaan muun muassa viljelypalstoja, kävely- ja pyöräilyreittejä, peli- ja kuntoilualue, nuotiopaikka ja
myöhemmin suunniteltava venesatama.

Alueen yhteistyökumppani on Saarni Kiinteistöt Oy. Toimijan tarkoituksena on toteuttaa virkistys-, matkailu -ja ravintolapalveluita Pereensaaren alueelle.

Lähde: Pirkkalan kunta